Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ombyggnad av riksväg 60 mellan Fornaboda och Guldsmedshyttan samt vad övrigt anförs i motionen om Bergslagsdiagonalen. Motivering
Bergslagsdiagonalen förbinder Norrland genom hela Svealand med Götaland.
Bergslagsdiagonalen är den befintliga väg som binder samman Vätternbygden, Närkeslätten, Bergslagen, Dalarna och Hälsingland via Motala, Örebro, Ludvika, Borlänge, Falun och Söderhamn. Från E 4 i Östergötland till E 4 i Hälsingland.
Bergslagsdiagonalen är inte bara en vägsatsning utan framför allt en framtida investering för företag och människor. I de många kommunerna längs diagonalen finns idag 30 000 företag och en halv miljon människor som är beroende av bra och trafiksäkra förbindelser. Bergslagsdiagonalen är en pulsåder i det som brukar kallas "Sveriges industriella hjärta".
Det är mot den bakgrunden som projekt Bergslagsdiagonalen i sin nuvarande form skapades 1994 med mål att ge förbättrade möjligheter för befintliga och nya verksamheter längs vägen. För att detta skall bli möjligt samverkar besöksnäring, näringsliv, politiker, miljö- och vägexperter. Grunden för samverkan utgörs av 15 kommuner och 4 länsstyrelser.
Riksdagen har beslutat att den del av Bergslagsdiagonalen som omfattar E 4-Ödeshög till Borlänge ingår i det nationella stamvägnätet. De återstående avsnitten Borlänge-Falun och Falun-Söderhamn bör också tillföras det nationella stamvägnätet.
Enligt vår mening bör avsnittet Borlänge-Falun omedelbart tillföras detta nät. Avsnittet har redan i allt väsentligt en sådan standard att detta är möjligt utan särskilda kostnader.
Som framgått är Bergslagsdiagonalens utveckling av avgörande betydelse för Bergslagens möjligheter att behålla och utveckla befintliga företag samt att få nya. Som nämnts servar Bergslagsdiagonalen 30 000 företag. Flertalet av de kommuner som ingår i det av Sverige och EU prioriterade Mål 2 har Bergslagsdiagonalen som sin mest betydelsefulla transportled. Enligt vår uppfattning bör den planerade investeringstakten för diagonalen forceras. Därför bör riksdagen anmoda regeringen att vid kommande förhandlingar med EU, när det gäller regionalpolitiska insatser, prioritera Bergslags- diagonalens utbyggnad.
Trafiktillväxten under 90-talet har, framför allt för den tunga trafiken, varit mycket omfattande i regionen. Det gäller i hög grad riksväg 60. Behovet av att förbättra vägnätet ökar både med avseende på säkerhet och framkomlighet. Vägverket och Lindesbergs kommun delar uppfattningen att en ombyggnad av riksväg 60 mellan Fornaboda och Guldsmedshyttan är angelägen. I gällande Nationell plan för vägtransporter för åren 1998-2007 finns en ombyggnad av riksväg 60 mellan Fornaboda och Guldsmedshyttan med byggstart 2005-2007. Vi anser att denna plan bör fullföljas.
I april 1999 presenterade näringsministern ett 11-punktsprogram för ökad trafiksäkerhet. Den första punkten i programmet var "en satsning på de farligaste vägarna". Den listan kallas för 100-listan. Riksväg 60 mellan Lilla Mon och Kopparberg finns där upptagen som en av de farligaste avsnitten i landet.
Bergslagsdiagonalen är en viktig pulsåder för Askersunds kommun både mot Hallsberg, Kumla, Örebro och E 20 samt söderut mot Motala, Jönköping och E 4. Vägen är den avgörande faktorn när det gäller Askersunds kommuns möjligheter till utveckling och tillväxt. Det gäller såväl näringsliv och turism som kollektivtrafik och arbetspendling.
Stockholm den 29 september 2000
Maud Björnemalm (s)
Rose-Marie Frebran (kd)
Peter Pedersen (v)
Sofia Jonsson (c)
Johan Pehrson (fp)
Sten Tolgfors (m)