Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunikationerna i Kalmar län. Bakgrund
Befolkningen i Kalmar län har ökat med mindre än 5 % under 1900-talet. Näringslivet har en starkare inriktning mot jord- och skogsbruk samt traditionell basindustri än övriga landet.
Standarden på länets infrastruktur är låg, vilket kan sammankopplas med att Kalmar län under innevarande planeringsperiod haft bland landets lägsta anslag räknat både per innevånare och per km väg och järnväg.
Genom att analysera regionens historiska bakgrund och länets speciella näringslivsstruktur framträder väsentliga åtgärdsområden för att påverka utvecklingen. Dessa är bl.a. länets geografiska läge vid Östersjön och behovet av förbättrade kommunikationer.
Vägar
E22 är den nationella väg i södra Sverige med lägst framkomlighet. I Kalmar län så finns det endast sju km motorväg på en sträcka av ca 250 km. Den vanligaste vägbredden på länets vägar är smalare än sju meter. Den vanligaste hastigheten på de statliga vägarna är 70 km/h.
Vägprofilen har på många ställen 50-talsstandard. Antalet trafikolyckor har ökat de senaste åren.
Detta är slutsatser man kan dra när man tittar på länets vägnät, en situation som vi naturligtvis inte tycker är godtagbar. Samtidigt så är det ju så att exempelvis E22 är en viktig livsnerv för Kalmar län liksom för de andra länen i sydöstra Sverige. Vägen förbinder denna del av landet med storstadsregionerna. Den sträcker sig mellan Norrköping och Malmö utefter 21 kommuner med över en miljon innevånare.
Framkomligheten och vägstandarden är avgörande för det stora antal människor som varje dag färdas på E22 och i förlängningen även för hela regionens utveckling. Öresundsbron samt de nya handelsförbindelserna över Östersjön kommer att öka betydelsen av en hög tillgänglighet på E22.
Ett genomförande av ombyggnader på delar av E22 som är planerade kommer därför enligt vår åsikt att få stor betydelse både genom möjlighet till snabbare trafik och mindre störningsmoment för våra samhällsmedborgare.
För att trafiken skall fungera i öst-västlig riktning och med tanke på att länet ligger utefter Östersjökusten samt den ökande handeln med länderna på andra sidan måste även en satsning på riksväg 25, 33, 34 och 129 göras.
Därutöver kan tilläggas att avstånden inom Kalmar län är stora så tillgängligheten till högskoleorterna skiftar. Speciellt gäller det att förbättra möjligheterna i norra länsdelen. Därför måste den utlovade investeringen i riksväg 35 mellan Västervik och Linköping slutföras.
Järnvägar
I Kalmar län har vi tre järnvägar. Den första heter Tjustbanan och är en regional linje som går mellan Västervik och Linköping. Stångådalsbanan är den andra regionala linjen och har en sträckning mellan Linköping och Kalmar genom länets inre delar.
Den tredje banan tillhör riksnätet och går mellan Kalmar och Göteborg. De tre banorna ser olika ut men har några saker gemensamt. De är enkelspåriga. De har stor betydelse för de olika delar av länet som de ger service åt. De har alla tre kapacitets- och investeringsbehov som måste tillgodoses. Generellt sätt är behoven följande: Anlägga skarvfri räls, fler mötesplatser, nya signalsystem, fjärrblockering, banvallar som klarar högre belastning för godstrafik samt färre korsningar.
Dessa åtgärder skulle åstadkomma kraftiga förbättringar och göra tågtrafiken mycket konkurrenskraftigare genom den högre kapacitet och de snabbare transporttider som skulle åstadkommas. De hastigheter som önskas uppnås är enligt vår mening inte orimliga. Det handlar om 200 km på banan Kalmar-Göteborg och 160 km på Tjustbanan och Stångådalsbanan.
Sjöfart
Kalmar län har många hamnar eftersom vi är ett långsträckt län utefter Östersjön. Dessa hamnar betraktar vi som stora tillgångar både för länet och landet. Detta gäller enligt vårt sätt att se det både transportmässigt och för miljön.
Hamnarna ser vi som förutsättningar och tillgångar när nu handeln över Östersjön ökar alltmer. Vi tror på många reguljära förbindelser av olika slag där färjeförbindelserna mellan Oskarshamn-Visby och Västervik-Ventspils i Lettland ses som bra exempel.
Förutsättningarna för att hamnar skall fungera är dock att anslutande förbindelser på land är goda. Vi vill då återigen påpeka vikten av att de öst- västliga kommunikationerna i länet och regionen är utbyggda till en god standard. Detta gäller då i första hand riksvägarna 25, 33, 34, 35 och 129.
Flyg
I Kalmar län finns i dag tre flygplatser med reguljära förbindelser. Kalmar flygplats som är statlig och har förbindelser till Stockholm och Köpenhamn. Oskarshamn och Hultsfred som är kommunala och har förbindelse med Stockholm. Att vi idag har dessa flygplatser med sina förbindelser är en nödvändighet. Flyg är idag för många företag och enskilda en förutsättning för att vara etablerade utanför storstadsregionerna. Det är därför bra att riksdagen har fattat beslut som innebär att flygplatser kan få stöd för sin verksamhet. Vår förhoppning är att detta skall vara kvar som en regionalpolitisk satsning i framtiden.
Det vore också enligt vår mening bra om statligt stöd kunde utgå när nya linjer provades. För Kalmar läns del gäller det förbindelser över Östersjön till Polen. En marknad som har alla förutsättningar att växa men som i inledningsskedet behöver ekonomisk styrka för att överleva.
Informationsteknik
Då Kalmar läns traditionella kommunikationssätt med väg och järnväg inte tillgodoser behoven och då länet har stora avstånd till kommuncentra och högskoleorter så kan man delvis överbrygga detta med modern informationsteknik.
Genom att bygga ut de digitala kommunikationerna så kan man arbeta i hela länet trots att avstånden är långa. Problemet är då att många platser inte är attraktiva för marknaden att investera i. Vi tycker därför att det är nödvändigt och bra med initiativ som tas av staten. Dessa initiativ förutsätter medel från flera parter. Vi anser därför att det vore bra om man fick använda medel som går till länsmyndigheten för infrastruktursatsningar till att gälla även IT-satsningar.
Stockholm den 5 oktober 2000
Agneta Ringman (s)
Håkan Juholt (s)
Ann-Marie Fagerström (s)