Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att E 4:ans vägsträckning mellan Markaryd och Örkelljunga lyfts in i den nationella vägplanen och prioriteras för omedelbar och samtidig utbyggnad till motorväg. Motivering
Under riksmötena 1998/99 och 1999/2000 har jag i motioner yrkat på riksdagens bifall till högsta prioritet för omedelbar ombyggnad av E 4:ans förbifart vid Markaryd till trafiksäker motorvägsstandard. Det är just argumentet trafiksäkerhet som för alltfler människor väger allt tyngre ju längre tiden går och därmed fler och fler lemlästas och dödas i olyckor.
De argument som gäller för Markaryd är också giltiga för E 4 vid förbifarten Örkelljunga. När dessa två dödsfällor är ombyggda till motorvägsstandard har de två svåraste avsnitten av sträckan Helsingborg- Gävle äntligen fått en trafiksäkerhetsmässigt acceptabel lösning.
Under hösten 2000 förses motortrafikleden på E 4 vid förbifart Ljungby med trefältsindelning och mittenräcke. Även om det måste betraktas som en nödlösning torde det innebära en väsentlig förbättring av trafiksäkerheten på vägsträckan.
Men E 4 vid Markaryd och Örkelljunga ligger kvar, väntande i regeringens ekonomiska malpåse. Arbetsplanen för projektet Örkelljunga är godkänd, det som fattas är pengar för byggstart.
Under hösten skall Vägverket fastställa arbetsplanen för projektet vid Markaryd. Det är man tvingad att göra om projektet skall ha chans till genomförande med den nuvarande miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). Den är giltig intill årsskiftet 2000/2001. Finns det inte någon fastställd arbetsplan vid den tidpunkten måste en ny MKB tas fram och kopplas till en ny arbetsplan. Orsaken är att från 1999-01-01 gäller den nya miljöbalken och den vid den tidpunkten godkända MKB måste kopplas till en arbetsplan inom två för att äga giltighet. Om inte så sker skall en ny MKB tas fram enligt miljöbalken vilken förutsätter ett betydligt mera omfattande analysarbete än de gamla lagarna.
Det har uppskattats att den kapitalförlust Vägverket därvid drabbas av är i storleksordningen 40-50 miljoner kronor samt en tidsförlust på flera år. Samma markägare måste ännu en gång kontaktas, samma frågeställningar fördjupas och belysas ännu en gång m.m.
Övriga förlorare är Markaryds kommun och de fastighetsägare som fortfarande inte kan få mark- och tomtförhållanden reglerade.
Viktig är den förlust i tid detta medför eftersom byggstart i så fall torde bli förskjuten bortemot fem år framåt i tiden.
Den verkligt stora förlusten är emellertid ett stort antal döda och svårt skadade människor för vilka resonemang om lönsamhetskriterier, flödeskriterier eller trafiksäkerhetskriterier och annat finlir inte längre har någon betydelse.
Stockholm den 26 september 2000
Harald Bergström (kd)