Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att motverka de skillnader i vårdkvalitet, valfrihet och säkerhet som råder mellan sjukvårdens patienter och socialtjänstens klienter.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening nödvändigheten av att införa statlig socionomlegitimation i syfte att kvalitetssäkra det sociala arbetet.
Motivering
Hälso- och sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna i Sverige. Tillgänglighet, kvalitet och prioriteringar är föremål för ständiga diskussioner och patientsäkerheten står med nödvändighet i fokus. Detta förhållande är naturligtvis högst tillfredsställande. Principer om väntetider, möjlighet till att välja vårdgivande landsting, möjligheterna att få s.k. second opinion vid svåra sjukdomstillstånd och självklarheten att få information om olika behandlingsalternativ och att själv kunna välja metod - är fastslagna i politiska mål.
Av någon anledning har aldrig socialtjänsten haft samma betydelse i debatten. Detta är orimligt med tanke på att det gäller insatser för de allra mest utsatta i vårt samhälle. Mål och ambitionsnivåer borde formuleras utifrån ett klientperspektiv på samma sätt som det är så självklart att göra kring resultat, kvalitet, säkerhet och tillgänglighet inom sjukvården.
Med patientsäkerheten som centralt begrepp är det självklart att den sjukvårdande personalens kompetens garanteras genom statlig reglering (legitimation). Att också garantera klientsäkerheten genom att på motsvarande sätt reglera socionomyrket har inte ansetts nödvändigt!
Socionomernas fackliga organisationer har under många år krävt införande av legitimation, och envisheten i kravet visar på vilken vikt frågan har bland socialarbetarna. Ur kvalitets- och säkerhetssynpunkt är den statliga regleringen en bas och måttstock. Utan tvekan har dessutom behovet av att kvalitetssäkra det sociala arbetet successivt ökat. Samhällsutvecklingen som sådan är en av orsakerna. En annan är att det idag är vanligt att socionomer "öppnar eget" inom ungefär samma verksamhetsområden som psykologer. Barnavårdsutredningar på entreprenad är också företeelser som förekommer.
Kvalitetssäkringen har ansetts så viktig att arbetstagarna, i brist på legitimationskravet, har genomfört en auktorisation efter bestämda kriterier. Detta initiativ från fackförbunden är bra och kommer säkert att få viss betydelse ur trygghets- och kvalitetssynpunkt. Men auktorisationen är inte tillräckligt. Vem kan i längden försvara den trygghetsskillnad som råder mellan patienten och klienten? Är det rimligt att upprätthålla de fördomar som har sin grund i fattigvårdens människosyn?
Klientsäkerhet och jämlikhetsaspekter är de viktigaste argumenten för införande av legitimation. Men det finns ytterligare skäl. Socionomyrket är av tradition ett kvinnoyrke med allt vad det innebär av låg lön och låg status. Psykosocialt arbete handlar många gånger om enskilda människors hela existens. Detta arbete borde få en stärkt ställning och locka till ytterligare forskning i metoder och resultat. Yrkesstolthet och därmed ökad arbetsglädje gynnar den enskilda socialarbetaren och därmed också klienterna. Att statligt reglera socionomernas kompetens vore ett stort steg i likställande av sjukvårdens patienter och socialtjänstens klienter.
Stockholm den 25 september 2000
Ulla Wester (s)