Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en nationell skyltningspolicy.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skyltning för turistföretag på landsbygden.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om högsta instans för överklagande av skyltärenden.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnaden för skyltar.
Skyltar - ett måste för turismen
I ett antal riksdagsmotioner genom åren har frågan om skyltning efter våra vägar varit aktuell. Trafikutskottet har i allmänhet förstått problematiken och behandlat dessa motioner tämligen välvilligt. Trots detta finns det fortfarande många förbättringar kvar att genomföra.
När det exempelvis gäller skyltning till olika slag av turistiskt intressanta mål, främst småskaligt näringsidkande, tillämpas reglerna olika av Vägverkets olika regioner. En nationell policy vore således på sin plats. Den skulle kunna innebära en differentierad syn på skyltning i glesbygder respektive tätorter, men en likartad syn inom respektive landskapstyp.
Det är bra om försöken med lokaliseringsmärken för turistiskt intressanta mål permanentas. Detta bör givetvis även innefatta skyltning till olika slag av turistföretag, en viktig del i landsbygdens näringsliv. Det är naturligt att i trakter där en resande normalt inte vistas är behovet av skyltar som störst. Likaså behovet av att från en huvudväg kunna hänvisa till intressanta mål vid avtagsvägar från denna.
Trots att Vägverket nu, på riksdagens och regeringens uppmaning, sett över vägmärkesförordningen finns det anledning att tro att näringsidkare som ansöker om skyltning i vissa fall kommer att vara missnöjda över Vägverkets beslut. I stället för att överklaganden slutligen kan avgöras på Vägverkets huvudkontor i Borlänge, bör länsrätterna vara sista instans.
När det gäller kostnaden för skyltning, bestäms den av Vägverket utan konkurrens. Den uttagna kostnaden är ofta, enligt sökandes uppfattning, alltför hög. Om en oskälig kostnad tas ut har inte de små företagen råd med denna mycket viktiga marknadsföringskanal. Det kan i förlängningen medföra en minskad näringsverksamhet och en ökad utflyttning från gles- och landsbygden. Vägverket bör därför, förutom det egna priserbjudandet, erbjuda kunden en lista på minst tre konkurrenter som kan offerera samma produkt.
Stockholm den 27 september 2000
Anders G Högmark (m)
Elizabeth Nyström (m)