Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av satsningar på infrastruktur i Västmanlands län och Södertälje kanal. Motivering
Västmanland är en viktig del av Stockholm Mälarregionen. På en yta som motsvarar mindre än 6 procent av Sveriges yta finns cirka 2,6 miljoner invånare vilket är nästan 30 procent av landets befolkning. Fyra av landets största städer finns i regionen.
Näringslivet är omfattande och har stor betydelse för BNP:s tillväxt. För Västmanlands del handlar det om ett näringsliv med en stark exportinriktning med företag som t.ex. ABB, Volvo, Seco Tools, Bulten, Kanthal m.fl. företag.
Inom Stockholm Mälarregionen finns även 23 av landets universitet och högskolor. För Västmanland och Södermanland handlar det om den gemensamma högskolan, Mälardalens högskola, en högskola som vuxit snabbt under senare år och som regeringen nu föreslår skall få ansvar för vetenskapsområdet teknik.
Stockholm Mälarregionen är en logistiktung del av Sverige. Styrkan ligger också i de starka företag som är etablerade. Västerås är t.ex. ICA:s terminalortsnav, varifrån stora mängder varor varje dygn går ut till butiker runt om i landet. För företag som ICA spelar logistiken en absolut central roll för företagets verksamhet.
Sammantaget ger detta upphov till ett omfattande behov av transporter och resande. Stockholm Mälarregionen svarar för omkring en tredjedel av landets resor, samtidigt som omkring 55 procent av landets kollektivtrafikresor sker i regionen.
Möjligheterna att enkelt och kostnadseffektivt transportera både människor och gods är en avgörande framtidsfråga såväl för Stockholm Mälarregionen som för Västmanland. Genom effektiva transportlösningar kan en ytterligare integration av arbetsmarknad och näringsliv åstadkommas. Därför är utvecklingen av transportmöjligheterna en ytterst viktig fråga för Västmanland, i synnerhet i en situation där fokus ligger på att skapa möjligheter till en hög och varaktig framtida tillväxt.
Infrastrukturen i Västmanland har tydlig prägel av länets centrala läge i Stockholm Mälarregionen och i landet. Det finns många vägar och järnvägar av nationell karaktär i länet, t.ex. E 18, E 20, Rv 70, Rv 66, Rv 65, Mälarbanan, Svealandsbanan och Bergslagspendeln. Länet har två hamnar i Västerås och Köping som omsätter cirka fyra miljoner ton gods till regionens näringsliv. Det finns även en regional flygplats i Västerås med såväl internationella som nationella destinationer.
Under 1990-talet blev underhållet av vägarna eftersatt till följd av problemen inom samhällsekonomin. Inte minst är detta påtagligt för flera viktiga vägar i Västmanland. Särskilt tydligt är detta förhållande i norra delen av Västmanlands län. Resurser behöver avsättas för att ta igen eftersatt underhåll så att vägarna i Västmanland når godtagbar standard. Det finns även behov av att komplettera befintliga vägar och av nybyggnation av vägar.
Samtidigt finns det ett stort behov av upprustning, komplettering och nybyggnation av järnvägar, sjöfart och flyg. Nedan vill vi särskilt peka på följande behov:
Vägar
E 18: Stort behov av utbyggnad till motorvägsstandard på sträckan Köping-Västerås och Västerås-Enköping. Trafikmängderna kommer sannolikt att öka ytterligare när den nya motorvägen utmed E 20 på sträckan Örebro-Arboga tas i bruk hösten 2000.
E 18/E 20: Tillskapande av förbindelse mellan E 18 och E 20 vid Arboga.
Räta Linjen: Räta linjen går från Gävle till Norrköping via Heby, Sala, Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.
Räta Linjen ingår i det nationella stamvägsnätet, men i Räta Linjen ingår flera vägdelar med olika numrering. Detta är olämpligt för en nationell led och förvirrar trafikanterna. Räta Linjen bör få den enhetliga numreringen E 22.
Flera av delsträckorna i Räta Linjen är i stort behov av upprustning till högre vägstandard. Räta Linjen tillgodoser flera olika transportrelationer, ger en gen och snabb förbindelse genom en folkrik, högt industrialiserad och expansiv del av Mellansverige.
Lv 250: Länsvägen Köping-Fagersta är i nuläget i skamligt dåligt skick. Det finns stort behov av att bygga om Lv 250 till en för det regionala näringslivet godtagbar standard.
Rv 66: Riksväg 66 från Västerås till Fagersta och sydvästra delen av Dalarnas län präglas till stor del av eftersatt underhåll. Enligt Vägverkets planer står sträckan Västerås-Ramnäs inför en upprustning i samband med att sträckan byggs om till en s.k. 2 + 1-väg. Det är även angeläget att det eftersatta underhållet på sträckan Ramnäs-Fagersta åtgärdas snarast möjligt.
Rv 70: Riksväg 70 har en oacceptabelt låg standard på delar av sträckan Enköping-Sala och Sala-Avesta. En planmässig utbyggnad och upprustning bör genomföras successivt under de närmaste åren.
Järnvägar
Eskilstuna-Västerås: Det är nu hög tid att gå vidare med en ny- och ombyggnad av järnvägen mellan Västerås och Eskilstuna för att koppla ihop Svealandsbanan och Mälarbanan och för att på ett ännu bättre sätt knyta samman Västerås och Eskilstuna med varandra.
Under senare delen av 1990-talet har antalet resenärer mellan Västerås och Eskilstuna ökat kraftigt. Till en hel del beror detta på den snabba utbyggnaden av Mälardalens högskola och att många studenter bedriver studier i båda städerna. Med hänsyn till den satsning som statsmakterna gör på en fortsatt utbyggnad av Mälardalens högskola kan man förvänta att antalet resenärer mellan Västerås och Eskilstuna fortsätter att öka.
Västerås och Eskilstuna fungerar i växande utsträckning som en integrerad arbetsmarknad. In- och utpendlingen mellan de båda städerna har ökat successivt hela 1990-talet. I nuläget rör sig omkring 1 500 av den förvärvsarbetande befolkningen i Västerås respektive Eskilstuna över kommungränsen för att nå sin arbetsplats. Med en ny- och ombyggd järnväg skulle integrationen mellan de båda städerna både stimuleras och förstärkas ytterligare.
Svealandsbanan: Dubbelspår bör byggas på sträckan Eskilstuna-Rekarne för att eliminera att det nuvarande enkelspåret stoppar upp trafiken, dels på Svealandsbanan och dels på den nuvarande järnvägen Eskilstuna-Västerås.
Mälarbanan: Dubbelspår på sträckan Kolbäck-Örebro möjliggör att fler snabba förbindelser Stockholm-Göteborg kan dras fram norr om Mälardalen så att tågen därmed kan betjäna ett större befolkningsunderlag. Även Mälarbanans infart mot Stockholm bör bli föremål för översyn och investering på grund av trängsel med pendeltåg i norra Storstockholm.
Sjöfart
Ny sluss i Södertälje kanal: Volymutvecklingen har varit markant för Mälarsjöfarten med hamnarna i Västerås och Köping under de senaste åren. I takt med det växande transportbehovet växer även efterfrågan på sjötransporter. Container blir allt vanligare för högförädlat gods. Detta ställer krav på nya fartygstyper som i sin tur kräver en större sluss med dimensionerna minst 180 x 25 meter i Södertälje kanal.
Vid en uppvaktning som Västerås och Köpings kommuner genomförde i augusti i år ställde sig Sjöfartsverket positivt till att utreda förutsättningarna för att bygga en större sluss i Södertälje. Även övriga berörda parter som t.ex. Södertälje kommun är positiva.
Ett viktigt argument för en utbyggnad av slussen i Södertälje är att sjöfart är ett miljövänligt transportslag. I ett längre perspektiv gäller det att effektivt använda sjöfarten för att det växande transportbehovet i Stockholm Mälarregionen skall kunna genomföras med minsta möjliga påverkan av vår miljö.
Den satsning på biobränsleeldade fjärrvärmeverk, som för närvarande sker på flera håll runt Mälardalen, är ett exempel. Blir Västerås införselhamn för det biobränsle som behövs till verken i Västerås, Enköping, Sala och Eskilstuna kommer godsmängden i Västerås hamn att i det närmaste fördubblas. En utbyggd sluss skulle även göra det möjligt för hamnarna i Västerås och Köping att avlasta oljetransporter från hamnen Stockholm Loudden.
Flyg
Förbättrad landningsbana: Den expansiva flygtrafiken till och från Mälardalen behöver ses i ett regionalt perspektiv. En satsning på den regionala flygplatsen i Västerås ger tillsammans med en fjärde bana på Arlanda en bra kompletterande lösning för Mälardalens flygtrafik.
Behov finns dock av främst en förbättring och på sikt en viss förlängning av landningsbanan vid Västerås flygplats. Terminalen behöver också byggas ut.
Stockholm den 26 september 2000
Göran Magnusson (s)
Sven-Erik Österberg (s)
Paavo Vallius (s)
Margareta Israelsson (s)
Mariann Ytterberg (s)