Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om E 4 genom Uppland.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om järnvägstrafiken.
Motivering
Uppsalaregionen har goda förutsättningar för tillväxt genom den högre utbildning och världsledande forskning som sker vid de bägge universiteten. Redan i dag utförs t.ex. ca hälften av all svensk forskning inom biomedicin i Uppsala. Andra styrkefaktorer finns inom IT, materialteknik, energiteknik och miljö. Nyföretagandet är omfattande och sker till stora delar genom avknoppning från de vetenskapliga miljöerna eller från den högteknologiska industrin i länet. 20-25 % av nyemitterat riskkapital i Sverige har under det senaste året hamnat i Uppsalabaserade företag. Utvecklingen i Uppsala visar hur FoU kunnat omsättas i nya produkter och tjänster som lagt grund till tillväxt och ökad sysselsättning i framtidsbranscher. Tillväxt i Uppsala är därför betydelsefull i ett nationellt perspektiv. Det internationellt konkurrensutsatta näringslivet och forskningen kräver emellertid specifika förutsättningar för tillväxt i Sverige.
God tillgänglighet i ett internationellt perspektiv är ett måste och goda kommunikationer regionalt med en väl utbyggd kollektivtrafik är av grundläggande betydelse för regional utveckling. På infrastrukturområdet kännetecknas regionen av växande problem med flaskhalsar. Den lokala arbetsmarknaden omfattar i dag i stort hela länet och därutöver Heby kommun i Västmanland. För den högre utbildade arbetskraften omfattar arbetsmarknadsregionen dessutom hela Stockholms län. Det finns särskilda utvecklingsdrag i stråket Stockholm-Arlanda-Uppsala, som har Nordens största koncentration av framtidsinriktade företag. Detta ställer krav på infrastrukturens uppbyggnad och framförallt på integrerade transportlösningar. För Uppsalaregionens del är systemet starkt beroende av hur interregional och lokal kollektivtrafik kan utvecklas och integreras. Resecentrumet i Uppsala och dess framtida effektivitet är av särskild betydelse för regional pendlingstrafik och för tillgängligheten till Arlanda.
Vi noterar med stor oro att investeringsplaneringen har stora tidsförskjutningar i redan prioriterade objekt som stambanans dubbelspår genom Uppsala och E4 genom länet. Regionens internationella kommunikationsberoende både på person- och godstransportområdet är enligt vår uppfattning inte tillräckligt uppmärksammat i förhållande till andra regioner. Inte minst de fyra Mälardalslänens gemensamma program och Mälardalsrådets RIM-rapport pekar på detta.
Uppsala har således en stark tillväxtpotential inom områden av nationell betydelse. Kommunerna i länet och landstinget har påbörjat en gemensam planering och prioritering av investeringar samt förbereder en ökad samverkan med Stockholmsregionen och med Mälardalen som helhet. Vi anser att staten nu bör medverka till en adekvat infrastruktur i landets fjärde största stad i en region med för Sverige unika tillväxtförutsättningar.
Stockholm den 5 oktober 2000
Björn Kaaling (s)
Tone Tingsgård (s)