Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 34:1 Bidrag till SMHI för budgetåret 2001 183 077 000 kr.
2. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som i motionen anförs till utgiftsområde 22 politikområde 36:2 Vägverket: Väghållning och statsbidrag för budgetåret 2001 2 000 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 15 662 925 000 kr.
3. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 36:3 Banverket: Administration för budgetåret 2001 737 833 000 kr.
4. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 36:4 Banverket: Banhållning och sektorsuppgifter för budgetåret 2001 5 911 495 000 kr.
5. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 36:6 Ersättning för fritidsbåtsändamål m.m. för budgetåret 2001 41 000 000 kr.
6. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 36:8 Bidrag till sjöfarten för budgetåret 2001 209 000 000 kr.
7. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 36:12 Rikstrafiken: Trafikupphandling för budgetåret 2001 590 000 000 kr.
8. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 22 politikområde 37:3 Ersättning till Posten AB för rikstäckande betalnings- och kassaservice för budgetåret 2001 0 kr.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nytt system för beräkning av banavgifter inom utgiftsområde 22 Kommunikationer.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslaget till lag om kreditering på skattekonto av stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät.
Inledning
I partimotion 2000/01:T201 har vi redovisat vår syn på de principer som vi anser skall gälla för den långsiktiga trafikpolitiken. I denna motion återkommer vi med de förslag som berör anslagsyrkanden.
Våra utgångspunkter grundas i hur en effektiv infrastruktur skall vara utformad samt behovet av att genom sänkta statsutgifter och sänkta skatter åstadkomma bättre förutsättningar för företagande, tillväxt och nya jobb. Staten har ett ansvar för den gemensamma infrastrukturen och skyddet för liv, hälsa och miljö. Det skall finnas en tydlig koppling mellan nyttjande och finansiering av infrastrukturen och det bör råda konkurrensneutralitet inom och mellan de olika trafikslagen. Statliga företag och affärsdrivande verksamhet skall konkurrensutsättas och privatiseras. Vi vill stimulera till privata lösningar.
Förslag till utgiftsområde 22
I tabellen nedan återfinns ett sammandrag av våra förslag. Endast de anslag som berörs finns med och endast dessa kommenteras:
Tabell 1: (2001 Förändring 2002 förändring 2003 förändring )
34:1 Bidrag till SMHI
Vi föreslår en minskning av anslaget, jämfört med regeringens proposition, med 20 miljoner kronor. SMHI bör i större utsträckning än tidigare kunna avgiftsfinansiera sin verksamhet.
36:2 Vägverket: Väghållning och statsbidrag
Vi föreslår en ökning av anslaget, jämfört med regeringens budgetproposition, med 2 miljarder kronor. Det innebär ökade resurser till vägutbyggnad samt att vi kan förbättra standarden på det enskilda vägnätet och genomföra insatser för att höja den passiva säkerheten i vägnätet.
36:3 Banverket: Administration
Vi föreslår en minskning av anslaget, jämfört med regeringens budgetproposition, med 12 miljoner kronor. Besparingen är en allmän administrativ besparing.
36:4 Banverket: Banhållning
Vi föreslår en minskning av anslaget, jämfört med regeringens budgetproposition, med 700 miljoner kronor. Vår besparing har åstadkommits genom ökad konkurrensutsättning såväl av produktionen som underhållet av banorna.
36:6 Ersättning för fritidsbåtsändamål m.m.
Vi föreslår en minskning av anslaget, jämfört med regeringens budgetproposition, med 20 miljoner kronor. För år 2000 gjordes en första uppjustering av anslaget med 17 miljoner kronor. Vi menar att den nivå som anslaget hade 1999 är tillräckligt. Vi avvisar samtidigt tanken på ett nytt statligt båtregister.
36:8 Bidrag till sjöfarten
Vi föreslår en minskning av anslaget, jämfört med regeringens budgetproposition, med 200 miljoner kronor. Regeringen står fast vid denna modell trots att sjöarbetsmarknadens parter har kommit överens om ett avtal som inte förutsätter en höjning av bidraget.
36:12 Rikstrafiken, upphandling
Vi föreslår en minskning av anslaget, jämfört med regeringens budgetproposition, med 200 miljoner kronor. Då anslaget inte är specificerat och en specifikation inte heller varit möjlig att inbringa avslår vi återigen ersättningen till trafikhuvudmännen för köp av viss kollektivtrafik.
37:3 Ersättning till Posten AB för rikstäckande kassaservice
Vi avvisar regeringens anslag på 200 miljoner kronor för ersättning till Posten AB för rikstäckande betalningsservice. Vi betraktar anslaget som en förtäckt statlig subvention. Vi är dock beredda att genom upphandling ta samhällsansvar.
Banavgifter
Redan idag täcker staten en stor del av kostnaderna för underhåll av järnvägen med budgetmedel. Enligt regeringens budgetproposition täcks varje år under treårsperioden 1999- 2001 endast en fjärdedel av kostnaderna för banhållningen med banavgifter. Det är enligt vår mening viktigt att drifts- och underhållskostnaderna på järnvägsområdet huvudsakligen täcks av trafikavgifter.
Vi avvisar återigen det nya systemet för beräkning av banavgifterna och föreslår en återgång till det gamla systemet.
Förslag till lag om kreditering på skattekonto av stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät
Regeringens förslag gäller stöd till kommuner för investeringar i lokala allmänt tillgängliga telenät med hög överföringskapacitet. Investeringen skall för att vara bidragsberättigad godkännas av respektive länsstyrelse. Krediteringen skall avse stödberättigande åtgärder som utförts under perioden från och med 1 juli 2000 till och med 31 december 2004. Stödet uppgår till 3,2 miljarder kronor men ligger utanför utgiftstaket eftersom det är ett skatteavdrag.
Regeringen anser att den valda finansieringsformen motiveras av sambandet mellan förslaget om kommunstöd och det förslag till skattereduktion för abonnenters bredbandsanslutning som regeringen har aviserat att komma. Båda stödformerna skall rymmas inom samma ram, 3,2 miljarder kronor, och skall finansieras på statsbudgetens inkomstsida.
Vi avvisar förslaget till kreditering av kommunernas skattekonto vad gäller avdrag för bredbandsutbyggnad. Marknaden klarar av att bygga ut bredbandsnäten i kommunerna utan stöd. Vi avvisar även tekniken med skatteavdraget eftersom det är ett sätt att komma undan utgiftstaket.
Vi avvisar i princip även förslaget om skatteavdrag för företag och fastighetsägare. Verksamheter som förs i rörelseform kan redan idag göra avdrag för sina kostnader.
Vi kan däremot tänka oss en avdragsrätt för installationer hos enskilda personer. De saknar möjligheten att dra av sina kostnader och stödet kommer att leda till ökad uppkopplingstäthet.
Stockholm den 2 oktober 2000
Per-Richard Molén (m)
Tom Heyman (m)
Lars Björkman (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Elinderson (m)
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)