Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om myndighetsutövning inom socialtjänsten. Motivering
I somras blev det känt att majoriteten i Stockholm vill lägga ut stora delar av stadens socialtjänst på entreprenad. Enligt stadsledningskontoret kan det exempelvis bli fråga om utredningar om enskildas vårdnads-, umgänges- och boendefrågor samt återkrav av socialbidrag.
Privatisering av socialtjänsten i dessa delar kan kritiseras från många utgångspunkter. Det är förvisso inget nytt fenomen. Åtminstone ett tjugotal kommuner i landet har regelbundet anlitat privata företag för sociala utredningar. Men erfarenheterna är inte särskilt goda. Kostnaderna för dessa utredningar blir ofta mycket höga - uppemot 450-500 kronor per arbetstimme är inte ovanligt. Det är naturligtvis skyhögt över vad det kostar kommunerna att i egen regi göra dessa utredningar.
Anställda inom socialtjänsten uppger också att privatiseringarna inneburit mycket dubbelarbete. Eftersom det privata företaget bara ska göra själva utredningen, medan en tjänsteman måste fatta de formella besluten om t ex omhändertagande av barn, så måste tjänstemannen sätta sig ordentligt in i saken före beslutet. Det blir ofta nästan som att göra utredningen en gång till. Många inom socialtjänsten har också vittnat om att samordnings- och samarbetsmöjligheter med övriga kommunala verksamheter, exempelvis skola och barnomsorg, går förlorade när man överlåter utredningsansvaret på en utomstående aktör.
Privatiseringen av socialtjänsten förefaller alltså ge som resultat både sämre och dyrare utredningar. Dessa invändningar är emellertid inte i första hand en sak för riksdagen. Däremot uppkom i samband med privatiseringsavslöjandena också en dispyt om huruvida förfarandet överhuvudtaget är lagligt. Frågan som ställts på sin spets är hur långt myndighetsutövningsbegreppet sträcker sig. Är det myndighetsutövning att genomföra utredningen och fatta beslut, eller är det bara själva beslutet som är myndighetsutövning?
Med tanke på de former som sådana utredningar ofta tar sig, torde det vara en självklarhet att också själva utredningsförfarandet är att anse som myndighetsutövning. Inte sällan genomförs samtal med de inblandade personerna under förhörsliknande former, och ibland företas hembesök. Man kan ifrågasätta om kommunen verkligen ska kunna överlåta dessa för enskilda människor ofta mycket känsliga uppgifter till ett privat företag eller en privatperson. Kan man lita på att det blir rätt, riktigt och rättssäkert gjort? Akademikerförbundet SSR hör exempelvis till dem som uttryckt oro för rättssäkerheten i samband med privatiseringsdebatten.
En jämförelse kan göras med förundersökningar i brottmål. Vem skulle ens komma på tanken att låta privatdetektiver göra undersökningar och hålla förhör, för att sedan presentera ett färdigt material för åklagaren för att denne ska fatta beslut om åtal?
Men så är det alltså tänkt att gå till när det gäller sociala utredningar, där det privata företaget genomför utredningen och sedan överlåter själva beslutet till en tjänsteman. Kan man lita på att de beslut som tas av tjänstemän, som således inte känner ärendet inifrån, är riktiga och välgrundade? Är risken inte uppenbar att också själva beslutet, d.v.s. myndighetsutövningen, i praktiken kommer att tas av det privata företaget?
Till följd av de uppenbara juridiska problemen och de risker för enskilda människors rättssäkerhet som föreligger vid en privatisering av socialtjänsten i dessa delar, bör riksdagen uttala att också själva utredningarna är att betrakta som myndighetsutövning, och således ej lagligen kan bli föremål för entre- prenader.
Stockholm den 21 september 2000
Morgan Johansson (s)
Tommy Waidelich (s)
Anders Ygeman (s)