Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av skärpta krav på socialtjänsten att ge de drabbade hjälp och stöd vid avhysning. Motivering
Med avhysning menas att någon genom kronofogdemyndighetens (KFM) ingripande avhyses från fastighet, lägenhet, kontor eller annat utrymme. Innan kronofogdemyndigheten avhyser någon måste det finnas ett beslut om avhysning. Beslutet kan meddelas av domstol. När någon ansöker om avhysning av en hyresgäst hos KFM så skall myndigheten enligt 16 kap. 2 § i utsökningsförordningen bland annat underrätta socialnämnden i den kommun där bostaden finns. Nämnden ska underrättas om tiden för avhysningsförrättningen. Den som skall avhysas måste också underrättas om detta senast en vecka före avhysning.
Samarbetet mellan KFM och de sociala myndigheterna fungerar väl. Trots detta inträffar det alltför ofta vid avhysningsförrättningar att bostadsfrågan för hyresgästen inte varit löst vid avhysningstillfället. Det har hänt att det gällt barnfamiljer och vuxna missbrukare som inte varit i stånd att bevaka sina intressen eller anmält sin belägenhet för de sociala myndigheterna. KFM har inget formellt ansvar för hyresgästens situation efter avhysningen, och situationen har därför i dessa fall blivit ohållbar. De sociala myndigheterna uppger att de inte har någon uppsökande verksamhet utan att det förutsetts att de som berörs själva tar kontakt för att få hjälp.
För att undvika att utsatta människor inte ska komma i kläm och lämnas vind för våg borde reglerna ändras så att det blir obligatoriskt för de sociala myndigheterna, om situationen inte lösts innan avhysningen, att närvara vid avhysningsförrättningen och aktivt utreda om det behövs hjälpinsatser. Alternativt bör KFM få möjligheter att lämna anstånd i avvaktan på agerande från de sociala myndigheterna. Detta även mot hyresvärdens bestridande. Möjligheterna till sådant anstånd är i dag starkt begränsade och förutsätter för längre tid att ersättning utgår till hyresvärden av hyresgästen.
Stockholm den 2 oktober 2000
Kaj Larsson (s)
Marianne Jönsson (s)
Ulla Wester (s)
Anders Bengtsson (s)