Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omorganisation av Vägverket. Motiv för mitt förslag
Kritiken mot Sveriges vägnät och underhållet av detsamma är massiv. Kritiken är befogad. Speciellt är de regionala s.k. sekundära vägarna i dåligt skick. Under våren 2000 var många vägar i glesbygderna knappt farbara. Avstängningarna för tung trafik var omfattande.
Klyftan vad gäller kvalitet på våra riks- och Europavägar å den ena sidan och det mindre vägnätet å den andra är oacceptabelt stor. Den är dessutom, dessvärre enligt min mening, växande. Samtidigt som de stora vägarna synes erhålla obegränsade resurser tillåts de mindre vägarna förfalla. Under hänvisning till den s.k. nollvisionen satsas t.ex. stora pengar på utbyte av vägräcken och ombyggnad till vajerstaket, utan att detta synes ha någon som helst effekt på frekvensen av olyckor.
Det mindre, sekundära vägnätet tillåts däremot att förfalla vilket inte bara utgör en oförsvarlig kapitalförstöring, utan är också till stort men för näringsliv och boende i glesbygd. För såväl jordbruk som skogsbruk är farbara vägar året runt en livsavgörande förutsättning. För boende i glesbygd är bilen ett oumbärligt redskap för arbetspendling och social gemenskap.
Det är intressant att studera kvaliteten på det enskilda vägnätet, vilka också till större delen finansieras med skattemedel, men förvaltas och underhålls av privata markägare och utmed vägen boende. Det är en allmän uppfattning att dessa vägar genomgående har en bättre standard än motsvarande storlek på allmänna vägar. Verkningsgraden och utbytet på dessa skattepengar är alltså större än de statligt skötta vägarna.
Mitt parti har i och för sig i annat sammanhang föreslagit betydande resursförstärkningar till Vägverket, men enligt min mening gäller det också att redan befintliga medel fördelas på ett rimligt sätt.
Enligt min mening har för det första Vägverket i dag alltför "många järn i elden" som inte har med vägbyggnation och vägunderhåll att göra. Arbetsuppgiften bör härvidlag renodlas till att omfatta just ansvaret för våra vägar.
För det andra synes det mig nödvändigt att göra en klar ansvarsskillnad såväl organisatoriskt som budgetmässigt mellan det primära vägnätet å den ena sidan och det sekundära å den andra. Med nuvarande system torde det inte råda någon tvekan om att det är ständigt de mindre vägarna som blir åsidosatta till förmån för de stora.
Den sammanläggning mellan Vägverket och dåvarande Trafiksäkerhetsverket som gjordes för ett antal år sedan synes inte ha varit särskilt lyckosam. Trafiksäkerheten har inte blivit bättre men vägar och vägunderhåll har blivit sämre.
Jag föreslår att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att i motionens anda komma med förslag om hur upprustning och underhåll av Sveriges vägar ska komma till stånd.
Stockholm den 29 september 2000
Carl G Nilsson (m)