Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av lagstiftningen så att det går att överklaga positiva, men inte verkställda myndighetsbeslut. Motivering
Den första juli i år trädde en ny lag i kraft som ger länsstyrelserna rätt att vitesförelägga kommuner som inte verkställer domar som vunnit laga kraft. Men det finns ingen lagstiftning som skyddar dem som har fått ett positivt beslut av kommunen och sedan inte får det verkställt.
Biståndshandläggarna i kommunerna gör bedömningar av de sökandes behov. Om handläggaren som är tjänsteman bedömer att en person är i behov av en viss sorts hjälp, t.ex. personlig assistent, sjukhemsplacering eller s.k. avlastningsplats skriver biståndshandläggaren enligt förvaltningens delegationsordning ut ett s.k. positivt myndighetssbeslut.
Det är politikerna i nämnden som beslutar om insatser utifrån socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd, och det är tjänstemännen som bedömer enligt gällande lagar och beslutar utifrån sin delegation. Men om budgeten är så låg att det inte finns realistiska möjligheter att verkställa ett beslut om t.ex. en sjukhemsplacering blir den enskilde hårt drabbad. Det finns inga möjligheter att överklaga beslutet eftersom man bifallit sjukhusplaceringen. Och positiva myndighetsbeslut går inte att överklaga.
Den rättssäkerhet som lagen ger dessa människor som behöver bistånd i olika former är att nämnden avslår de ansökningar som inte kan verkställas inom tre månader. Då kan var och en överklaga till länsrätten. Det betyder att den som är i behov av någon form av bistånd ska förmå biståndshandläggaren och nämndens ledamöter att avslå deras ansökan så de har möjlighet att överklaga.
De 1 200 människor i Stockholms och Västra Götalands län som redan har fått positiva beslut har inget stöd i lagtexten. De är helt rättslösa. De får inte det bistånd de enligt lag har rätt till.
Lagen måste ses över så att enskilda människor som är i behov av bistånd också får det bistånd de enligt lag har rätt till. Kommuners dåliga ekonomi, spariver eller skattesänkningar kan aldrig få gå ut över den enskilde genom uteblivet bistånd p.g.a. utebliven verkställighet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Eva Arvidsson (s)
Christina Pettersson (s)
Sylvia Lindgren (s)