Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att snabbt bygga ut E 22.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att använda E 22 som prov för att kunna utvärdera den s.k. PPP-modellen.
E 22 viktig för Sverige
Goda kommunikationsmöjligheter är en grundförutsättning för att människor och företag ska kunna verka i hela landet. Utan en god infrastruktur förlamas utvecklingsmöjligheterna i landets regioner. För att människor och företag ska våga investera i alla delar av landet krävs att de vet att infrastrukturen garanteras och säkras på såväl kort som lång sikt. En väl utvecklad infrastruktur är en förutsättning för tillväxt, ökad sysselsättning och bibehållen välfärd.
E 22 är en vital del av det svenska transportsystemet. Det är därför av största vikt att hela sträckningen från Norrköping till Malmö håller en god standard. I dagsläget motsvarar standarden på vägen inte de krav på bra kommunikationer som finns i ett modernt samhälle, varken för person- eller godstransporter. Det finns en uppenbar risk att de gynnsamma förutsättningar som finns i Sydsverige, Öresundsregionen och södra Östersjöområdet naggas ordentligt i kanten om inte E 22 byggs ut. En sådan utveckling är naturligtvis inte bra. Nu behövs åtgärder för att säkerställa hela E 22:ans standard. Sverige har inte råd att avstå från att satsa på E 22.
Regeringen måste nu ta initiativ till att upprusta E 22. Detta kan med fördel göras med hjälp av alternativ finansiering. Hela sträckan från norr till söder måste upprustas och inte bara små delar som nu är fallet. Genom att använda en PPP-lösning för E 22 kan de problem som nu finns med vägen snabbare avhjälpas med alla de fördelar det innebär, både för direkt berörda regioner och intressenter men även för Sverige som helhet. Vad som i motionen anförts om behovet av att snabbt bygga ut E 22 bör ges regeringen till känna.
PPP-lösning
I betänkande 1998/99:TU8 har trafikutskottet uttalat stöd för alternativa finansieringsformer av infrastrukturinvesteringar. Likaså har regeringen tidigare (bland annat i budgetpropositionen 1999/2000) sagt att det är angeläget att man skyndsamt prövar möjligheterna till alternativ finansiering av infrastrukturprojekt. Regeringen har också angett att det är viktigt att utvärdera för- och nackdelar med alternativa finansieringsformer. E 22 är i vår mening ett väl lämpat projekt att använda som prov för att sedan kunna utvärdera den så kallade PPP-modellen (Public-Private Partnership). Detta bör ges regeringen till känna.
Regioner och kommuner längs E 22 (region Skåne, länsstyrelse och kommunförbund i Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och ÖstSam, Östergötlands län) har tillsammans med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Östsvenska Handelskammaren bildat ett partnerskap för E 22. Syftet är att åstadkomma upprustning av E 22 betydligt tidigare än nuvarande planer medger. Det faktum att detta partnerskap finns gör att en samverkanslösning lättare kan komma till stånd. Det samfällda agerandet från inblandade parter längs vägens sträckning visar på angelägenheten av projektet. De bör också tas till vara för att nå ett snabbt och bra resultat.
Stockholm den 5 oktober 2000
Agne Hansson (c)
Gunnel Wallin (c)
Lena Ek (c)