Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår förslaget om generellt lördagsöppna systembutiker och tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försöket i stället får fortgå åtminstone året ut.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte tillåta nattöppna restauranger och att i alkohollagen införa en bestämmelse som sätter klockan tre som yttersta tidsgräns för servering av alkoholdrycker i lokaler med serveringstillstånd.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bestämmelsen om att bjuda ungdomar på alkohol preciseras, så att avsikten uppnås att ge barn och unga en alkoholfri uppväxt.
Motivering
Alkoholpolitik är mycket komplex och kräver stor varsamhet och vaksamhet. Det är bildligt talat en byggnad med många byggstenar. Det går inte att rycka ut några och tro att stabiliteten kvarstår. Det är viktigt att se alkoholpolitiken i ett sammanhang som har att göra med folkhälsa och inte minst med ungdomars möjligheter till ett fungerande arbetsliv och till att kunna hantera sin egen sociala situation. För detta har vi som politiker ett långtgående ansvar där vi kan samlas kring några gemensamma nämnare.
Det gäller också oss som medborgare och som föräldrar, som lärare, som myndigheter och som politiker. Om detta bör vi tala mer. Om detta bör vi kräva realistiska och angelägna reformer, som säkrar en förbättrad folkhälsa i vårt land och i Europa.
Unga människor dricker mer än tidigare, men också mer vid varje tillfälle. Barn och ungdom har blivit en viktig målgrupp för alkoholindustrin därför att den spekulerar i att denna målgrupp rimligtvis är framtidens marknad. Reklammakarna talar sällan om alkoholen som något hälsofarligt. Ungdomar i många länder bombarderas med en alkoholreklam som visar att de som dricker är framgångsrika, glamourösa och rent av sexiga. Reklamen inriktas på att alkohol är ett sätt att bli socialt accepterad.
Alkoholindustrin har ju ofta hävdat att man inte uppmuntrar det man kallar "överdrivet drickande", men hela industrins framtid ligger i att rekrytera nya konsumenter och få dem som redan dricker att dricka mera. Det är en myt att marknadsföringsinsatser inte skulle rekrytera nya konsumenter utan bara få alkoholbrukare att byta märke.
När riksdagen beslöt att ett försök med lördagsöppna systembutiker skulle genomföras i en del av landet, trots de positiva effekter av lördagsstängningen som tidigare utvärderingar hade redovisat, underströks från många håll angelägenheten av att försöket skulle läggas upp så att man verkligen kunde dra rimligt säkra slutsatser av försöket. Inte minst angeläget ansågs det vara att försöket fick pågå tillräckligt länge innan ett eventuellt beslut om lördagsöppet i hela landet fattades, eftersom möjligheterna till analys blir väsentligt sämre om man har lördagsöppet i hela landet. Enligt vår uppfattning uppfattades ett års försökstid som ett minimum för att kunna fatta beslut om generellt lördagsöppet. En annan sak är givetvis att försöket skulle kunna avbrytas tidigare, om väsentliga skadeverkningar kunde fastställas.
Nu föreslås att beslut om generellt lördagsöppet skall fattas, trots att endast tio månaders försök har utvärderats av forskarna. Även om man självklart kan besluta om återgång till lördagsstängt i ett senare skede, betyder detta att man medvetet försätter sig i en sämre situation när det gäller att analysera effekterna av lördagsöppet, trots att inte ännu ett helt års erfarenhet har utvärderats. Det är svårt att förstå motivet till detta. Såvitt vi har kunnat märka, har inte några starkare protester mot försökets uppläggning framförts från de områden som har varit kontrollområden, dvs som har haft fortsatt lördagsstängt under försökstiden. Det naturliga vore, om man vill upprätthålla alkoholpolitikens trovärdighet, att avvakta med beslutet tills minst ett års försök har kunnat analyseras.
Målkonflikt
Denna slutsats framstår som så mycket mer naturlig, som redan tio månaders försök av forskarna anses ha resulterat i en statistiskt säkerställd ökning av alkoholförsäljningen. Denna strider givetvis mot det mål för alkoholpolitiken som en bred majoritet i riksdagen har ställt sig bakom, nämligen minskad total alkoholkonsumtion. Att utvärderingen inte har visat någon signifikant ökning av skadorna under veckosluten, t.ex i form av mer misshandel, kan inte tas till intäkt för påståendet att lördagsöppet inte har någon sådan effekt. Det framgår av utvärderingen att det rent statistiskt är osannolikt att en sådan ökning skulle ha framkommit redan av det begränsade försöket under denna begränsade tid, beroende på stor statistisk variabilitet i de skadeindikatorer som har studerats. Däremot vet man från annan forskning att det mest sannolika är att en försäljningsökning av den storleksordning som har observerats, dvs cirka tre procent, mätt i ren alkohol, har lett till en skadeökning av storleksordningen två procent.
Det framgår också att endast vissa begränsade typer av skador har kunnat studeras, på grund av svårigheten att tillräckligt snabbt få fram statistik. Till exempel har inga data om akuta medicinska skador kunnat studeras. Det framstår mot denna bakgrund som rena illusionismen att påstå att försöket skulle ha visat att systembutikerna kan hållas öppna på lördagar utan ökade skador.
Till detta kommer att forskarna, efter det att beslutet om försöket fattades, har gjort en reanalys av erfarenheterna av lördagsstängningen i början av 80- talet. Denna analys pekar på att effekten av lördagsstängningen på den totala alkoholförsäljningen troligen var större än vad de tidigare utvärderingarna (som gjordes i början av 1980-talet) visade. Reanalysen pekar på att lördagsstängningen ledde till en försäljningsminskning med sex procent. Det skulle kunna betyda att effekten av att öppna systembutikerna på lördagarna skulle kunna vara av samma storleksordning, även om effekten kommer med viss fördröjning när förändringen går åt andra hållet.
Syftet med försöket med lördagsöppet i en del av landet sades vara bl a att endast behålla sådana inskränkningar i Systembolagets service som kan vetenskapligt motiveras, för att därmed stärka alkoholpolitikens legitimitet. Om detta syfte skall kunna uppnås måste givetvis utvärderingen av försöket och de politiska slutsatserna av denna, göras på ett vetenskapligt oantastligt sätt. Då duger det inte att ta en delrapport till intäkt för ett långtgående beslut, utan att beakta de reservationer som forskarna framför. Då skapas alltför lätt intrycket att försöket endast var ett spel för gallerierna, men att slutsatsen hade dragits redan före försöket. Ett sådant beteende skadar förtroendet för det alkoholpolitiska regelverket, vilket är en allvarlig skada, utöver de ytterligare alkoholskador som kan befaras av det föreslagna beslutet att medge generellt lördagsöppet.
Den rimliga slutsatsen av det utvärderingsmaterial som har redovisats så här långt, är att låta försöket fortsätta ytterligare en tid i nuvarande försöksområden, innan ett generellt beslut fattas. Det skulle ge ytterligare värdefull kunskap som kan vara av värde för alla, oberoende av vilken inställning man hade till att överhuvudtaget genomföra ett försök med lördagsöppet.
Serveringstider
I propositionen föreslås att tillståndsmyndigheterna, dvs kommunerna, skall kunna medge alkoholservering även efter klockan tre på natten, i strid med vad som föreslogs av alkoholutredningen och i strid med förslaget i lagrådsremissen. Några starka skäl för att man inte håller fast vid förslaget om en yttersta stopptid klockan tre ges inte. Vi föreslår därför att förslaget i lagrådsremissen om en yttersta stopptid klockan tre genomförs. I debatten har åberopats att man i Malmö är rädd för att en del malmöbor skulle lockas att åka till Köpenhamn för senare servering. Detta är möjligt, men kan knappast röra så många personer att man bör ta hänsyn till detta i en lagstiftning som gäller hela landet. Vi vill i stället påminna om att polisen i Stockholm har rekommenderat förslaget om stopptiden klockan tre.
Med all respekt för vissa människors önskan att bli serverade alkohol mellan tre och fem på natten, anser vi att behovet av lugn och trygghet även i storstädernas centrala delar bör väga tyngre. Självklart finns ingen motsättning mellan förslaget om en yttersta stopptid klockan tre och propositionens förslag om ett uppdrag till Folkhälsoinstitutet att verka för allmänt tidigare restaurangvanor.
Att bjuda ungdomar på alkohol
I Sverige är det, till skillnad från t ex vissa delstater i USA, tillåtet att bjuda ungdomar på alkohol, för förtäring på stället, även om de inte får bli serverade på restaurang eller får köpa alkoholdrycker i detaljhandel. Tanken bakom denna ordning är att föräldrar skall kunna "lära sina ungdomar att umgås med alkohol på ett måttfullt och vettigt sätt". Ju mer forskningen lär oss om betydelsen av att vänta med alkoholdebuten desto mindre rimligt ter sig detta resonemang. T ex har svensk forskning visat att det generellt sett är fördelaktigt för de unga att inte bli serverade alkohol i hemmet innan de uppnår den ålder då de får köpa ut själva. De ungdomar som inte blir serverade i hemmen får mer återhållsamma alkoholvanor, genomsnittligt sett, än ungdomar vars föräldrar i bästa välmening försöker lära dem att umgås med alkohol från tidig ålder.
Dessutom har bestämmelsen att det är tillåtet att bjuda ungdomar för förtäring på stället kunnat misstolkas och missbrukas och utnyttjas för att servera ungdomarna så att de blir berusade. För att förebygga sådant missbruk och för att ge ett bättre stöd åt föräldrar som inte vill servera ungdomar alkohol, föreslogs i alkoholutredningens betänkande att servering till ungdomar för förtäring på stället endast skulle kunna ske "i obetydlig omfattning". I propositionen har man nu valt en annan formell lösning. Man säger nu att servering inte skall kunna ske, om det med hänsyn till den bjudnes ålder och omständigheterna i övrigt är "uppenbart oförsvarligt". Varför regeringen har frångått utredningens förslag framgår inte av propositionen.
Det synes som om formuleringen i propositionen, om den inte preciseras i motiven, skulle kunna medge betydligt mer omfattande servering till unga än den formulering som föreslogs av utredningen. Vi föreslår därför att det i författningsmotiveringen tydligt skrivs in att endast servering i obetydlig omfattning skall vara tillåten i fråga om ungdomar.
Stockholm den 18 april 2001
Elver Jonsson (fp)
Nalin Pekgul (s)
Barbro Feltzing (mp)
Harald Bergström (kd)
Yvonne Oscarsson (v)