Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en åtgärdsplan för att snarast möjligt ta bort eftersläpningen i vägunderhållet och höja bärigheten till ett axeltryck som medger utnyttjande av full lastkapacitet.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ett system för alternativ finansiering av vägprojekt och andra investeringsobjekt.
Motivering
Det svenska vägnätet har under en lång följd av år utsatts för en kontinuerlig förslitning som väsentligt överstigit det underhåll som vägnätet tillgodosetts med. Resultatet kan vi idag avläsa såväl i det tätortsnära vägnätet som i det landsbygdsbaserade vägnätet. I båda finns påtagliga underhållsbrister. Även det hårdgjorda vägnätet är i alltför hög grad behäftat med förslitningsskador som t ex håligheter och försänkningar i vägbanan.
Dessa utgör en växande trafiksäkerhetsfara med framför allt risk för vattenplaning vid nederbördsväder. På många av våra vägar utgör dessa vattensamlingar och "vattendrag" i hjulspåren en uppenbar trafikrisk, som är en direkt följd av otillräckligt vägunderhåll.
Bärigheten är på framför allt många landsbygdsvägar i det statliga vägnätet klart undermålig och orsakar t ex skogsbruket och skogsindustrin starkt ökade transportkostnader och lönsamhetsförsämringar.
Ett antal särskilt olycksdrabbade vägavsnitt behöver dessutom helt byggas om eller byggas i en helt ny sträckning. Nya sträckningar erfordras också för att komma ifrån genomfartstrafik i tätorter. Exempel på detta är E4:an norr om Ljungby respektive delar av Nissastigen mellan Halmstad och Jönköping.
Det erfordras alltså en kraftfull upprustning av det svenska vägnätet under de närmaste åren. Riksdagen bör hos regeringen begära förslag till en åtgärdsplan för snarast möjliga borttagande av eftersläpningen i vägunderhållet och höjning av bärigheten till ett axeltryck som medger utnyttjande av full lastkapacitet.
Det kan komma att medföra att det blir svårt att inrymma dessa satsningar under det utgiftstak som budgetlagen föreskriver. Utgiftstaket har varit och är alltjämt ett verkningsfullt instrument för att hålla statens utgifter under kontroll. Dess konstruktion och tillämpning kan emellertid över tiden behöva justeras och anpassas till inträffade förändringar. En sådan förändring som ter sig logisk och näraliggande är att särskilja investeringar och ren konsumtion. Framför allt nybyggnation men även vägunderhåll är i denna mening av investeringskaraktär. De betalar tillbaka investeringskostnaden genom den avkastning de ger i näringslivet, genom mindre slitage på fordonsparken och genom färre olyckor.
Med bibehållet utgiftstak finns det idag behov av att hitta finansieringsformer som möjliggör spridning av investeringskostnaderna under en följd av år. Det kan ske genom t ex en riktad upplåning till visst projekt, leasing m m. Det kan också ske genom att t ex markentreprenörer bygger och finansierar vägprojekt för "uthyrning" till staten. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma med förslag till sådan alternativ finansiering av vägprojekt och andra investeringsobjekt.
Stockholm den 3 oktober 2000
Rolf Kenneryd (c)