Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen låter utreda de neuropsykiatriskt funktionshindrades levnadsomständigheter.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beakta sambanden mellan neuropsykiatriska störningar och kriminalitet såväl i det brottsförebyggande arbetet som i en mer behandlingsinriktad kriminalvård.
Motivering
Det finns en politisk vilja, över alla partigränser, att hjälpa de svaga i samhället, men trots det fördjupas välfärdsklyftorna. Inte bara i det att de framgångsrika får det bättre, utan framför allt genom att de allra svagaste grupperna får det sämre - att utslagningen ökar.
Det börjar i skolan. Eleverna som tappar kontakten med undervisningen blir dåligt rustade för vuxenlivet. De löper stor risk att hamna bland dem som aldrig kommer in i arbetslivet, inte ens under en högkonjunktur med stor efterfrågan på arbetskraft. Många går ännu allvarligare problem till mötes. Konstellationen skolmisslyckande - missbruk - kriminalitet är särskilt vanlig bland pojkar och för med sig en skrämmande hög överdödlighet i unga år.
Utvecklingen hänger på ett förståeligt vis ihop med det moderna samhällets villkor, där utbildning blir allt nödvändigare, där kraven ökar inom nästan alla yrkesområden vad gäller kunskaper, förmågan till vidareutveckling och förmågan att kommunicera och samarbeta - ett samhälle där det individuella ansvarstagandet betonas mer än tidigare. För de allra flesta människor är dessa villkor i tiden stimulerande och positiva, men de resurssvaga blir allt oftare ödesbestämda förlorare. Deras utsatthet har förstärkts ytterligare genom att stödet till de allra svagaste i skolan tunnats ut och genom att de senaste årens neddragningar också innefattat kommunernas stöd och behandling för barnfamiljer och ungdomar med psykosociala problem.
Orsakerna till den negativa sociala utveckling som antytts här är varierande och komplexa. Oftast handlar det om en obalans mellan å ena sidan individens grundläggande, delvis ärftligt betingade begränsningar i intellektuellt och känslomässigt hänseende och, å andra sidan, föräldrarnas möjligheter att stödja barnets utveckling och omvärldens förväntningar och krav. Härom är alla överens och härav följer också att förståelse och kunskap finns att hämta från såväl biologiska som psykologiska och sociala perspektiv.
Den samlade tvärvetenskapliga kunskap som finns tillgänglig i dag är omfattande och ger goda men hittills delvis outnyttjade möjligheter att förbättra livsvillkoren för många av dem som idag är sämst ställda. Den innebär också outnyttjade möjligheter att förebygga sådan social problematik som hela samhället far illa av - missbruket och kriminaliteten. Gapet mellan tillgänglig kunskap och dess tillämpning är särskilt stort vad gäller människor med de neuropsykiatriska funktionshindren som yttrar sig i bl.a. koncentrationssvårigheter, intellektuell uttröttbarhet, bristande impulskontroll, DAMP/ADHD, dyslexi, svårigheter att avläsa och förstå andra människors känslomässiga kommunikation. (DAMP, dysfunktion i fråga om avledbarhet, motorik och perception; ADHD, uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet.)
Forskningsresultaten från Sverige och flera andra länder har mycket samstämmigt visat att cirka hälften av barnen med DAMP/ADHD tidigt visar sådana beteendestörningar som med skrämmande hög träffsäkerhet förebådar missbruk och kriminalitet under tonårsperioden och i vuxen ålder. Inom barnpsykiatrin talar man om trotssyndrom hos barn som redan från förskoleåldern är starkt konfliktbenägna och som visar ett varaktigt mönster av negativistiskt, fientligt och trotsigt beteende. Termen uppförandestörning beskriver något äldre barn som upprepade gånger kränker andras rättigheter eller grundläggande sociala normer och regler. All forskning - social, kriminologisk och psykiatrisk - visar att barn med dessa beteendestörningar mycket ofta får allvarliga sociala anpassningsproblem senare i livet. Den nära kopplingen till neuropsykiatriska störningar, främst DAMP/ADHD, kan också uttryckas i att hälften av alla barn med sådana latent antisociala beteendestörningar har DAMP/ADHD, som i sig är ytterligare en riskfaktor vad gäller sociala problem. Från vuxenperspektivet blir dessa samband lika tydliga; en tredjedel av alla blandmissbrukare och närmare hälften av internerna i svenska fängelser har DAMP/ADHD fullt ut eller i olika grader av utläkning.
Det görs här och var engagerade och värdefulla insatser för barn, ungdomar och vuxna med DAMP/ADHD, men det saknas ett lättillgängligt, sammanhängande stöd som svarar mot de drabbades mångfacetterade behov. Vuxna med DAMP/ADHD har nästan ingenstans att vända sig för att få kunnig hjälp, men man kan skönja en positiv utveckling. Uppskattningsvis har ca 2 % av unga vuxna i åldersgruppen 18-35 år kvarstående svårigheter relaterade till DAMP/ADHD. Det innebär ca 40 000 individer i Sverige. Hälften av dem - ca 20 000 individer - har troligen uttalade sociala anpassningssvårigheter.
Att uppmärksamma de neuropsykiatriska störningarna förbättrar möjligheterna till habilitering och till att kunna förebygga de sociala komplikationerna. Hörnstenarna är härvid information och stöd till föräldrarna, som ofta känner sig otillräckliga och ogrundat skyldiga till barnens tillkortakommanden. Reaktionerna från vuxna i omgivningen förstärker ofta föräldrarnas skuldkänslor. Belastningen på den ensamma mamman, som själv har koncentrationssvårigheter och stresskänslighet och som skall orka vara ett stöd för sitt överaktiva barn, kan inte bli annat än övermäktig. Ofta lever den familjen också med en svår ekonomisk stress. En anpassad skolmiljö är mycket betydelsefull. I vissa fall är även medicinering aktuell.
Det finns goda förebilder, bl a från Norge, vad gäller att särskilt intensivt och mångfacetterat stödja barn och föräldrar, när sociala problem uppstått eller är nära förestående. Det norska samhället har uppmärksammat de neuropsykiatriskt funktionshindrades utsatta situation och bl a, genom ett stortingsbeslut, tillskapat regionala utvecklingscentra. Det pågår också en politiskt förankrad utvecklingsprocess som fokuserar på barnen med uppförandestörning och deras familjer, där man söker ta till vara all ny kunskap.
I USA har National Institute of Health uttalat att de neuropsykiatriska störningarna, med sina skadliga sociala följder, utgör ett viktigt folkhälsoproblem, vilket det förvisso är, när det visat sig utgöra en betydelsefull bakgrund till psykisk ohälsa i vidare mening, social utslagning, missbruk och kriminalitet som berör många. Flertalet av dem som har kvar svårigheter upp i vuxen ålder, befinner sig mycket långt ifrån WHO:s definition av hälsa: "Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, ej blott frånvaron av sjukdomar och handikapp." Ett övergripande mål i Sverige, gemensamt för bl.a. kommunerna, hälso- och sjukvården och folkhälsoinstitutionerna, är att minska klassojämlikheten på hälsoområdet. Med den målsättningen får man inte blunda för den grupp av underprivilegierade individer, som diskuteras här.
Det offentliga Sverige har hittills förhållit sig kluvet eller passivt till de neuropsykiatriska funktionshindren, särskilt vad gäller vuxna. Det finns ansatser; t. ex. har Allmänna arvsfonden nyligen beviljat medel för undervisning och utveckling inom området, men inga uttalanden har gjorts från statsmakterna där man tagit någon ställning till den här gruppen, till att problemen existerar och hur dessa individers behov bör prioriteras. I massmedia förekommer kritiska debattinlägg, där man strider om hur vanliga störningarna är, var - eller om var man skall dra gränsen mot vad som får räknas som "normalt" och om hur man bäst benämner svårigheterna. Det vore olyckligt om den debatten skymde de drabbades svårigheter och behov.
Denna motion vill väcka frågan om de neuropsykiatriskt stördas utsatta situation. Stödet som barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder är i behov av, involverar många av samhällets stödfunktioner: socialtjänsten, skolan, vuxenutbildningen, försäkringskassan, barn- och vuxenpsykiatrin, missbruksvården, kriminalvården m. fl. Stödet, som dessa institutioner förmedlar, kunde bli till så mycket större hjälp och mer engagerat om det grundades i en bättre insikt om hjälptagarnas svårigheter. Det är angeläget att, i samverkan med de drabbades intresseorganisationer, penetrera vad de neuropsykiatriska funktionshindren innebär i olika livssituationer (i utbildningssituationer, i arbetslivet, i föräldrarollen m.m.) och att i större utsträckning än hittills anpassa samhällets stöd till deras behov. Socialstyrelsen bör får uppdraget att utreda levnadsvillkoren för människor med neuropsykiatriska funktionshinder och att föreslå hur samhällsstödet ska kunna förändras, för att bättre än hittills svara mot deras behov.
Den höga förekomsten av neuropsykiatriska störningar bland dem som hamnar inom kriminalvården har hittills inte tillräckligt uppmärksammats och ej resulterat i något handlingsprogram. Endast undantagsvis har klienternas funktionshinder diagnosticerats. Aktuell statistik (där dessa klienter beskrivs som personlighetsstörda) visar att fängelsestraffen har katastrofalt dålig återfallsförebyggande effekt; inom 5 år återfaller 81 % i brottslighet, varav 56 % i våldsbrottslighet. Internerna tänkes under fängelsevistelsen komma till insikter, som skall göra dem bättre rustade för framtiden. När de, med oförändrad stresskänslighet och impulsivitet, åter konfronteras med verklighetens krav, uppstår igen det kaos som föder desperation och oöverlagda handlingar - trots alla goda insikter och föresatser. Här finns säkert goda möjligheter att minska återfallen i brottslighet, liksom att primärt förebygga brottslighet. Kriminalvårdsstyrelsen och BRÅ bör i bred samverkan utreda hur kunskapen om dessa samband kan implementeras i det brottsförebyggande arbetet, i kriminalvården och i en återfallsförebyggande habilitering.
Stockholm den 4 oktober 2000
Ingemar Vänerlöv (kd)