Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av infrastrukturinvesteringar i Skåne. Motivering
Skånes geografiska läge medför att en stor del av Sveriges gods- och persontransporter till och från kontinenten passerar landskapet. Med anledning av öppnandet av Öresundsförbindelsen, den ökade handeln med Östersjöländerna och den höga tillväxten ökar nu trafikarbetet mycket snabbare, i och genom Skåne, än i landet i övrigt. Väl fungerande transportleder genom Skåne är alltså i högsta grad ett nationellt intresse - att ta vara på tillväxtmöjligheterna.
Därför måste nu en kraftsamling ske kring några strategiska transportkorridorer om inte miljöbelastning och trafikinfarkt ska lägga en hämsko på utvecklingen. De tillväxttal som nu gäller för långtradartrafiken kommer annars inom en snar framtid att leda fram till en situation liknande den som Österrike och Schweiz befinner sig i. Medborgarna protesterar mot en ökande genomfartstrafik som genererar allt allvarligare störningar och miljöproblem. För Österrikes del har detta lett till kvoter, begränsningar och avgifter på genomfartstrafiken. Situationen i Skåne förvärras ytterligare av att en allt större del av lastbilstrafiken sker med fordon från de forna östländerna som förorenar mer, och ofta kör på mycket sämre bränsle än vår miljödiesel.
Utgångspunkten för utbyggnaden av infrastrukturen måste ta sin ansats i det övergripande målet om en långsiktigt hållbar utveckling. Därför är det oroande att ökningen av godstransporterna helt sker på lastbilssidan och att järnvägsgodset tappar marknadsandelar. Åtskilliga företag vittnar om att järnvägen inte är ett konkurrenskraftigt alternativ. Motiven står inte bara att finna i brister i spårnätet utan i hög grad inom bristande logistik och bristen på samordning inom det europeiska järnvägsnätet - många företag som vill lägga över sin export på järnväg tvingas konstatera att det är omöjligt. Därför måste en satsning på en uppgradering av spårbunden godstrafik ske parallellt med en förbättring av godstrafikens funktionssätt och ett europeiskt samarbete.
Bygg färdigt Västkustbanan
Fortfarande saknas vitala delar av Västkustbanan för att nå de strategiska fördelar för Västkusten och Norge som en modern järnvägsförbindelse medför. Men Västkustbanan är också väsentlig för utbyggnaden av den regionala tågtrafiken som är en förutsättning för Skånes fortsatta utveckling. Bygget av tunneln genom Hallandsåsen måste fullföljas på ett miljösäkert sätt.
Citytunneln måste byggas snarast
Citytunneln är en oerhört viktig byggsten för att kunna utveckla det spårbundna kollektiva resandet i Skåne. Arbetspendlingen med bil är ännu långt högre i sydvästra Skåne än i jämförbara regioner. En av de viktigaste anledningarna är att det inte går att pendla genom Malmö eller in till de stora arbetsområdena. Citytunneln kommer att kraftigt förbättra de möjligheterna. En viktig del i projektet är den planskilda spårkorsningen söder om Malmö som gör tågtrafiken mot Ystad och Trelleborg effektiv.
Den kostnadsökning som nu ska hanteras mellan finansiärerna är, i allt väsentligt, att hänföra till att projektet valt att underställa projektet den nya miljöprövningen och en säkrare men något dyrare borrteknik.
Godsstråk genom Skåne
Planerna på ett särskilt godsstråk genom Skåne har funnits länge. Syftet är att de tunga och miljöfarliga godstransporterna på järnväg ska dras utanför tätorterna och att resten av bannätet avlastas till förmån för regionaltågstrafik för snabba persontransporter. Tidigare har planeringen varit avhängig planerna på en riksbangård. Denna har nu avförts från dagordningen och därför finns nu möjligheten att gå vidare med dessa planer. Kommunerna i sydvästra Skåne har enats om sträckningen och i en gemensam avsiktsförklaring förklarat sig beredda att medverka till ett snabbt förverkligande.
Bygg färdigt E4:an
Till följd av bristande anslag har de sista delarna av ombyggnaden av E4:an till motorväg ännu inte fullföljts. Riksdagen har tidigare beslutat om denna utbyggnad och nu måste den fullföljas snarast.
E22:an - strategisk livsnerv genom Skåne och för ostkusten
E22:an har en strategisk betydelse för Östergötland, Kalmar, Blekinge och Skåne. Vägen får allt större betydelse som kustförbindelse gentemot Östersjöländerna och den ökade handeln med dessa. Men vägen är också av vitalt intresse för Skånes inomregionala balans då den sammanbinder de sydvästra delarna med de nordöstra och på så sätt ger en större del av Skåne att positionera sig i Öresundsregionen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Marie Granlund (s)
Leif Jakobsson (s)
Kent Härstedt (s)
Anita Jönsson (s)
Morgan Johansson (s)
Anders Karlsson (s)
Marianne Jönsson (s)
Kaj Larsson (s)
Hillevi Larsson (s)
Annika Nilsson (s)
Britt-Marie Lindkvist (s)
Catherine Persson (s)
Ronny Olander (s)
Karin Wegestål (s)
Bengt Silfverstrand (s)
Ulla Wester (s)
Anders Bengtsson (s)