Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om väg E 22. Motivering
Nya tider kräver nya perspektiv. Den framtida utvecklingen i Öresundsregionen, Baltikum och östra Europa skapar nya flöden av trafik och handel runt Östersjön. Sydöstra Sverige och E22:an har en nyckelroll i detta sammanhang. För att ta till vara den tillväxtpotential som finns i Östersjöområdet och inte minst i Blekinge måste standarden på väg E22 höjas nu.
Samarbete och samsyn
Regioner och kommuner längs E22 (region Skåne, Länsstyrelsen och Kommunförbundet i Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och ÖstSam, Östergötlands län) har tillsammans med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Östsvenska Handelskammaren bildat ett partnerskap för E22. Syftet är att åstadkomma upprustning av E22 betydligt tidigare än nuvarande planer medger.
Det råder enighet om att E22, som sträcker sig från Trelleborg/Malmö i söder, vidare genom Skåne, Blekinge, Kalmar län och norr ut till Norrköping, skall byggas ut till en högklassig väg med lägst 110 km/h-standard. På sträckan Malmö-Kalmar finns en enighet om att standarden måste vara fyrfältsväg/motorväg.
Finansieringen
I de nu gällande planerna finns betydande belopp upptagna för en ombyggnad av E22:an, vilket skulle ha inneburit att ett antal delsträckor byggts om under den kommande 5-10- årsperioden. Med de senareläggningar som nu sker och har skett kommer standarden på vägen under överskådlig tid att vara mycket bristfällig och därmed hämma den positiva regionala utveckling som nu sker inte minst i Blekinge. Detta vore till nackdel för regionen. Nya finansieringsgrepp krävs därför av staten för att möjliggöra en tidigareläggning av utbyggnaden av väg E22.
I enlighet med det förslag som förts fram av partnerskapet yrkar vi på att E22 på delen Hurva-Söderåkra tas med bland de projekt som ska finansieras genom PPP-modellen. Med en sådan modell skulle det vara möjligt att denna del av E22 är utbyggd inom 10 år.
Beslutsunderlag
Under den senaste tiden har vi uppmärksammat att det underlag i form av sysselsättningsprognoser, trafikflödesberäkningar med mera som bland annat tas fram av SIKA bygger på felaktiga förutsättningar. I Blekinge förutsätts till exempel en befolkningstillväxt fram till 2010 som långt understiger den redan idag uppnådda sysselsättningen. SIKA tycks inte ha uppmärksammat den regionala förändring som sker och skett i Blekinge. Vi hemställer att regeringen ger SIKA med mera i uppdrag att se över det underlagsmaterial som ska ligga till grund för kommande trafikpolitiska beslut och prioriteringar.
Stockholm den 4 oktober 2000
Karin Olsson (s)
Håkan Juholt (s)
Viola Furubjelke (s)
Morgan Johansson (s)
Christer Skoog (s)
Jan Björkman (s)