1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår proposition 1999/2000:149.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att människans fyra behovsområden skall genomsyra all vård.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alternativa vårdformer.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om patientens tillgång till second opinion.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vårdgaranti.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en sjukdom inte skall behandlas olika beroende på ålder.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förstärka primärvården med kurator och psykolog.
8. Riksdagen begär att regeringen undersöker behovet inom psykiatrin av ett särskilt kunskapsområde avseende åldersgruppen 17-25 år.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att begränsa administrativa uppgifter för vårdpersonalen.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att läkare med specialistkompetens knyts till primärvården.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården i realiteten samverkar.
12. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring enligt vad i motionen anförs om att införa begreppet lots i sjukvården.
13. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring enligt vad i motionen anförs om att läkare i Sverige med utländsk bakgrund erbjuds intensivkurser i svenska och medicin.
2 Inledning
Graden av civilisation hos ett samhälle kan mätas genom hur det tar hand om sina svaga och sjuka. Inget kan vara viktigare än att få den vård och omsorg man behöver när man drabbas av sjukdom eller svaghet. Trygghet och medmänsklig omsorg för den enskilde patienten och dennes anhöriga är ett kännemärke för Kristdemokraternas vård- och omsorgspolitik. Alla människors absoluta, lika och unika värde måste alltid vara vägledande. Kristdemokraterna vill arbeta för ett samhälle som ligger i topp vad gäller graden av civilisation. Vi vill fokusera debatten om välfärd och hög standard till att handla om god tillgång på vård och omsorg till alla medborgare oberoende av var man bor, ålder, social status eller ekonomiska förutsättningar.
Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf, "bra vård till alla på lika villkor" håller på att förlora all förankring i verkligheten. Samtidigt är sjuka människor - särskilt de svårt och långvarigt sjuka och de döende - till- sammans med barnen, de svagaste och mest utsatta grupperna i vårt samhälle. Om deras behov av bra vård inte blir tillgodosedda på ett värdigt sätt kommer trovärdigheten för det svenska samhället, för välfärden och för hela vårt skattesystem att skadas i grunden.
Mot bakgrund av detta såg Kristdemokraterna fram emot den aviserade nationella handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvård. Vi anser dock att handlingsplanen inte löser de problem den är tänkt att lösa.
3 Människan som helhet
Likaväl som vi människor kan drabbas av sjukdom i kroppen kan vi drabbas av själslig sjukdom. Därför är det för oss kristdemokrater naturligt att den psykiatriska vården är en del av hälso- och sjukvården. Samtidigt är det viktigt att man i sjukvården ser människan som en helhet, med såväl själ som kropp, såväl sociala som andliga behov. Att få samtliga dessa behov tillgodosedda är av stor betydelse för läkeprocessen. Att se till dessa fyra behovsområden har t.ex. varit grunden i "hospicevården", vård i livets slutskede. Vi kristdemokrater anser att detta synsätt skall genomsyra all vård.
4 Patienten i centrum
Vi anser att det i propositionen saknas ett patientperspektiv.
Alla är överens om att patientens ställning bör stärkas. Under senare år har även fler beslut fattats för att stärka patientens ställning. Frågan är endast hur det ser ut i verkligheten. Patienterna vill ha mer inflytande över vården. Det blir alltmer uttalat att patienten själv skall få välja vårdgivare. Redan idag finns tillgång till fakta och information om bl.a. behandlingsmetoder och läkemedel via Internet. Detta gör att vårdtagarna blir allt kunnigare vilket även medför att de ställer högre krav på sjukvården. Ökad mångfald kan bidra till att vården anpassar sig till olika patientgruppers behov på ett snabbare och bättre sätt. Denna utveckling ger även patienterna större valmöjligheter och kan stimulera, utveckla och tillföra vården nya dimensioner. Privata, kooperativa och ideellt drivna alternativ bör därför ges förutsättningar att utvecklas. Kraven på insyn och kvalitetsuppföljning skall självfallet däremot vara desamma oavsett om verksamheten är fristående eller offentlig.
Det finns en stark önskan att förbättra mötet mellan patient och läkare. Här finns en stor utvecklingspotential. Successivt kommer också ökade krav från patienterna att vilja ta del av alternativa medicinska metoder. Då krävs en större öppenhet för detta och att grundlig information utgår till patienten. I handlingsplanen påpekar man att patientens inflytande har ökat när det gäller t.ex. tillgång till en kompletterande bedömning av annan läkare. Vi anser att ett led i att stärka patientens inflytande ytterligare är att denne alltid skall ha tillgång till en bedömning av annan läkare och inte som idag endast vid vissa allvarliga sjukdomar.
Även de grupper som har svårt att nyttja sin valfrihet skall ha en god, trygg och värdig vård. För dessa gruppers skull är det extra viktigt att de av riksdagen beslutade etiska plattformarna för prioriteringar ligger fast.
5 Vårdgaranti
Vårdköerna har stadigt ökat sedan den s.k. vårdgarantin togs bort. På många håll i landet kan man få vänta mer än ett år på nödvändig operation eller behandling. För sjuka människor är det orimligt att under lång tid behöva känna oro inför operation eller annan behandling samtidigt som det ofta krävs att man intar smärtstillande och andra mediciner. Dessutom får samhället ofta en hög kostnad i form av sjukskrivning, och tillbakagången till arbetslivet kan fördröjas. Nödvändiga resurser och organisationsförändringar måste till för att arbeta bort vårdköerna. De erfarenheter som har vunnits av försöken som i olika delar av landet har pågått med gränsöverskridande samarbete mellan försäkringskassan och vårdsektorn (FINSAM-modellen) bör ligga till grund för ett fortsatt förändringsarbete. I korthet betyder det att medel tas från försäkringskassan för att betala operationer. Genom detta lindras mänskligt lidande och köerna kortas. Administrativa och budgetmässiga murar som är ett hinder för kloka beslut måste undanröjas.
Det behövs en utvidgad vårdgaranti jämfört med den som gällde från 1992 och några år därefter. Vårdgarantin bör på sikt omfatta alla medicinskt moti- verade diagnoser och utfästa behandling inom tre månader. De allmänt omfattade slutsatserna från Prioriteringsutredningen skall vara utgångspunkt. Det innebär att den för varje tillfälle aktuella kösituationen inte skall avgöra inriktning och prioritering, utan vårdbehoven. Patienter med svåra kroniska sjukdomar och personer i livets slutskede, dvs. patienter som har de allra största vårdbehoven, skall inte stå tillbaka för patienter med lättdiagnostise- rade och behandlingsbara sjukdomar. Införande av en ny vårdgaranti kan komma att behöva tillskott av medel, men bör rymmas inom ramen för samhällets totala satsningar på hälso- och sjukvård, sjukskrivningsmedlen inkluderade.
6 Vårdplatser
De organisatoriska förändringar som under senare år har skett inom psykiatrin har bl.a. lett till att tusentals vårdplatser avvecklats utan att man i tillräcklig omfattning byggt upp nya vårdformer. Antalet vårdplatser inom psykiatrin har skurits ner till 1/3 de senaste 10 åren. Detta har inneburit att många svårt psykiskt sjuka fått fara illa och att självmordsfrekvensen varit hög. En situation som är oacceptabel. Dagens antal vårdplatser räcker inte för framtiden. Detta gäller såväl slutna som öppna vårdformer och olika former av sjukhem och gruppboende.
I handlingsplanen hävdar man att kösituationen vid sjukhusen inte beror på brist på vårdplatser utan på att primärvården inte kan möta patientens vårdbehov. Att primärvården inte kan möta patientens vårdbehov i alla lägen är inte så konstigt. Finns det egentligen någon orsak till att bygga upp två parallella sjukvårdande instanser? Det finns åldersskröplighet, som kräver omvårdnad, det finns långvariga sjukdomar, t.ex. demens, som kräver omvårdnad. Här blir det istället fråga om lämpligt boende, om vård kan ges i hemmet, eller om det är bäst någon annanstans. Men mycket av den sjukdom, som leder till sjukhusvård, rör sig om annat. Cancer kan drabba människor i olika åldrar. I dessa fall och vid palliativ vård krävs det akuta sjukhusinsatser. Samtidigt måste patienten få bestämma även om och var man vill ta emot vård. Många akuta sjukdomar finns och kan drabba de flesta oavsett ålder. Därför anser vi att det är oförståeligt att en och samma sjukdom skall behandlas olika beroende på ålder.
Texten i handlingsplanen under rubriken "Hälso- och sjukvård för äldre - kommunal primärvård" kan tolkas såsom att en gammal och sjuk människa inte skall få sjukhusvård. När en person fyller 65 år uppstår plötsligt ett "sjukhusförbud". Menar man att dåliga hjärtan alltid måste behandlas på ålderdomshemmet? Eller är det uppföljningen som man tänker på? Det finns många gamla människor, som känner ångest inför tanken att inte få sjukhusvård när man blir dålig och bor på ålderdomshem. Givetvis är det en annan sak, som nämns i handlingsplanen, när det gäller det långvariga vårdbehov som man sedan kan få i hemmiljö. Dock, inte heller behandling och efterbehandling skiljer sig vid olika åldrar. Men enligt handlingsplanen skall en annan instans än sjukvården gå in för efterbehandling när man fyllt 65 år. Det som kan skilja sig är att en äldre person ofta har sämre marginal vid akuta sjukdomstillstånd med kraftig allmänpåverkan. Detta medför att återhämtningen tar längre tid. Vi förstår dock inte varför man ordinerar rehabilitering i kommunens regi under sådana förhållanden. Vad personen ifråga behöver är istället god mat, god sömn, frisk luft och en stödjande omgivning. I vissa fall kan även en tillfällig plats på ålderdomshem istället ha en motsatt effekt. En liknelse skulle i detta fall kunna vara att vi skickar barnen till barnomsorgen när de är sjuka.
7 Psykisk ohälsa
Enligt olika rapporter från Folkhälsoinstitutet har den psykiska ohälsan i Sverige ökat och alltfler människor har behov av psykologisk hjälp. I ensamhetens, otillräcklighetens, utanförskapets och rotlöshetens spår följer kroppsliga och psykiska besvär. Höga självmordstal och självmordsförsök liksom konsumtion av lugnande och smärtstillande medel är tecken på detta sjukdomspanorama. Alltfler undersökningar visar även på att stress håller på att bli ett stort folkhälsoproblem. Arbetstiden är inte den enda förklaringen, trots allt har aldrig svenskarna haft så mycket fritid som nu. Enbart förkortad arbetstid skulle inte lösa alla problem med stress i ett samhälle som blir alltmer komplicerat. Även arbetslösa känner stress. Att vara arbetslös när man vill arbeta kan innebära stress för den arbetssökande. Den som har arbete kan uppleva välbefinnande men också lida av negativ stress. Stress kan alltså vara både negativ och positiv. Det viktigaste instrumentet för att undersöka om en person lider av negativ stress är att se vilka möjligheter personen har att påverka sin situation, dvs. makt och inflytande till förändring. Dagens samhälle genomsyras av ett ökat tempo och ständiga krav på lönsamhet. Tillsammans med en ökad känsla av minskad kontroll över den egna livssituationen skapas således en ohållbar situation. Genom ett liv i ständig press upphör empatin och kreativiteten hos människan. Depression och utbrändhet är ofta orsaker till sjukskrivningar inte minst bland personal som arbetar inom vård, skola och omsorg.
Bland primärvårdens patienter finns en stor andel där en kombination av medicinsk, psykologisk och social kompetens krävs för att på rätt sätt möta och förstå problemen med stress och psykisk ohälsa. Kristdemokraterna vill därför i ännu större utsträckning förstärka primärvården med kurator och psykolog.
8 Psykiatrisk vård
Innehållet i vården och inte minst sättet man blir bemött på är särskilt viktigt för psykiskt sjuka och är en förutsättning för ett bra behandlingsresultat. Fortsatt otydlighet om var ansvaret för behandlingen ligger kan få mycket allvarliga konsekvenser särskilt för dem som inte har förmåga att föra sin egen talan och kanske saknar närstående som kan agera. På sikt kan problemen föra den enskilde in i långvarig psykisk ohälsa där också sluten vård kan bli en realitet. Ett viktigt politiskt krav är införandet av en värdighetsgaranti för de psykiskt handikappade. Det är dags att medmänsklighet och närvärme kan spridas till de allra svagaste grupperna i samhället.
Många psykiskt funktionshindrade har en mycket svår situation. Förutom att de plågas av sin sjukdom känner de sig många gånger inte accepterade av omgivningen. 1995 genomfördes den stora psykiatriereformen som skulle förbättra de psykiskt funktionshindrades liv. Huvudmålet var att förbättra och samordna rehabiliteringen av människor som av psykiska skäl har svårt att klara det dagliga livet. Ansvaret för de psykiskt funktionshindrades boende och dagliga verksamhet flyttades således till kommunerna. Kommunerna fick dessutom ett mycket stort ansvar för vården och omsorgen av de psykiskt långtidssjuka. Enligt den slutrapport som Socialstyrelsen nyligen presenterat är bristerna för de psykiskt handikappade fortfarande stora. Huvudmännen skyller emellanåt på varandra vad beträffar ansvaret för psykiskt sjuka. Därmed finns det en risk för att ingen tar ett riktigt ansvar för den enskildes vårdbehov. Många har, enligt rapporten, blivit alltmer isolerade, behovet av sysselsättning har bara tillgodosetts till hälften, det finns brister i rehabiliteringen och de får inte den sjuk- och tandvård de skulle behöva. Som ett resultat av detta har bl.a. förtidspensioneringen ökat och de flesta saknar arbete eller annan daglig sysselsättning.
Psykiatriker har framfört behovet av en specialitet för unga vuxna och man har föreslagit åldersgruppen 17-25 år. Den gruppen har mycket speciella problem och passar dåligt in i vuxenpsykiatrin, särskilt om inläggning behövs. Men det krävs särskild kunskap om behov och psykiatriska problem i tiden mellan barn och vuxen. Detta bör således undersökas närmare.
9 Personalen
Sverige har bland världens bäst utbildade vårdpersonal. Vi har länge överutnyttjat personalens hängivenhet och arbetsvilja så att den nu håller på att förlora framtidstro och självförtroende. Detta är oroande tendenser som kan få irreparabla konsekvenser om de inte åtgärdas snabbt. Behovet av att rekonstruera hälso- och sjukvården liksom äldreomsorgen och att återställa personalens framtidstro måste beaktas särskilt under de närmaste åren och komma i första rummet vid fördelningen av samhällets resurser.
Vårdens kompetens finns i hög utsträckning hos personalen, bland läkare, sjuksköterskor och övriga medicinskt utbildade. Hur vi utvecklar och utnyttjar detta kapital kommer att vara avgörande för om vi kan bli bättre på att hantera hälso- och sjukvården. Vi måste även fortsättningsvis söka locka till oss de mest begåvade och lämpliga personerna till hälso- och sjukvården. Men för att behålla dem och optimera deras insatser måste vi ge dem utrymme att agera och utvecklas inom hälso- och sjukvården, något som på många håll saknas i dag. Personalen måste få påverka strukturer och organisation och få använda sin kunskap till att påverka, inte endast för att påverka sin situation och t.ex. flexibla arbetstider.
Det är angeläget att undersköterskornas roll uppvärderas. Kompetens- kraven bör ses över och nya karriärvägar erbjudas för att göra ett av vårdens viktigaste yrken mera statusfyllt. Även i fråga om sjuksköterskornas roll och ansvar behöver framtidens rekryteringsmöjligheter ses över. Yrkesinnehåll, kompetenskrav och karriärvägar behöver även här förnyas och utvecklas. För alla yrkesgrupper inom vården bör möjligheter till specialisering öka i syfte att göra vårdyrkena mera attraktiva. Stimulanser i form av fortbildnings- möjligheter och en mera generös lönesättning är viktiga delar av en ny personalpolitik inom vård- och omsorgsområdet. En större mångfald av vårdgivare kan skapa förutsättningar för bättre lönebildning och fler attraktiva karriärvägar för anställda inom vården.
10 Vårdpersonalens omsorg och omvårdnad
Det finns en tendens i nutida svensk sjukvård att diskussionen fokuseras på den materiella standarden. Man har lättare att acceptera en investering i dyr utrustning än en ytterligare anställd i den personal som svarar för omvårdnad. Man har länge trott att god vårdkvalitet är detsamma som stor kvadratmeteryta eller eget rum på långvården. Så är det inte. För att uppnå god vårdkvalitet krävs framför allt att det finns kompetenta och medkännande människor som ger vården. I den nuvarande situationen när landstingen skär drastiskt i sjukvården är det omvårdnaden som blir lidande. Det är bl.a. de människor som har kroniska sjukdomar och människor i livets slutskede som drabbas. Det är de som inte själva kan protestera som får utstå försämringar. En konsekvens av detta är att de etiska gränserna alltmer försvunnit i sjukvården. Många gånger accepterar man i sjukvården att det finns patienter som lider. Vi kristdemokrater anser att sjukvårdshuvudmännen måste avsätta mer resurser för att ge utbildning i medicinsk-etiska frågor. Denna utbildning måste få högre status för att man skall kunna tillmötesgå de ökade kraven.
Sjukvård och äldreomsorg handlar i hög grad om medicinsk diagnos och behandling. Men det handlar också i hög grad om att ge omvårdnad. Det är fråga om att kunna erbjuda tid. Tid att lyssna och tid att ge tröst. Det är angeläget att personalen har tid för att diskutera patientens symptom, oro eller ångest. Det är även, som propositionen nämner, viktigt att se till äldres behov av psykiatrisk vård i de fall det behövs.
Det finns onödiga administrativa regler, medicinska metoder samt proce- durer som behöver tas bort. Alltfler administrativa uppgifter läggs på läkare och sjuksköterskor. Det stora flertalet rapporter, redovisningar, samman- ställningar och enkäter som tar i anspråk de mest erfarnas tid från vården av patienterna fyller i praktiken ingen vettig funktion inom sjukvården. Enligt en undersökning i tidningen Ny Teknik förlorar man i genomsnitt 51 minu- ter/dag på grund av dataproblem. Administrationen måste därför begränsas för vårdpersonalen och i högre grad utföras av särskilt avdelad personal. Läkarsekreterarna har här alltid varit en tillgång. De nedskärningar som denna yrkeskategori drabbats av har i sin tur påverkat den tid som sjukvårds- personalen tidigare ägnat åt patienten. Läkarsekreteraren kan på ett kvalifice- rat och effektivt sätt erbjuda den administrativa avlastning som läkarna behöver för omvårdnad.
11 Specialistkompetens i primärvården
I propositionen föreslås det att alla invånare skall ha tillgång till en s.k. familjeläkare i primärvården. Förslaget är därför att tillsätta 170 nya allmänläkare per år för att uppnå detta mål. Enligt Vårdförbundets beräkning krävs det dock inte mindre än 2.000 nya befattningar för att uppnå samma mål. Kristdemokraterna anser att allmänläkare självklart har en viktig funktion men om befolkningen i större utsträckning skall söka primärvård framför akutsjukhus så måste denna verksamhet erbjuda den kompetens som efterfrågas. Människor har under olika tider i sitt liv behov av annan specialistkompetens. Vid kroniska sjukdomar, barnhälsovård, gynekologi, psykiatri m.m. behövs det specialistkompetens. Därför är det av största vikt att denna kompetens kan återfinnas i bassjukvården. Idag är så inte fallet. I annat fall kommer akutsjukhusen inte att avlastas och primärvården kommer ej att klara sitt uppdrag att lösa läkarbristen. Man bör således stimulera fler specialistläkare att söka sig till primärvården för att på så sätt avhjälpa bristen på läkare i primärvården. För detta krävs det ett lagförslag som öppnar för denna möjlighet.
12 Behovet av all personal
En tydlig linje som kan skönjas i propositionen är att man ensidigt koncentrerar sig på läkarens roll i primärvården. All annan personal ses som underordnad läkaren. Man måste istället för denna syn se på helhets- perspektivet som innebär att olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården i realiteten samverkar. Därför bör olika gruppers kunnande tillvaratas på ett bättre sätt, och man bör se hur detta samarbete fungerar och att yrkesgränser inte skall få hindra detta.
13 Ta in begreppet "lots"
Det är viktigt att man formulerar ett resonemang omkring vad det teamarbete som nämns i handlingsplanen går ut på. Vår åsikt är att teamet består av olika yrkeskategorier i sjukvården. När en patient är i behov av något särskilt väljer teamet ut en "lots", dvs. den mest lämpade personen för uppgiften att hjälpa patienten vidare. Lotsen skall verka som vägledare för patienten i allehanda frågor såsom t.ex. demensutredning m.m. Detta skulle öka det individuella förhållningssättet gentemot patienten och ytterligare stärka patientens ställning.
14 Läkare med utländsk bakgrund
Kristdemokraterna vill betona att personalrekrytering inte i första hand handlar om rekrytering av utländska läkare. Det handlar också om att tillvarata den resurs som läkare i Sverige med utländsk bakgrund utgör. Genom att erbjuda intensivkurser i svenska och medicin skulle man kunna lösa åtskilliga av de problem som dessa läkare har. Vi måste utnyttja de resurser som redan finns inom Sverige med människor som inget hellre vill än att arbeta inom sitt kunskapsfält.
15 Människans prioriteringar
För oss finns det många viktiga behov men det viktigaste för någon som är sjuk eller en närstående som är sjuk, oavsett sjukdom, är att få hjälp och behandling i rätt tid. All materiell välfärd kommer i andra hand. För oss är detta en viktig utgångspunkt när vi prioriterar samhällets resurser.
Stockholm den 22 september 2000
Chatrine Pålsson (kd)
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Helena Höij (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Erling Wälivaara (kd)