Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en kampanj i syfte att få fler människor att ta ställning för att donera organ.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kliniska försök för överföring av organ från en djurart till en annan s.k. xenotransplantation.
Inledning
I vintras kom Xenotransplantationsutredningen med sitt betänkande (SOU 1999:120). Frågan om xenotransplantation är kontroversiell och har setts som en möjlighet för många som inte ser mycket hopp i transplantationsköer med brist på organ.
Utredningen bra, men slutsatsen förvånar
Utredningen beskriver ingående nuläget beträffande xenotransplantationsforskningen både internationellt och i Sverige. Etiska frågor avseende både djurhållning och de djurförsök som är en ofrånkomlig del om man skall komma vidare med xenotransplantation beskrivs på ett bra sätt. Likaså finns en fyllig redovisning av det bristande kunskapsläget när det gäller att bedöma smittspridningsrisker. Det är därför förvånande att kommittén efter denna genomgång drar slutsatsen att kliniska försök kan tillåtas. De försiktighetsåtgärder som kommittén förordar är endast organisatoriska och kommer ej att skydda djur och människor på avsett sätt.
Djurrätt
De modifieringar som krävs både av djurens arvsmassa och av deras miljö anser Miljöpartiet är oacceptabla ur etisk synvinkel. Den prekliniska delen, dvs forskning där organ överförs mellan olika djurarter, torde inte vara förenlig med de vackra skrivningar som utredningen har om att garantera ett gott djurliv. Även djurhållningen inför kliniska försök kommer att kräva mikrobiologiskt kontrollerade miljöer som inte kan vara förenliga med ett naturligt beteende.
I nyligen publicerat material kan läsas att lidandet för de babianer, som används vid Huntingdons forskningslaboratorium i England, är mycket stort. Hos det djur som levt längst hade grishjärtat vuxit till enormt och att djuret lidit är utom alla tvivel. Även andra babianer uppvisade många symptom på stress, smärta, onormala beteenden och lidande. Det verkar också enligt uppgift klart att man försökt förtränga och förvränga dessa fakta.
Smittskydd
En av de kraftigaste invändningarna mot denna verksamhet är dock risken för att så kallade endogena virus från grisar överförs till människan tillsammans med organen. Endogena virus finns i cellkärnan hos alla djur, inklusive människan, och är inaktiva virusrester som överförs från generation till generation. Dessa virus är alltså inte sjukdomsframkallande, men vad som oroar är risken att de väcks till liv om de kommer in i en främmande art och där ger upphov till nya sjukdomar. Denna oro får nu nytt bränsle av en forskarrapport som publiceras i ett nummer av tidskriften Nature.
Under ledning av Daniel Salomon i La Jolla i Kalifornien har ett internationellt forskarlag undersökt risken för att endogena grisvirus vid en transplantation korsar artgränsen och sprids till mänskliga celler. De har funnit två oroande tecken på att risken inte är så liten som man hittills hoppats. Forskarna har studerat insulinproducerande celler från bukspottkörteln hos grisar. Dessa celler är intressanta för medicinen eftersom det visat sig att transplantation av celler från bukspottkörteln hos en frisk människa till en diabetiker kan vara ett sätt att bota diabetes, och förhoppningen är att sådana transplantationer så småningom skall bli möjliga från gris till människa. Försök har gjorts i Sverige.
När Daniel Salomon och hans kollegor odlade griscellerna tillsammans med mänskliga celler visade det sig att endogena grisvirus överfördes till de mänskliga cellerna. Andra forskargrupper har tidigare fått liknande resultat. Salomons grupp undersökte dessutom vad som hände om grisceller planterades in i levande möss och fann att endogena grisvirus spred sig till musens egna celler i områden precis intill griscellerna. Mössen i försöket hade dock en medfödd brist på immunförsvar, som kan förklara resultaten.
Inget av dessa experiment behöver betyda att ett virus från transplanterade grisorgan skulle sprida sig till celler i en levande människas kropp, eftersom vårt immunförsvar kan förhindra det. Men risken verkar uppenbar.
Försiktighetsprincipen
Utredningen förordar att smittspridningsrisken hanteras inom ramen för försiktighetsprincipen. Detta låter bra, men det är knappast någon försiktighetsprincip att tillstyrka fortsatta försök inom ett område där kunskaperna är så små och där konsekvenserna av fortsatta försök kan bli ödesdigra. Att göra trygga system för smittspårning är knappast till någon hjälp om skadan redan är skedd. Vi vet ju inte vilka smittämnen som kan bli aktuella för spridning, ej heller om spridningen är möjlig att begränsa. Nya smittämnen identifieras fortlöpande. Prioner t ex var en tills nyligen helt okänd smittförare.
Följande citat ur utredningen kan illustrera nuvarande kunskapsläge:
Det är uppenbart att det vid xenotransplantation finns risk för att smittämnen kan överföras som kan leda till infektion som kan vara allvarlig. Smittan kan möjligen också infektera inte bara den transplanterade utan även spridas till omgivningen. Här finns inte tillräckliga kunskaper och vi kan ännu inte förutsäga utfallet. Smittämnen i xenotransplantaten kan vara hittills okända patogener och /eller vara xenotropa, dvs. inte sjukdomsframkallande hos värddjuret, men kan orsaka sjukdom hos människa. "Nya" smittämnen kan orsaka tidigare inte kända kliniska syndrom med okänd latenstid, och diagnostiska tester kan saknas för sådana smittämnen. Det finns därför en risk att xenotransplantation kan leda till betydande infektionsmedicinska problem varför smittskyddsaspekter måste utgöra en viktig del i övervägande och hantering av problematiken kring denna fråga.
Alternativ användning av tillgängliga forskningsresurser
Xenotransplantationsforskningen kommer att kräva mycket stora resurser. Utredningen är mycket tydlig med att dessa måste tas genom omprioteringar ur nuvarande forskningsbudgetar. Således måste man också väga in vad som kommer att prioriteras bort om vi går vidare med xenotransplantation. Utredningen ägnar tyvärr endast drygt fyra sidor åt "alternativ till utveckling av xenotransplantation".
Roslin Institute i Edinburgh, känt för det klonade fåret Dolly, avbryter sitt arbete på att få fram grisar som organdonatorer. Institutets chef sade i en kommentar till BBC att beslutet inte berodde på rädslan för virus, utan på att man inte bedömer fältet som kommersiellt intressant. Det blir för dyrt.
De framsteg och de förhoppningar som nu knyts till stamcellsforskningen gör förhoppningsvis att xenotransplantationsforskningen visar sig vara ett spår som inte behöver utvecklas. Bristen på organ är ett problem och förvånande och det är beklagligt att så många människor i landet väljer att inte donera vid sin död. Detta talar för att regeringen borde ta initiativ till en ny kampanj i syfte att få fler att acceptera donation och aktivt ta ställning för detta. Detta bör ges regeringen till känna.
Mycket talar för en stor skepsis med xenotransplantation, såväl risken med retrovirus som djurskydd och den ekonomiska insats forskningen kommer att kräva. Kliniska försök med xenotransplantation bör därför ej tillåtas i Sverige. Det bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp)
Thomas Julin (mp)