Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bygga ut de svenska delarna av den nordiska triangeln.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av utbyggd infrastruktur i våra storstadsregioner.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyndsamt åtgärda de vägsträckor som för närvarande uppvisar hög olycksfrekvens.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det enskilda vägnätet.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka anslagen för drift och underhåll i syfte att höja standarden på vårt svenska vägnät.
Inledning
En väl utbyggd infrastruktur på vägområdet är en absolut förutsättning för att hela Sverige skall kunna växa och utvecklas. Vårt läge i norra Europa med stora geografiska avstånd förutsätter detta.
Antalet bilar ökar och därmed också kraven på hög vägstandard. Den under senare år ökande inflyttningen till våra storstadsregioner orsakar dagligen trafikstockningar. Trafiksituationen i storstadsregionerna - inte minst i Stockholm - är ohållbar.
Regeringens budgetproposition innehöll trots tidigare löften inga extra pengar till landets väghållning.
Det kan vara så att Socialdemokraterna ännu en gång tvingats överge sina planer sedan man i förhandlingar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet tvingats att pruta rejält på väganslagen.
Regeringen hänvisar vägproblemen till en kommande tioårig infrastrukturplan. Den skulle ha presenterats redan för ett år sedan. Infrastrukturplanen är heller inte aviserad att komma under det innevarande riksdagsåret. Under tiden ökar antalet slitna och undermåliga vägar som med sin stora och täta trafik orsakar många olyckor. Vägstandarden spelar enligt alla gjorda bedömningar stor roll för trafiksäkerheten.
Moderata samlingspartiet förespråkar en målmedveten förbättring av det svenska vägnätet. Det är nödvändigt för att utveckla och därefter bibehålla en god vägstandard i hela landet.
Vi vill satsa sammanlagt 30 miljarder kronor under de närmaste åren utöver regeringens budget. Av dessa 30 miljarder kronor används 14 miljarder kronor inom utgiftsramen de kommande tre åren.
Svenskarna är i stort behov av bilen
De långa avstånden i vårt land gör att vi svenskar är mer beroende av bilen än de flesta andra européer. Drygt åtta av tio svenskar äger bil eller har tillgång till en bil. I barnfamiljer är bilen ännu vanligare. Mer än nio barnfamiljer av tio, noga räknat 94 procent av dem, har tillgång till bil. De klarar helt enkelt inte sin dagliga tillvaro utan bil.
Två grupper av människor som kommer att köpa och använda bilen ännu mer i början av 2000-talet är kvinnor och pensionärer.
Kvinnans dubbelroll med hem och yrkesarbete gör att hon behöver bil minst lika mycket som mannen. Aktivare och friskare pensionärer, som dessutom har haft körkort i många år, vill inte avstå från den frihet och rörlighet som en egen personbil ger utan fortsätter att använda den även högre upp i åldern.
Åtta av tio svenskar har tillgång till bil i hushållet. Biltillgången per hushåll är större på landsbygden än i storstäderna.
Källa. Bilbranschen
Bilen dominerar helt
Tabellen visar hur bilen dominerar när det gäller resor i vårt land. Mer än åtta av tio resor sker med personbil. Om man också räknar in bussresorna går nio av tio resor på väg. Resten - alltså en enda resa av tio - sker med buss, tåg, flyg, eller båt.
Det här är fakta som ofta utelämnas när man debatterar om vi i Sverige skall satsa pengarna på vägar eller järnvägar. Tabellen visar också att järnvägens andel av det totala resandet i Sverige är mycket liten; bara 7 procent. Eller uttryckt på ett annat sätt: bara sju resor av etthundra går med tåg i Sverige.
Källa: bilbranschen
Järnvägen är alltså ingen konkurrent till bilen. Den är dock ett viktigt komplement som behöver utvecklas och tillsammans med övrig kollektivtrafik göras mer tillgänglig.
I dag sker åtta av tio resor med bil och en av tio med buss. Det innebär att nio av tio resor sker på våra vägar.
Socialdemokraternas politik sviker de svenska trafikanterna
När den borgerliga regeringen tog över regeringsmakten 1991 hade underhållet av våra svenska vägar, järnvägar och annan infrastruktur länge varit försummat.
År 1993 fastställde riksdagen den borgerliga regeringens infrastrukturplan som omfattade tiden fram till år 2002. Under tio år skulle 100 miljarder kronor satsas på investeringar i nya vägar och järnvägar. 69 miljarder öronmärktes för nybyggnation av vägar. Dessutom påbörjades ny och snabbare järnvägstrafik runt Mälaren och genomfördes en partiell upprustning av Västkustbanan. Det s.k. Dennispaketet, som skulle bidra till att lösa trafikproblemen i Stockholmsregionen, tillkom.
Det är värt att notera att den socialdemokratiska oppositionen var mycket kritisk till den borgerliga regeringens trafikpolitik och att man från socialdemokratisk sida krävde ännu större och mer omfattande investeringar.
Socialdemokraterna beslöt, när de sedan tog över regeringsmakten 1994, tvärtemot utställda löften, att drastiskt skära ner på anslagen till investeringar och underhåll av vägar och järnvägar till en nivå som var så låg att man inte ens kunde klara underhållet av befintlig infrastruktur. Med denna politik har man nu devalverat stora delar av det befintliga vägnätet.
Socialdemokraterna, har i regeringsställning, presenterat en nationell vägplan för åren 1998-2007. Planen har emellertid i praktiken redan övergivits sedan man i förhandlingar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet tvingats att pruta rejält på väganslagen.
Moderaterna satsar 30 miljarder på vägar
Moderata samlingspartiet satsar på en målmedveten förbättring av det svenska vägnätet. Det är nödvändigt för att utveckla och bibehålla en god vägstandard.
Bra vägar krävs för att vi i Sverige skall kunna uppnå en god ekonomisk tillväxt och samtidigt minska antalet döda och skadade i trafiken.
Moderata samlingspartiet gör en kraftfull och långsiktig satsning på vägar. Medel om sammanlagt 30 miljarder kronor avsätts under de närmaste åren. Denna avsättning möjliggörs genom medel som frigörs vid de privatiseringar som vi föreslår. Av dessa 30 miljarder kronor används 14 miljarder kronor inom utgiftsramen de kommande tre åren.
Moderat program för nybyggnation, drift och underhåll
Det nationella motorvägsnätet, vår del av den nordiska triangeln, storstadsregionernas trafikproblem och de farligaste vägsträckorna måste ges särskild prioritet.
Motorvägarna - bygg ut vår del av den nordiska triangeln
10 procent av trafikarbetet sker på Sveriges 140 mil motorvägar men står för endast 4 procent av alla dödsolyckor. Risken för att dödas eller allvarligt skadas i trafiken är två och en halv gånger så hög på en nio meter bred väg som är skyltad för 70 kilometer i timmen som på en motorväg.
En fortsatt utbyggnad av landets motorvägar, inriktad på en komplett motorvägsförbindelse mellan de tre största städerna, är nödvändig:
E 6 mellan Malmö och Göteborg är fullt utbyggd, men den återstående delen av motorvägslänken till Oslo måste få ett snart färdigställande.
E 4 mellan Helsingborg och Stockholm måste på resterande vägsträckor byggas ut med ny, säker motorväg.
E18 mellan Oslo och Stockholm måste på resterande vägsträckor också byggas ut med ny, säker motorväg.
För att närmare knyta Göteborg samman med Stockholm måste återstående del av den redan projekterade riksväg 40 mellan Borås och Jönköping färdigställas till motorväg.
Riksväg 45 mellan Göteborg och E18 kräver en kraftig upprustning och måste delvis även byggas ut med fullvärdig motorvägsstandard.
Föreslagna utbyggnader är väl motiverade med hänsyn till de stora nationella och internationella volymerna av gods och människor som transporteras på de angivna sträckorna. Även den förbättrade säkerheten, miljön och vägarnas betydelse för näringsliv, sysselsättning, turism och det rörliga friluftslivet, motiverar mer än väl de föreslagna satsningarna.
Utbyggnaden av storstadsregionernas trafiksystem - gör något åt Stockholms trafikproblem nu
Storstadsområdena behöver särskilda trafiklösningar och nya förbifarter och genomfartsleder, som gör det möjligt att förkorta restiderna och underlätta godsflödet till och från regionernas tätbefolkade centra. En omedelbar effekt av ett förbättrat trafikflöde i storstadsregionerna är minskade utsläpp och en ökad trafiksäkerhet.
Storstockholm har idag mycket allvarliga trafikproblem. Långa köer och trafikstockningar leder redan till betydande ekonomiska förluster och till stora miljöproblem. Samtidigt finns det väl utvecklade projekt som, om de kom till utförande, väsentligt skulle underlätta trafikförsörjningen.
Det är angeläget att de nödvändiga investeringarna i Stockholmsregionen skyndsamt kommer till stånd. Även i Göteborg och Malmö har trafiksituationen kraftigt försämrats och nya satsningar måste till för att lösa ett begynnande trafikkaos. Hur detta skall kunna genomföras kräver emellertid speciella överväganden och finansieringsformer.
Regeringen bör omedelbart ta initiativ för att snabbt bidra till att bringa dessa frågor till en lösning.
De farligaste vägsträckorna måste åtgärdas
Regeringen har medvetet avstått från att underhålla vägnätet samt att bygga nya vägar. Detta kommer med stor sannolikhet att innebära att många människor kommer att förolyckas och skadas på vårt svenska vägnät.
Den av riksdagen fastlagda nollvisionen kommer inte att förverkligas med den förda politiken.
En hög vägstandard är som tidigare nämnts den bästa förutsättningen att uppnå ökad trafiksäkerhet.
Att genom nedsatta hastigheter komma runt trafikfaror anser vi bara vara en temporär lösning. För att långsiktigt komma till rätta med de stigande olyckstalen krävs upprustning av det befintliga vägnätet. Det är viktigt att de vägsträckor som för närvarande uppvisar hög olycksfrekvens skyndsamt åtgärdas.
De enskilda vägarna - en stor och viktig del av trafikens "blodomlopp"
Under de senaste åren har standarden på det enskilda vägnätet, till vilket det utgår statsbidrag, kraftigt försämrats. På många håll har själva vägkroppen demolerats och fordrar en fullständig rekonstruktion. Det finns även ett stort behov av att byta broar och trummor vid vattendrag där bärigheten idag är alltför dålig. De försämrade statsbidragen i kombination med minskade kommunala bidrag till enskilda vägar har starkt bidragit till den mycket allvarliga situationen.
Enskilda vägar med statsbidrag har stor betydelse för utvecklingen på landsbygden och för näringslivet. Drift- och underhållskostnaderna av enskilda vägar har genom de ansvariga väghållarna kunnat, jämfört med statliga, hållas på en betydligt lägre nivå. Tillsammans talar detta för att statsbidrag till enskilda vägar är en viktig och riktig satsning.
Vikten av drift och underhåll
Även om ett väl utbyggt system av motorvägar är ryggraden i det svenska vägnätet måste hela det övriga vägsystemet hålla en, för säkerheten och framkomligheten, godtagbar nivå. Standarden på det nationella stamnätet, övriga riksvägar och motortrafikleder måste också vara hög. Detsamma gäller de kommunala vägarna, vars underhåll hållits tillbaka under flera år på grund av kommunernas svaga ekonomi. Eftersom den största delen av alla körda kilometer sker på detta vittförgrenade vägnät, är en hög standard avgörande för att säkerställa effektiva och trygga transporter i vårt land.
En upprustning av det övriga vägnätet är så mycket mer betydelsefull eftersom detta under många år utsatts för minskade anslag. Viktiga delar av detta vägnät visar idag upp en lång rad brister som t.ex. tjälskadeproblem. Dåligt underhåll av grusvägar och bristfällig dränering orsakar stora förluster och skador för enskilda bilägare och trafikutövare.
Stockholm den 29 september 2000
Per-Richard Molén (m)
Tom Heyman (m)
Lars Björkman (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Elinderson (m)
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)