Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen avslår förslaget till nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården. Inledning
Miljöpartiet de gröna tycker att det är bra att regeringen försökt ta ett grepp om vilken utveckling man önskar se inom svensk hälso- och sjukvård i framtiden. Tyvärr når man inte hela vägen fram. Hela akutsjukvården och slutenvården lämnas utanför de bedömningar man gör, och därför kan man inte ens med välvilligt inställda glasögon kalla propositionen för en samlad helhetsbedömning. Det är synd, för det är just en sådan bedömning svensk hälso- och sjukvård skulle behöva.
Men inte ens den handlingsplan som presenterats kommer att kunna lösa de problem den är tänkt att lösa. Kraven på vad primärvården måste kunna åstadkomma för att leva upp till målet om att klara bassjukvården för befolkningen är rätt ställda. Men regeringens recept är traditionellt och förändringstakten för långsam. Nytänkande och helhetsperspektiv saknas.
Vi saknar också ett tydligt patientperspektiv i handlingsplanen. Utan en realistisk bedömning av vilka behov patienterna har blir åtgärderna mekaniska och skrivbordsmässiga. Vår allvarligaste invändning är att regeringen underlåter att öppna möjligheten för befolkningen att välja andra specialistläkare än allmänläkare till sin fasta och personliga läkarkontakt i primärvården. I första hand barnläkare, gynekologer, psykiatriker och geriatriker. För detta krävs en lagändring.
Med tanke på den situation vi har haft och har inom vårdsektorn är det viktigt att regeringen återkommer med en handlingsplan för h e l a vårdsektorn. Slutligen är det viktigt och bra att det enligt tidigare budgetöverenskommelser överförs ekonomiska resurser från försvaret till vården eftersom det idag finns stora besvärande underskott i de flesta landstingen, men vi kommer ändå att yrka avslag på propositionen på grund av dess besvärande brist på helhetssyn.
Kommande demografiska förändringar kräver nya grepp
Vi kommer i motionen att ge en del synpunkter på hur vården och omsorgen bör utformas för att inför nästa sekel kunna möta medborgarnas behov, medborgare, vilka faktiskt prioriterar vård och omsorg högst av all offentlig service. Trots detta har hälso- och sjukvården under det senaste decenniet stått inför alltför stora besparingar. Dessa besparingar har på olika håll i vårt land inneburit att kvalitet och omvårdnad försämrats. Även inför nästa decennium står Sverige inför stora utmaningar: Allt färre ska försörja allt fler. Andelen äldre ökar kraftigt, samtidigt som folkhälsan förbättras stadigt i denna grupp. Äldre medborgare har ofta ett livligt engagemang i vård- och omsorgsfrågor, vilket innebär att en större del av befolkningen framöver kommer att engagera sig i vårdens och omsorgens innehåll samt i hur resurserna i vårt samhälle fördelas. Det tycker vi är mycket positivt.
Vad saknas i regeringens proposition?
En nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården måste vara bredare. Den måste inledningsvis beskriva det dagsaktuella läget och utvecklingen inom hela vårdområdet och medborgarnas återkommande krav på god vård. Den måste ärligt och öppet redovisa de stora besparingar och förändringar som skett i stället för att nöja sig med diffusa citat av typen:
"den svaga samhällsekonomiska utvecklingen har dock inneburit att hälso- och sjukvårdens resurser inte ökat i takt med behoven".
En förnyad handlingsplan bör innehålla en analys av sådana för befolk- ningen så viktiga frågor som:
- småsjukhusens roll och närhet till akutsjukvård,
- den pågående centraliseringen av vården,
- den komplementära vårdens betydelse och möjlighet till utveckling,
- den förebyggande hälsovården,
- rehabilitering,
- tandvårdens införlivande i hälso- och sjukvården.
Nya vårdmiljarder
Regeringen aviserar nya tillskott till hälso- och sjukvården, vilket vi redan ställt oss bakom. Det grundar sig på tidigare gjorda budgetöverenskommelser. Men; tillskottet kommer i huvudsak under nästa valperiod och blir efter fördelning på landsting och kommuner mycket blygsamma summor i förhållande till de insatser som propositionen föreslår. Regeringen vill mycket, och det är fint och bra, men en mer realistisk bedömning måste göras. Patienterna är inte i behov av nya glädjekalkyler. Flera av våra representanter i landsting uttalar att de ofta omnämnda vårdmiljarderna redan är intecknade i landstingens budget.
Läkarresurser
Regeringen räknar inte ens själv med att lösa allmänläkarbristen inom överskådlig tid. Målet på 1 500 invånare per allmänläkare kräver 2 000 nya befattningar. Trots att regeringen undersökt alla till buds stående medel kommer tillskottet att bli maximalt 170 nya allmänläkare per år. År 2010 har vi fortfarande inte nått upp till dagens målsättning. Samtidigt utlovar handlingsplanen att ambitionsnivån i primärvården ska höjas vad gäller läkarinsatserna. Om de äldre ska få bättre tillgång till läkare i de särskilda boendena och i hemsjukvården måste självfallet läkartimmar i den vården stiga jämfört med idag. En kraftig satsning ska enligt hand- lingsplanen även göras på området psykisk ohälsa i alla åldersgrupper. Ett område som idag är kraftigt underförsörjt. Vårdcentralerna ska dessutom hålla öppet dygnet runt.
En bättre planering av personalförsörjningen måste göras. Detta gäller alla yrkesgrupper. Vårdtjänsterna måste helt enkelt flytta ut i den öppna vården. Många fler sjuksköterskor, läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter kommer att behövas i den bassjukvård som primärvården ska klara framöver. De ekonomiska stimulansåtgärder som regeringen nu vill satsa på för att förstärka äldrevård, psykiatri och primärvård måste tydligt riktas så att de systemfel hälso- och sjukvården så länge brottats med försvinner.
Det finns betydligt fler läkare på landets sjukhus, och betydligt färre inom primärvården. Det handlar förstås om villkoren, om arbetsförhållanden, om utmaningen i arbetet, om status och om möjligheten att utvecklas på olika sätt. Situationen kommer att bli än värre om några år då 40-talisterna är utslitna eller pensioneras. Sverige borde se till att ha en viss överproduktion av utbildade läkare, även om det kostar en del extra att utbilda dessa. Fler behöver också göra längre praktik inom primärvården. Då skulle sjukvården också slippa den ryckighet som hittills betecknat personalsituationen, med dyra speciallösningar, arbetsskador, läkarstafetter o.s.v.
Om villkoren blir bättre på dessa vårdområden skulle man också kunna få en del av de läkare som slutat i den svenska sjukvården att återvända. Det går också att använda den personal som inte är läkare på ett effektivare och mer stimulerande sätt. Många uppgifter behöver inte göras av läkare. Här handlar det om långtgående kulturella förändringar. Det finns en hel del exempel på hur man, på platser där läkartätheten minskat, framgångsrikt lyckats överföra uppgifter till andra grupper inom vården. Det handlar om att se vilken kompetens som redan finns idag och utnyttja denna, men också utveckla kompetensen bland andra grupper.
Distriktssköterskan - en första vårdnivå
Det saknas ett resonemang om vad som händer om landstingen inte kan organisera vården så att en fast läkarkontakt är möjlig att få för den som så önskar. Trots stora ansträngningar att rekrytera och i många fall generösa ekonomiska erbjudanden till enskilda distriktsläkare, är intresset från läkarna många gånger svagt för att etablera sig i glesbygd och på mindre orter. Det är inte en särskilt ny företeelse att läkarservicen upprätthålls med hjälp av så kallade "stafettläkare", som knappast kan betecknas som "en fast läkarkontakt". I dessa områden är det framförallt distriktssköterskorna som är den fasta punkten i primärvården.
I praktiken finns det flera vårdcentraler som, i liknande fall men även annars, organiserat om sin verksamhet. Distriktssköterskan fungerar som den första vårdnivån. Hon kan själv klara av en hel del patientfall, andra slussar hon vidare till läkare. Inte minst läkarna tycker att deras arbete blir mer meningsfullt, de behöver inte belastas med hälsoproblem som egentligen inte kräver deras insats. Resultaten visar att läkarnas medicinska kompetens utnyttjas bättre, kötiderna minskar och patienterna är nöjda. I USA, Kanada och Storbritannien finns flera vetenskapliga studier som visar att sjuk- sköterskor med lång erfarenhet gör lika säkra bedömningar som läkare när det gäller att ge råd, sätta in vissa behandlingsåtgärder, avgöra vilka patienter som behöver röntgenundersökas och ta ställning till när deras egen kompetens inte räcker.
Motivet för riksdagens beslut att ge distriktssköterskorna (och numera fler sjuksköterskekategorier) viss receptförskrivningsrätt har bland annat varit att de ska kunna fullfölja sina patientbesök utan att behöva blanda in läkare i verksamhet som de själva har kompetens att klara av. Detta är ett sätt att effektivisera vården och spara såväl läkartid som tid för patienten.
Handlingsplanen skulle vinna på att tydligt uttrycka att distriktssköterskans kompetens måste användas och utvecklas så långt det är möjligt.
Läkarmedverkan inom kommunal äldreomsorg
När det gäller den medicinska kompetensen inom den kommunala äldre- vården är det självklart viktigt att man har tillgång till den personal som behövs för att bedriva en tillfredsställande medicinsk omvårdnad. Läkar- medverkan och andra medicinska insatser behöver bli bättre. Det hindrar dock inte att man skall vara försiktig med att förändra huvudinnehållet i omsorgen.
Som det ser ut i dag har man satt fokus på brister i den medicinska omvårdnaden, vilket är riktigt på många håll, men det får samtidigt inte undanskymma att det också finns allvarliga brister i omsorgens bemanning där man allvarligt eftersatt de mest existentiella behov. Lösningen är då inte att ensidigt satsa på en medicinsk utveckling av den kommunala vården utan att utveckla bägge, med bibehållandet av omsorgskulturen.
Människan är inte i huvudsak sjuk för att hon blir äldre, utan behöver vid vissa sjukdomstillstånd insatser från sjukvården. Dessa insatser skall då naturligtvis vara tillfredsställande utan att "hemmet" skall behöva göras om till ett fullfjädrat sjukhus. Sjukvårdsutbildningar bör dessutom i högre grad än nu ha som utgångspunkt att de stora grupperna patienter i hög grad utgörs av äldre människor och därför fordrar utökade kunskaper om både det friska och sjuka åldrandet. Det skulle kunna öka förståelsen mellan olika yrkesgrupper och förbättra samverkan mellan dessa, istället för krav att förändra huvudmannaskapsgränser. Över huvud taget bör samverkan mellan kommun och landsting utvecklas genom fler avtal som mer tar sikte på vad som behöver göras än vem som skall betala för varje enskild uppgift.
Läkarnas arbetsuppgifter bör dessutom specificeras på samma sätt som man gjort när det gäller sjuksköterskorna.
Ökad mångfald
Det är positivt att regeringen uttalar en ambition om att mångfalden av vårdgivare i primärvården ska öka. Det saknas dock en tydlig viljeinriktning i propositionen om att öka möjligheterna för enskilda yrkesutövare som önskar att etablera egen verksamhet i primärvården. Texten öppnar inte upp på det positiva sätt som det finns förväntningar på.
Det är väsentligt för hälso- och sjukvårdens utveckling att nya idéer ska kunna realiseras, och många anställda vill få möjlighet att utifrån olika patientbehov utveckla verksamheten och sina egna yrkesroller genom att driva vård i egen regi. Även om reglerna för upphandlingsförfarande av sjuk- vårdstjänster ännu inte är färdigberedd i regeringskansliet, borde regeringen i detta sammanhang tydligt ha deklarerat ett intresse av att undanröja besvärande och onödiga hinder i nuvarande regelverk. Risken är annars stor för att det endast blir de stora entreprenörerna som kommer att kunna etablera sig i hälso- och sjukvården.
Kulturella skillnader
När det gäller forskning och utveckling pekar man i propositionen på att forskning inom primärvården bör uppmärksamma skillnader i villkor mellan personer med olika etnisk och kulturell bakgrund.
För att inte ytterligare stärka ett "vi och dom" -perspektiv anser Miljö- partiet att det är mer verkningsfullt att byta perspektiv och istället fokusera på de strukturella problem som finns i samhället. På ett många gånger omedvetet sätt bemöter vi ofta människor olika beroende på deras kulturella bakgrund. För att hitta sätt att förbättra mötet med primärvården för personer med annan bakgrund än svensk bör forskningen belysa hur rasism medvetet och omedvetet kommer till uttryck inom primärvården, såväl på institutionell nivå (rutiner m.m. som har en diskriminerande verkan) som på individuell nivå (hos de anställda). Vilka konsekvenser får det för den enskilde patienten och för grupper av patienter, och hur ska vi kunna nå fram till en förändring? Det är angelägna frågeställningar att belysa vidare.
Stockholm den 22 september 2000
Thomas Julin (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)