Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om finansiering och byggstart för vägbyggnader i Skaraborgsområdet (E 20, R 44, R 49) inom den av Kristdemokraterna föreslagna utökade ramen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en garanti för bättre service för persontransporter med järnväg från Skövde, som tillgodoser resandebehovet till och från Stockholm och Göteborg.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i sitt agerande inom EU söker de ekonomiska medel som behövs för att stärka godstransporter och yrkesfisket på Vänern.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vissa områden i Skaraborg behöver stöd för utbyggnad av bredbandstekniken.
Regeringens bristande ansvar
Regeringen har undanhållit mellan 200-300 miljoner kr varje år, jämfört med den vägplan som regeringens myndighet Vägverket har fått godkänd. Samtidigt ligger de medel som regionen förfogar över till förbättrad vägstandard cirka 15-25 procent under fastlagd plan. Som exempel kan nämnas att med aktuella budgetar finns det så lite pengar att asfaltsbeläggningarna kan läggas om i cykler på 35 år. Under 1997/98 stoppades 65 broreparationer som bedömts nödvändiga. Riksväg nr 64, som skall bära tung godstrafik, har nu så ojämn vägbana att lastbilarnas flak slår samman vid möte!
Vid överläggningar med Banverket kan man direkt konstatera att Västra Götaland är reellt eftersatt jämfört med övriga Sverige vad avser ekonomiska medel också till stomjärnvägsnätet, med de neddragningar som nu gäller för åren 2000 och 2001.
Det är ohederligt av regeringen att i regeringsdeklarationen med emfas hävda att det nu går ekonomiskt bra för Sverige och samtidigt stå passiv inför de investeringsbehov som föreligger.
Det är helt uppenbart att det är av riksintresse att denna regions utveckling och funktion faller väl ut. Därför måste regeringen bryta sin passivitet som åskådare inför de direkt förestående problemen på kommunikationsområdet.
Tung godstrafik på väg ökar
Det är helt oförsvarligt att ombyggnaden av E20 ännu inte är klar. E20 är en av Sveriges tyngst trafikerade Europavägar med godsfrakter från såväl norra Sverige som från Mellansverige. Den tunga trafiken ökar kraftigt efter avregleringen av cabotage och på grund av att den rådande högkonjunkturen är ett faktum.
E20 betyder också mycket för godstrafiken från Skaraborgsområdet mot Göteborg. Med en ökad koncentration på Göteborg som västra Sveriges centralort kommer persontrafiken också att öka ytterligare under de närmaste åren. Regeringen bör omgående redovisa finansiering och en närliggande tidpunkt för byggstart på E20. Olycksstatistiken för sträckan norr om Skara genom norra Skaraborg upp mot motorvägen i Örebro län är oacceptabel.
Riksvägarna 44 mellan Götene och Uddevalla och 49 mellan Skövde och Skara är likaså mycket tungt belastade av både fraktgods och persontrafik som knyts direkt an till E20. Dessa riksvägar har stor betydelse för den dagliga pendeltrafiken inom länet. Regeringen bör samordna den ekonomiska prioriteringen för E20, riksväg 44 och riksväg 49.
X2000-servicen
Skaraborg har idag mycket goda snabbtågsförbindelser på stambanan med Stockholm, medan kapaciteten mot närmaste centralort, Göteborg, brister beträffande pendelkapacitet. Skaraborg har gjort en tydlig prioritering då man valt att snabbtåg och andra storstadsförbindelser skall göra uppehåll vid varje passage vid resecentrum i Skövde. Det är många inom näringslivet som dagligen reser till Stockholm och/eller Göteborg.
Det är särskilt angeläget att tidiga morgontåg alltid, även under semestertider, stannar i Skövde så att arbetsresenärer hinner till Stockholm eller Göteborg till normal mötestid kl 10.00 alla vardagar. Regeringen bör, som huvudman för SJ, garantera det.
Godstransporter till sjöss och yrkesfiske
Kanal, slussar och effektiva hamnar är helt avgörande för att Vänern skall vara konkurrenskraftig som en miljövänlig transportled från Vänerområdet ut till västerhavet.
Regeringen bör se det som ett riksintresse att utveckla och effektivisera dessa funktioner. Godstrafiken på Vänern bör därvid särskilt belysas och utvecklas tillsammans med fiskenäringen. Regeringens möjlighet att tillföra EU-medel till Vänerns yrkesfiske och godstransporter måste prövas.
Lokal bredbandsutbyggnad
Det kan redan nu förutses att den marknadsekonomiskt intressanta utbyggnaden av bredband inte kommer att tillgodose hela Skaraborg. Därför bör regeringen inkludera norra och nordöstra delarna av Skaraborg i de områden där regeringen bör stödja utbyggnaden av bredband. Denna nya infrastruktur kommer att kunna ge helt nya förutsättningar för glesbygden att ta del i den ekonomiska tillväxten och därmed få ökad sysselsättning.
Stockholm den 25 september 2000
Holger Gustafsson (kd)