Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen beslutar om en ändring i lagen om läkarvårdsersättning så att även läkare som fyllt 65 år kan erhålla läkarvårdsersättning. Inledning
Vi åldras olika, en del av oss är trötta och utslitna redan vid 55 år, andra har mycket att ge även efter 65 år. Miljöpartiet vill därför ha en rörlig pensionsålder mellan 55 och 70 år.
I den information som försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten skickat ut till hushållen går det att läsa att det finns möjlighet att välja när man vill bli pensionär, och i tabellerna redovisas hur stor pensionen blir beroende på när man väljer att gå i pension mellan 61 och 70 år.
Vårdsektorn
Utbrändheten och åldersstrukturen inom vårdsektorn är märkbar och skapar problem på många platser i landet. I en nära framtid kommer det av allt att döma att uppstå en ännu besvärligare personalbrist än den vi har idag. Bland annat är behovet av läkare stort, behovet kan där det är möjligt fyllas med dyra hyrläkare.
Många landsting försöker också klara sina stora läkarbehov genom att anställa läkare från andra länder.
Situationen försvåras av att många av landets läkare idag är så trötta av många års underbemanning, ständiga besparingar och förändringar inom vården att de uttalar att de inte vill eller inte orkar fortsätta sin yrkesverksamhet fram tills de blir 65 år.
Andra känner att de fortfarande har mycket att ge men kan inte fortsätta sin verksamhet eftersom läkarvårdsersättning inte lämnas till en läkare som fyllt sextiofem år om inte landstinget medger det. Här finns tyvärr exempel på landsting som endast har åldern som ledstjärna i stället för kompetens och patientens efterfrågan.
Vi anser att det måste vara samma regler som skall gälla för yrkeskåren oavsett om den verksamma läkaren är över eller under 65 år, både när det gäller krav på säkerhet, yrkesskicklighet och möjlighet att få läkarvårdsersättning.
Det är idag visserligen inget som hindrar att en skicklig och efterfrågad läkare fortsätter sin yrkesutövning efter 65 år, men utan läkarvårdsersättning måste han då ta så hög ersättning av sina patienter att bara de som har en god ekonomi kan behålla sin läkarkontakt. Andra tvingas av ekonomiska skäl att byta läkare.
I en tid av läkarbrist och där de flesta politiska partier vill se en mångfald i vården och där patientens valfrihet och önskemål skall respekteras anser vi att lagen om läkarvårdsersättning snarast skall ändras så åldersgränsen på 65 år för att erhålla läkarvårdsersättning avskaffas.
Stockholm den 23 september 2000
Thomas Julin (mp)