Sammanfattning
Kvinnors hälsa och de strukturer som idag är normen för samhället måste få ökad uppmärksamhet. Mångfalden och olikheterna måste bli en källa till hållbar utveckling för världens kvinnor. Det gäller att se individerna, se att bakom varje kvinna finns en person.
I föreliggande motion behandlas offentliga arbetsgivares ansvar, individens makt över tiden - även arbetstiden - kvinnors hälsa i olika skeden och perspektiv, bemötande av kvinnor inom vården, inflytande inom vården, sex och samlevnad, våld mot kvinnor, kvinnor med utländsk bakgrund, kvinnor i arbetslivet samt forskningsfrågor.
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att intensifiera arbetet för att utveckla ett könsneutralt arbetsliv.1
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag med en redogörelse för hur arbetet med ett könsneuatralt arbetsliv fortskrider.1
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om arbetstiderna som stärker individernas makt över tiden och möjligheten att kunna göra egna val.1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnosjukvårdens utveckling över landet.
5. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till att införa ett tillägg i förvaltningslagen om bemötandefrågor.
6. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag som stärker den enskildes rätt att välja alternativ i vården.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lesbiska kvinnors ställning i vården.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att uppmärksamma unga kvinnors hälsa.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra möjligheterna för validering av utländsk examen.2
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att stärka de äldre kvinnornas ekonomi genom en rejäl höjning av pensionstillskottet.3
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av stärkt sex- och samlevnadsundervisning i skolan.2
12. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag i syfte att stärka sekretessen vid personuppgifter i syfte att skydda brottsoffer.4
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fler trygghetspaket.4
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om besöksförbud.4
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att förbättra rättsintygens användbarhet.4
16. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om stödpersoner för att stärka brottsoffren under förundersökningen.4
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ersättning vid våldsbrott.5
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett arbetsvärderingssystem inte försvårar för småföretagare.1
19. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag som syftar till att öka forskningen kring kvinnors ohälsa och att föra in genderfrågor i läkar- och vårdutbildning.2 20. 1 Yrkandena 1-3 och 18 hänvisade till AU.
2 Yrkandena 9, 11 och 19 hänvisade till UbU.
3 Yrkande 10 hänvisat till SfU.
4 Yrkandena 12-16 hänvisade till JuU.
5 Yrkande 17 hänvisat till LU.
Bakom varje kvinna finns en person
Centerpartiet tilltror varje människa förmåga att förvalta sin möjligheter och att ta ansvar både för sig själv och andra. För att detta skall bli möjligt för alla oavsett kön, religion, etnicitet, sexuell läggning, ålder eller position krävs att staten garanterar lika möjligheter att vara olika. I vår partimotion om jämställdhet utvecklas förslag för att ge alla individer jämlika villkor att förvalta sina möjligheter och valfrihet att välja på vilket sätt de vill förverkliga sina drömmar.
Att inte ha tid blir allt mer en fråga om att inte ha makt över det egna livet. Maktlösheten leder till ohälsa bland allt fler. En ny form av fattigdom breder ut sig - brist på livskvalitet, brist på grundtrygghet och brist på självbestämmande i den egna vardagen. Många "nyfattiga" är kvinnor i olika skeden av livet. De unga kvinnorna slits mellan ideal och verklighet, drabbas alltför ofta av ätstörningar och riskerar på olika sätt att grundlägga en dålig hälsa. Kvinnor mitt i livet, med småbarn och därtill ett intensivt yrkesliv, hotas av utbrändhet och arbetsskador. Nya osynliga sjukdomar som de sedan inte kan få ordentligt gehör och rehabilitering för. Äldre kvinnor mår allt bättre, men fortfarande är problemen stora med både psykiska och fysiska besvär som inte får tillräcklig uppmärksamhet.
Endast genom att se könsmönstren och synliggöra utgångspunkterna för olika strukturer kan de förändras så att individerna får lika möjligheter att vara olika, att träffa sina val. Idag lever kvinnor längre än män och på den grunden formas strukturer som försäkringar, pensioner, sjukvård och äldreomsorg. Den idag längre livslängden är inte för alltid given, den är inte biologiskt betingad utan snarare ett resultat av livsstil och hälsa. Uppenbart är att kvinnors ohälsa idag är större än mäns och detta kan inte enbart förklaras med längre livstid. Den högre ohälsan och de allt fler sjukskrivningar som drabbar särskilt kvinnor kräver att befintliga strukturer ses över i syfte att öka kvinnors möjligheter och förbättra kvinnors hälsa. Förra året ökade antalet sjukpenningdagar med 24 % och Riksförsäkringsverket bedömer att ökningen fortsätter. Utbrändhet håller på att bli den nya folksjukdomen och den drabbar särskilt kvinnor och då speciellt inom offentlig sektor.
Kvinnors hälsa och de strukturer som idag är normen för samhället måste få ökad uppmärksamhet. Här krävs ökad forskning och samverkan internationellt för att klarlägga de mönster som driver upp ohälsotalen för kvinnor. Även här måste mångfalden och olikheterna få en källa till hållbar utveckling för världens kvinnor. Det gäller att synliggöra att bakom varje kvinna finns en person. Väl medveten om detta väljer vi i denna motion att lyfta fram ett antal generella perspektiv för att synliggöra uppgifterna.
Offentliga arbetsgivare och ett könsneutralt arbetsliv
1990-talets ekonomiska åtstramningar har medfört betydande rationaliseringar inom många offentligt drivna verksamheter. Inte minst gäller detta vården, omsorgerna och skolan. Idag kan vi se hur sjukskrivningarna inom offentlig verksamhet ökar och då gäller det företrädesvis kvinnor. Inte sällan upplever de att möjligheterna, delaktigheten och självmakten rationaliserats bort. Resurser har försvunnit utan att redskapen givits för att förändra och förnya arbetssätt och metoder. Det har resulterat i att kraven bara växt, otillfredsställelsen ökat när de inte fått förutsättningar att göra ett gott arbete samtidigt som resurserna och händerna minskat i antal.
Självklart finns ett tydligt ansvar för situationen hos respektive arbetsgivare, men staten har ett särskilt ansvar för att även här se över normer och bilda ny skola för arbetslivets utveckling. Regeringen bör intensifiera sitt arbete för att söka utveckla ett könsneutralt arbetsliv inom offentlig sektor. Detta bör ges regeringen till känna. Regeringen bör återkomma till riksdagen med redogörelse över hur arbetet med ett könsneuatralt arbetsliv fortskrider.
Det finns i detta sammanhang även skäl att påminna om den översyn av statens roll och uppgift som anförts i partimotioner från Centerpartiet om Jämställdhet och Konstitutionella frågor. Genom att riksdag och regering t ex utställer löften från riksdag och regering som någon annan offentlig verksamhet får ta det finansiella ansvaret för, medverkar självklart statsmakterna till att öka rationaliseringskraven och konflikter för enskilda människor mellan upplevda löften och möjligheter. Även denna typ av löftespolitik drabbar särskilt hårt kvinnor inom offentlig verksamhet och medverkar till en ökad stress i arbetslivet.
Arbetstider
Ökad stress, nya arbetsformer, ökande krav i arbetslivet innebär att många upplever att de får allt mindre makt över den egna tiden. Många studier visar att unga människor söker yrken som ger möjlighet och makt för den enskilde att styra sitt liv, att få makt över sin tid. Framgångsrika organisationer söker allt mer utgå från individernas val när man t ex inom vården lägger scheman. Makt är alltid en fråga om strukturer. Kvinnor upplever generellt att de har mindre makt än män, detta gäller även makten över sin tid.
Kvinnor i låglöneyrken, kvinnor som är deltidsarbetslösa på grund av strukturer, kvinnor inom offentlig verksamhet, lärarna är ofta kvinnor som förlorat makt över sin arbetstid, kvinnor med små barn eller gamla föräldrar kämpar dagligen för att erövra makt över sin tid. I den här gruppen finns de kvinnor som skall betala den nya maxtaxan, genom att öka sin arbetstid.
Idag finns en betydande debatt om arbetstider och om förkortad arbetstid. Detta är i sig ett tydligt uttryck för människors frustration över att tiden inte räcker, något som då särskilt dubbelarbetande kvinnor upplever som pressande. Något som bidrar till kvinnors ohälsa och utbrändhet. Frågan om arbetstiderna måste ses även mot bakgrund av gällande strukturer, så att de inte i sig medverkar till att förstärka dem istället för att frigöra möjligheter för enskilda individer.
Såväl LO som TCO har i sina förslag poängterat behovet av att öka den enskilde individens inflytande och makt ifråga om arbetstiden. Här finns självklart den fria avtalsrätten som möjliggör för arbetsmarknadens parter att skapa ökad makt för arbetstagaren även i de lokala avtalen. En lagstiftning på detta område bör undvikas.
Detta innebär inte att staten, riksdag och regering, kan frånsäga sig ett ansvar för dessa frågor. Ansvaret måste särskilt gälla att säkerställa likvärdiga möjligheter för individen att få makt över sin tid och kunna träffa egna val. Detta skall ges regeringen till känna.
Kvinnors hälsa
Varje människa har rätt att utvecklas efter sina förutsättningar och påverka sin egen situation. Mönstret av ökande sjukskrivningar och ohälsa, främst bland kvinnor i övre medelåldern är tydligt. En grupp som är särskilt utsatt är invandrarkvinnorna. Skillnaderna i ohälsan har ofta grundat sig på perspektivet om klasskillnader och därmed har kvinnoperspektivet glömts bort. Trots att kvinnor och män har olika fysik, olika sociala villkor, olika biologiska rytmer samt väsentligt skilda arbetsvillkor, så har den medicinska forskningen haft mannens villkor och kroppsfunktion som utgångspunkt. Det innebär att kunskapen om kvinnors ohälsa och orsakerna till den samt kvinnors åldrande är otillräckliga. Ökade resurser måste satsas på forskning kring kvinnors ohälsa och på att i större uträckning föra in kvinnoperspektivet i läkar- och vårdutbildningen. Folkhälsoarbetet måste vidgas för att belysa kvinnors hela situation och levnadsbetingelser, från vaggan till graven.
Det faktum att mannen idag är normen i vården, har gjort att även kvinnospecifik vård har fått styrka på foten under senare år. De gångna årens extremt låga barnafödande har lett till en snabb våg av BB-nedläggning över landet. När nu barnafödandet åter ökat något möts kvinnorna som skall föda av stängda dörrar. Detta märks som vanligt först i storstadsmiljön, men är ett faktum för kvinnor i hela landet. För kvinnor som skall föda bidrar de stängda BB-dörrarna till att öka otryggheten inför förlossningen och riskerar därmed försvåra denna.
För kvinnor som trots allt ändå valt att inte fullfölja graviditeten aktualiseras nu krav på registrering som skulle leda till en ny stress för många kvinnor som står inför ett oerhört svårt beslut. Självklart skall kvinnor som gör abort vara säkra på att deras integritet aldrig kränks.
För äldre kvinnor är mammografin alltjämt en möjlighet att vinna kunskap om sina bröst men främst att få en tidig behandling av en bröstcancer. Även mammografin hotas nu av nedläggning. En våg av nedläggning av kvinnosjukvård pågår just nu. Det är viktigt att regeringen skapar en tydlig bild av vad som händer med kvinnosjukvården över landet och skapar förutsättningar för att stärka kvinnors trygghet i vården. Vad som ovan anförts bör ges regeringen till känna.
Bemötande
Grundläggande för att en människa ska få förtroende för sjukvården är att bli trodd och bemött med respekt. Studier visar att kvinnor behandlas annorlunda än män som patienter i sjukvården. Kvinnor beskriver symptomen på ett annat sätt vilket kan leda till att deras sjukdomar underdiagnostiseras med brister i både behandling och rehabilitering som följd. Ett tecken på detta är att det oftare ställs psykiatrisk diagnos på kvinnor än män. All smärta och alla skador syns inte på utsidan, och detta leder till svårigheter bl.a. i kontakter med försäkringskassan. Det finns exempel på att kvinnor inte fått full ersättning därför att de trots sin sjukdom utfört hushållsarbete. I förvaltningslagen finns angivet vilka rättigheter medborgare har i fråga om att ta del av handlingar, information mm. Det vi i detta sammanhang saknar är riktlinjer för bemötande av medborgarna. I förvaltningslagen bör införas ett tillägg angående bemötandefrågor. Detta bör ges regeringen till känna.
Inflytande i vården
Eftersom kvinnor i högre grad än män kommer i kontakt med vården är det viktigt att uppmärksamma de specifika maktförhållanden som där råder. Det kan t ex gälla patientens inflytande och den information som ges patienterna. Den fråga som måste ställas är om "patienten" i grunden också är man, när verkligheten är olika personer med olika kön, ålder mm. Vårdens speciella karaktär leder i sig till att många upplever sig underordnade läkarens makt. Särskild vaksamhet för detta förhållande måste gälla äldre kvinnors möjligheter och valfrihet.
Kvinnor med utländsk bakgrund bär självklart med sig sin kulturs erfarenheter. Oavsett bakgrund vet många inte om att de har rätt att säga nej till olika ordinationer och dessutom få veta vilka alternativa behandlingsmetoder som står till buds. De allra flesta har med sig i ryggraden att läkaren är en auktoritet att rätta sig efter: "Doktorn sa att jag skulle äta dessa tabletter." Läkar-patientrelationen måste bygga på ömsesidig respekt och dialog med varandra. Läkaren är professionell i sitt yrke men patienten är experten på sin egen kropp och vet oftast hur den reagerar vid olika situationer. Rätten att välja mellan olika behandlingsalternativ måste gälla både i fråga om vårdinrättning och behandling. Även när det gäller behandlingsalternativ som ligger utanför den traditionella skolmedicinen har patienten rätt att få hjälp med att finna information. Kvinnor är ofta intresserade av alternativa lösningar och det är viktigt att regeringen lägger förslag där rätten att välja alternativ stärks. Detta bör ges regeringen till känna.
Lesbiska kvinnor
Även när det gäller sexuell läggning är mannen norm. Homosexuella mäns situation uppmärksammas i högre utsträckning än lesbiska kvinnors. RFSL visar att lesbiskas kunskap om sexuellt överförda sjukdomar är låg och att man i mindre utsträckning skyddar sig. De besöker också i betydligt mindre utsträckning än andra kvinnor gynekolog och bland dem som gör det uppger endast ca hälften sin sexuella läggning. Lesbiska gör också i lägre utsträckning mammografi och cellprovtagningar. Bemötande av lesbiska kvinnor och attityderna de möter måste uppmärksammas så att lesbiska kvinnors möjligheter och valfrihet är likvärdig med övrigas. Alla, oavsett sexuell läggning, skall ha samma tillgång till vården, ungdomsmottagningar m m. Detta bör ges regeringen till känna.
Unga kvinnor
Enligt Riksförbundet anorexi och bulimi beräknas cirka 200 000 personer i Sverige, mest kvinnor, lida av någon form av ätstörning. 0,5 % av kvinnor och en procent av flickor i åldern 14-17 år har anorexi eller lider av självsvält - en sjukdom som särskilt drabbar unga kvinnor. Det är en sjukdom som är svår att behandla. De drabbade behöver kontinuerlig och långvarig vård och återfallsfrekvensen är hög. Ungdomar lever i en dubbel verklighet när det handlar om utseende och ätstörningar. Anorexi och bulimi drabbar den enskilde men också många i omgivningen föräldrar, klasskamrater, syskon och kompisar. Utseendefixeringen fortsätter att krypa neråt i åldrarna och allt fler ungdomar mår allt sämre. Var femte sjuårig flicka har någon gång bantat och 57 % av flickorna i årskurs nio anser sig vara för tjocka.
Det är viktigt att unga kvinnors ohälsa uppmärksammas och att resurser satsas för såväl forskning som unik behandling för de berörda. Unga kvinnors sjukdomar måste synliggöras - de är ofta en del av de strukturer som drabbar kvinnor i alla åldrar och här krävs initiativ från regeringen. Det behövs vidare en samlad översyn vad gäller information och utbildning till den som jobbar inom skolan, vården, fritidsgårdar och inom idrottsrörelsen. Vad som här anförts om unga kvinnors hälsa bör ges regeringen till känna.
Kvinnor med utländsk bakgrund
Genom att den medicinska forskningen haft mannens villkor och kroppsfunktioner som utgångspunkt har kvinnan blivit en avvikelse från normen inom stora delar av vården. Kvinnor med utländsk bakgrund möter andra dimensioner av den gällande normen i sjukvården - vit, medelålders, svensk, heterosexuell man. Det behövs kulturkompetent personal inom vården, även utifrån ett genderperspektiv, för att bättre kunna ta hand om patienter med invandrarbakgrund samt initiera förebyggande insatser för dem. Dagens hälso- och sjukvård tycks sakna relevanta strukturer och kanaler för detta.
Data som belyser äldre invandrares hälsosituation saknas i stor utsträckning. Vid en jämförelse mellan personer med utländsk och svensk bakgrund i motsvarande ålder framgår att dubbelt så hög andel, nio procent, bland personer födda i annat land uppger att deras allmänna hälsotillstånd är dåligt. De har vidare i större utsträckning besvär av någon långvarig sjukdom eller höggradigt nedsatt funktionsförmåga eller funktionshinder. Här är det viktigt att också särskilt uppmärksamma den komplexa situation i vilken många kvinnor befinner sig. Inte minst då många äldre kvinnor, med begränsad anknytning till det svenska samhället.
Hälsosituationen för många kvinnor med invandrarbakgrund är alarmerande. Sjukvården möter i allt högre utsträckning behov betingade av olika kulturella skillnader. Sjukvården måste ha den öppenhet och flexibilitet som krävs. Personer som inte har svenska som modersmål ska ha rätt till tolk. Självklart bör den som är i behov av tolk kunna välja om det ska vara en man eller kvinna. En viktig uppgift är att personer med skiftande kulturell bakgrund och språklig kompetens även söker till vårdutbildningar, även inom högskolan. Samtidigt är det angeläget att ta vara på den kunskap och de examina som de nyinflyttade tar med sig. Staten måste fortsatt underlätta denna utveckling och stärka möjligheterna till olika kompletterande utbildningar för personer med examen i ett annat land. Detta bör ges regeringen till känna.
Äldre kvinnor
Pensionärer med enbart grundpension utgör idag mindre än tio procent av gruppen pensionärer men bland dessa är en övervägande majoritet kvinnor som är 76 år eller äldre. År 1997 var deras genomsnittliga inkomst 65 300 kronor medan medelinkomsten för samtliga pensionärer var 94 700 kronor.
Av pensionärer med enbart grundpension hade 28 procent inkomster under Socialstyrelsens norm för socialbidrag, jämfört med sju procent för samtliga ålderspensionärer.
Ingen pensionär bör tvingas att leva på socialbidrag. Ett rejält höjt pensionstillskott skulle undanröja förhållandet att pensionärer lever på inkomster under socialbidragsnormen. Inte minst skulle det vara ett lyft för äldre kvinnor, som drabbats genom att de inte fått eller kunnat skaffa sig pensionspoäng på arbetsmarknaden. Deras oavlönade arbete har inte värdesatts. Ju smalare de ekonomiska marginalerna är, desto större andel av inkomsten går åt till att betala nödvändig konsumtion, som boende, mat, sjukvård och i viss mån persontransporter. Många tvingas avstå från enkla men viktiga saker som dagstidning, nya glasögon och resor till barn och barnbarn. Det sänker livskvaliteten och bidrar till isolering och ohälsa. Vad som här anförts bör ges regeringen till känna.
Sex och samlevnad
Skolans sex- och samlevnadsundervisning har länge varit i farozonen. Direktiven för sexualundervisningen är närmast obefintliga. En försämrad sex- och samlevnadsupplysning innebär ett minskat ansvarstagande för unga människor. Sexualundervisning ger kunskap om fortplantning, preventivmedel samt är främjande i ansvarstagande av sexualiteten. Det är även en nödvändig grund för abortförebyggande insatser.
Sexualundervisningen har också en viktig uppgift att fylla när det gäller att framföra det fina och naturliga i kärlek och sex. Det är av stor vikt att barn och ungdomar får en positiv bild samtidigt som de lär sig att visa respekt för andra människor och deras vilja.
Folkhälsoinstitutet har genomfört en kartläggning som visade att sex- och samlevnadsundervisningen inte har hög prioritet på skolor runt om i Sverige. Alltför många skolor tycks enbart arbeta med detta inom ramen för biologiämnet. Detta är ännu ett sätt att osynliggöra gällande strukturer och reducera könsfrågorna till ren biologi. Istället måste genusperspektivet genomsyra sex- och samlevnadsfrågorna som en viktig bas inte bara i det hälsofrämjande arbetet utan i undervisningen i stort. Det bidrar till att förebygga andra problem, t ex alkohol, droger, rasism och mobbning. Detta bör ges regeringen till känna
Våld mot kvinnor
Kvinnors möjligheter och valfrihet begränsas för många av rädsla, hot om fysiskt och psykiskt våld i olika former. Det bidrar till att öka den stress som kvinnor utsätts för och ökar kvinnors ohälsa.
I Sverige anmäls årligen drygt 20 000 fall av våld mot kvinnor utövat av närstående i hemmet. I flertalet fall finns barn i förhållandet. Det senaste året vi återigen tagit del av hur ett antal kvinnor misshandlats till döds av män, ofta sådana de kände och även med barn som vittnen. Vi har åsett hur unga kvinnor drabbas av våldtäkter. Vi har kunnat åse hur språkvåldet sprider sig långt ner i åldrarna. Detta bidrar till att minska kvinnornas frihet och är en del av samma underliggande maktstruktur. Den måste synliggöras men samhället måste också tydligt prioritera kvinnornas säkerhet och trygghet. Här har myndigheternas bristande samordning medfört att kvinnors trygghet sopats under mattan. Särskilt viktigt är att beakta kvinnornas trygghet vid våldsbrottslingars permission. Det är angeläget att pröva möjligheterna till en strängare sekretess för personuppgifter i t ex folkbokföringen för att skydda brottsoffer. Detta bör ges regeringen till känna.
Tillgången till skyddsutrustning i form av trygghetspaket och larm är knapp och köerna till de som finns är långa på många orter i landet. Situationen är orimlig och tillgängligheten till olika former av trygghetspaket måste kraftigt förbättras. Det är viktigt att polisen förstärker sin förmåga att säkra kvinnors trygghet bl a genom att med de ökade resurserna inköpa mer utrustning. Detta bör ges regeringen till känna.
En BRÅ-rapport "Grov kvinnofridskränkning" visar att 70 % av gärnings- männen varit dömda tidigare och att en tredjedel av dessa var dömda för brott mot den kvinna som åtalet avsåg. Lagen om besöksförbud måste skärpas för att hålla gärningsmannen borta från brottsplatsen. Tyvärr krävs idag en mycket allvarlig misshandel för att polisen ska ingripa och häktning ske. Alltför ofta är det den livrädda kvinnan som måste fly från platsen och som får vänta på beslut om vem som har rätt att bo kvar i hemmet. Den begränsade rörelsefriheten borde istället gälla gärningsmannen. Lagen om besöksförbud ska vara ett skydd för kvinnan. Detta bör ges regeringen till känna.
Brottsofferutredningen har också föreslagit att brottsoffret i större omfattning än tidigare ska få ha en stödperson, som under förundersökningen och rättegången biträder målsäganden. Ett bra förslag som säkert kommer att vara till stort stöd, särskilt för många utsatta kvinnor. Detta bör ges regeringen till känna.
Misshandeln sker oftast i hemmen, ofta utan vittne, ord står mot ord. Därför är rättsintygens kvalité av stor betydelse eftersom bevisningen ofta är starkt beroende av rättsintygens kvalitet. Eftersom det är en knapp tredjedel av rättsintygen som är användbara måste utbildningen av blivande läkare fokusera detta så att rättsintygen blir utformade så att de håller i bevissyfte. Detta bör ges regeringen till känna.
Vid sidan om lidande och de fysiska skadorna riskerar många kvinnor även ekonomiska skador till följd av nedsatt arbetsförmåga, skador och men. Förstörd egendom är sådant som normalt ersätts i andra brottstyper med våld som ett av rekvisiten. Misshandlade kvinnor drabbas alltså inte bara av brottet utan också i många fall av ekonomisk katastrof. Viss ersättning kan efter fallen dom sökas hos brottsskadenämnden men då inte för alla typer av skador. Kvinnor har idag inte möjlighet att försäkra sig mot de farligaste våldshändelserna eftersom de äger rum i hemmen. Regelsystemen är uppbyggda utifrån mannen som norm och tar inte fasta på kvinnornas situation. Detta är djupt diskriminerande för kvinnorna. Regelsystemet för ersättning av olika slag i anledning av våldsbrott skall vara likvärdigt, även om brottet är utfört mot en kvinna i hemmet. Detta bör ges regeringen till känna.
Rikskvinnocentrum RKC:s verksamhet är viktig för att vi ska komma till rätta med problematiken kring våld mot kvinnor. Det vore oansvarigt av regeringen att inte fortsatt ekonomiskt stödja Rikskvinnocentrums verksamhet. Man tar emot utsatta kvinnor för medicinsk undersökning och behandling och har ett heltäckande handlingsprogram för omhändertagande av våldtagna och misshandlade kvinnor. Vid sidan om forskning och utveckling är etablering av tvärsektoriella kontakter mellan polisen, rättsväsendet, socialtjänsten, kvinno- och brottsofferjourerna viktiga uppgifter för RKC. Denna typ av specialistresurser kräver ett särskilt ansvarstagande av regeringen för att kunna fortgå och medverka till att utveckla kunskap och behandling av utsatta kvinnor i hela landet.
Kvinnor i arbetslivet
Den könsuppdelade arbetsmarknaden leder till att även arbetsrelaterad ohälsa har ett köns- och jämställdhetsperspektiv. Trots att många insatser görs för att bryta denna uppdelning så kvarstår bilden av en tydlig könsuppdelning inom många yrken. Hälso- och sjukvården domineras av kvinnor, liksom sekreterar- och kontorsarbeten m.m. Tekniska yrken, liksom verkstads och byggnadsarbeten domineras av män.
Kvinnor är i större utsträckning än män deltidsarbetande, en orsak till detta kan vara bristande jämställdhet. Många kvinnor tar ett större ansvar för hem och familj än männen och arbetar därför deltid. Ett betungande hemarbete kan lika väl som förvärvsarbete orsaka stressrelaterade problem.
AMS rapport "Arbetskraft, sysselsättning, arbetslöshet m.m. - utvecklingen under 1990-talet", visar att drygt 17 % av kvinnorna hade tidsbegränsade anställningar jämfört med 11 % för männen. Den vanligaste formen för tidsbegränsad anställning är vikariat. Även denna osäkerhetsfaktor kan vara en orsak till stressrelaterade problem. Att ha möjligheten att utveckla sin kompetens under tidsbegränsade anställningar och på det viset öka möjligheten till en tryggare arbetssituation borde vara en självklarhet.
Män och kvinnor har olika lön för likvärdigt arbete och detta är inte acceptabelt. Formerna för ett arbetsvärderingssystem måste prövas med sikte på att efter svenska förhållanden säkra principen lika lön för likvärdigt arbete, liksom att det inte försvårar för småföretagare. Detta bör ges regeringen till känna.
Forskning
Trots att kvinnor och män har olika fysik, olika sociala villkor, olika biologiska rytmer samt väsentligt skilda arbetsvillkor, har den medicinska forskningen haft mannens villkor och kroppsfunktion som utgångspunkt. Det innebär att kunskapen om kvinnors ohälsa och orsakerna till den samt om kvinnors åldrande är otillräckliga. I vårt land saknas könsrelaterad information om vad som utgör optimal läkemedelsbehandling vid olika tillstånd. I USA är det numera ett krav på att vid kliniska läkemedelsprövningar inkludera både kvinnor och män och att analysera materialet efter kön. En motsvarande policy bör skapas även i Sverige. Därutöver bör en genomgång av de svenska biverkningserfarenheterna ske för att ge en bättre kunskap om läkemedlens säkerhet. Det skulle också ge underlag för bedömning av om män och kvinnor bör få olika dosering eller olika läkemedel vid vissa diagnoser. Ökade resurser måste satsas på forskning kring kvinnors ohälsa och på att i större utsträckning föra in kvinnoperspektivet i läkar- och vårdutbildning. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 5 oktober 2000
Lena Ek (c)
Viviann Gerdin (c)
Gunnel Wallin (c)