Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av hur lagstiftningen i praktiken fungerar för föräldrar till barn med funktionshinder. Samordning av resurser till familjer med funktionshindrade barn
Enligt lag (1993:389) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har den enskilde rätt till en individuell handlingsplan där samtliga behandlingsinstanser från såväl kommun och landsting som andra organ skall redovisas. Vidare skall kommunen verka för att insatser från olika organ samordnas.
Trots gällande lagstiftning upplever många föräldrar till funktionshindrade barn att de, förutom att hantera barnet och dess funktionshinder, även tvingas hantera en rad kontakter med myndigheter såsom sjukvård, försäkringskassan, kommunens olika handläggare m fl. Detta förutsätts ske på dagtid, då det för många yrkesgrupper inte alltid är så lätt att ta av sin arbetstid.
För att underlätta kunde samhällets service organiseras på sådant sätt att den enskilde endast behöver ha en kontaktyta medan myndigheterna sins- emellan samverkar och hanterar de ansökningar och beslut som behövs på sådant sätt att den enskilde inte behöver ha det stora antal kontakter som idag krävs.
Mycket tid och kraft skulle sparas om en myndighetsföreträdare ansvarade för att en individuell plan upprättades för det funktionshindrade barnet och att handläggaren ansvarade för att samhällets berörda instanser sätter barnets behov i centrum och att besluten samordnades till en helhet. Uppföljning och eventuella ändringsbeslut skulle kunna ske med viss regelbundenhet eller då familjen anmäler ändrade behov för barnet.
För att lagstiftarens intention, att sätta det funktionshindrade barnet i centrum, skall bli verklighet behövs en översyn av hur lagstiftningen i praktiken fungerar för föräldrar till barn med funktionshinder.
Stockholm den 2 oktober 2000
Agneta Brendt (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)