Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att eventuella straffsanktioner kopplade till brott mot miljöbalken klargörs.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att styrande stimulans vad avser miljöriktiga bilar arbetas fram.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka för att lagstiftningen om tillåtlighetsprövningen av vägbyggen skärps.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att PBL ses över så att samhällsbygget ej kan ske i strid med gällande miljö- och hälsoskyddslagstiftning.2 5. 1 Yrkande 1 hänvisat till MJU.
2 Yrkande 4 hänvisat till BoU
Vi är många
Vi är många i Stockholmsregionen som säger - lös trafikproblemen!
Men den politiska majoriteten i stad och län förmår ingenting göra.
De sitter fast i gamla hjulspår och upprepar ett föråldrat mantra: Fler motorleder och billigare bensin. Hitintills har inte ett enda förslag lagts på bordet som skulle resultera i minskade koldioxidutsläpp, minskad trängsel eller minskat buller.
Klargör ansvarsförhållanden
I stället för att minska koldioxidutsläppen under 1990-talet, så som stipulerats, har utsläppen tillåtits att öka. Enligt miljöbalken ska samhället planeras så att inte miljömålen överskrids, målen är juridiskt bindande och det är kommunerna som ska se till att de efterlevs, inga dispenser får ges. Och det är den motorburna trafiken som står för den största ökningen av koldioxidutsläppen. När kommun och län inte klarar av att följa lagstiftningen, så som sker i Stockholms stad och län, borde det resultera i någon form av straffsanktion. I dag råder oklarhet om var ansvaret ligger, det kan i värsta fall bli så att det blir EU som tar oss i örat och utdömer ekonomiskt vite om miljömålen ej klaras. De lokala ansvarsförhållandena behöver klaras ut. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Total inkompetens
Denna totala inkompetens, att inte förstå vad framtiden har att erbjuda och vad framtiden kräver och kunna omsätta kunskapen i praktisk dagspolitik, ja denna inkompetens utgör i dag ett hot mot hela Stockholmsregionens utveckling. Även kommunpolitiker har skyldighet att följa fastställda lagar.
Tänk nytt
Vi menar att det gått så långt att det kan krävas lagstiftning på nationell nivå nu när lokala politiker i stad och län inte förmår tänka nytt för att få bort trafikproblemen. Redan i dag kan miljöstyrande avgifter införas. Och den traditionella personbilen har egentligen ingenting i citykärnan att göra. Där borde endast elbilar, hybridbilar och andra miljöriktiga fordon få förekomma. De tunga koldioxidutspyende fordonen bör snarast förpassas från hjul till räls och båt.
Tuffa tag
Ibland kan det krävas tuffa tag för att få en bransch att förstå vad klockan är slagen. Dagens bilindustri har duckat allt för länge inför konsumenternas krav på rena tysta motorfordon. Bilindustrin verkar inte ens kunna stava till vad klimatmålen kräver. Om vi skärper lagarna kommer industrin att anpassa sig. Därför borde det vara rimligt att regeringen verkar för styrande stimulans vad avser miljöriktiga bilar. Detta bör ges regeringen tillkänna.
I dag är det svårt att hyra miljöriktiga bilar, hyrfirmornas utbud är minimalt eller lika med noll. Det utbud som finns saknar konkurrens och priserna sätts därefter. Och att köpa miljöriktigt är ännu endast förbehållet de riktigt penningstinna. Här krävs styrande politisk stimulans.
Framtiden
Men alternativa bilar är endast en övergångslösning, även om de kommer att dominera marknaden i tio till tjugo år. Den intelligenta bilen med ett välutvecklat IT-system och gjord i återvinningsbart material är framtiden. Framtiden ligger inte heller i att ha egen bil utan kanske i att hyra bil utifrån specifika behov via olika bilpooler. Men på vägen dit krävs övergångslösningar idag. Eftersom storstadens politiker inte insett detta, utan endast är osams om gårdagens system, krävs ingripande från regeringen för att få bort trafikpro- blemen.
Skärp lagstiftning kring vägbyggen
I dag anser dessutom en del kommunledningar att nya vägar är en förutsättning för att bygga nya bostadshus. Det visar på ett beklämmande sätt att miljöbalkens konsekvenser, Sveriges miljöåtagande internationellt och inom EU, ännu inte trängt ner till dem som ska effektuera besluten. Därför bör också lagstiftningen om tillåtlighetsprövningar av vägbyggen skärpas så att påverkan av koldioxidutsläppen får större betydelse. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Den kommunledning som säger att förutsättning för allt bostadsbyggande är samordnad och effektiv kollektivtrafik, den ledningen visar att den har kunskap, jobbar effektivt och för framtiden. Vilken kommun kommer först att kunna ta åt sig den äran?
Miljö och hälsa
Och vi får aldrig glömma att de luftföroreningar som bensin och diesel ställer till med, framför allt i de större städerna, orsakar astma, luftvägsinfektioner och ca 500 cancerfall per år. Förutom allt mänskligt lidande är den totala kostnaden för hälsoeffekter av luftföroreningar beräknade till 2.200 miljoner kronor, enligt Konjunkturinstitutet.
Även hälsoaspektens betydelse måste vägas in när trafikproblem ska lösas och det framtida samhället byggas. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 1 oktober 2000
Ewa Larsson (mp)
Lars Ångström (mp)