Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att starta IT-utvecklingsprojekt med inriktning på de dövas behov. Motivering
Att vara döv innebär mycket mer än att inte höra. Sammanfattningsvis kan det uttryckas med orden "att inte höra till". En barndomsdöv har svenskan som andraspråk. Via sitt modersmål - teckenspråket - sker läs- och skrivinlärning. Naturligtvis medför detta att en stor andel av de döva har svårigheter att ta till sig en text eller att själv skriva. De har aldrig hört svenska och kan, som konsekvens av detta, omöjligt känna språket inom sig.
Att stå utanför debatt och samhällsinformation skapar ett demokratiskt underskott som är oacceptabelt. En enkel informationsinhämtning blir en stor sak då en dövtolk först måste kontaktas för att hjälpa till. Informationssamhället berör oss alla men för de barndomsdöva kan IT- utvecklingen komma att innebära en revolution. Genom teckenspråk på nätet kan de äntligen få ta del av samhällsinformation, utbildning och kultur på sina egna villkor.
Med teknikens hjälp har världen kunnat öppnas för de blinda. Genom bandupptagningar kan de ta del av information, debatt och läsa böcker. Omvandlat till de dövas behov innebär det att motsvarande överförs till teckenspråk och läses via en dator. Tekniken att skriva i bilder finns redan, men det måste ligga inom samhällets ansvarsområde att samordna och igångsätta projekt för översättning och nätverksbygge. Gruppen barndomsdöva i Sverige består av cirka 10 000 personer. Det är rimligt att tänka sig att även speciella datorutbildningar måste igångsättas för att hela gruppen skall kunna använda sig av denna nya kommunikationsväg.
Stockholm den 4 oktober 2000
Ulla Wester (s)
Marianne Jönsson (s)