Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av utbildning om barns utveckling för dem som handlägger barns vård och umgänge med föräldrar likväl som behovet av utbildning för blivande föräldrar.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vårdbidraget skall följa barnet om föräldrarna separerar.1 3. 1 Yrkande 2 hänvisat till SfU.
Motivering
För drygt tio år sedan beslutade Sveriges riksdag att ratificera FN:s barnkonvention. Riksdagen har senare beslutat att barnkonventionen skall genomsyra all svensk lagstiftning, barnens bästa skall alltid sättas främst.
Föräldrabalksreformen från 1998 innebär bl.a. att föräldrarna i regel skall ha gemensam vårdnad om barnet vid separation. Dessutom kan en domstol besluta om gemensam vårdnad även om en av föräldrarna motsätter sig en sådan ordning, under förutsättning att det är bäst för barnet. Domstolen kan också besluta om boende och umgänge i de fall där föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet och avgöra vem av föräldrarna som barnet skall bo tillsammans med. Barnet har rätt till umgänge med den förälder som det inte bor tillsammans med, och föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge tillgodoses. För att besluten i domstolen verkligen skall bli till barnets bästa är det viktigt att alla som handlägger dessa frågor inom domstolsväsendet får en gedigen utbildning om barns utveckling och behov.
Intentionerna i föräldrabalken är de allra bästa, det skall vara det som är bäst för barnet som gäller. Verkligheten är dock mer komplicerad än så. Föräldrar som inte kommer överens försvårar för varandra vad gäller hämtningstider, hämtningsplatser med mera. Då kommer barnet verkligen i kläm och det blir verkligen inte barnets bästa. Socialtjänsten har här en viktig uppgift som samtalspartner, medlare och den som jämkar ihop via avtal om vård, boende och umgänge. Det behövs mycket utbildning för att klara av den uppgiften och det behövs också utbildning för föräldrarna om deras ansvar, helst redan innan de blir föräldrar. Föräldrautbildning borde ingå som del i exempelvis hemkunskap i det livslånga lärandet. Mödravård och barnavårdscentraler har också en viktig uppgift i att föra samtal om barns behov med föräldrar.
Familjer med barn som innehar vårdbidrag är extra utsatta. Vid föräldrars separation förändras grunden för vårdbidraget och detta måste sökas på nytt. Handläggningstiden uppgår i vissa fall till 6 månader, vilket kan ge svåra försörjningsproblem för den förälder som skall få bidraget. Utbetalningen kan också föra med sig problem när den sker retroaktivt om föräldern studerar. Det kan bli "för hög inkomst" den termin som pengarna betalas ut. För barnets bästa bör vårdbidraget automatiskt följa barnet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Christina Axelsson (s)
Yilmaz Kerimo (s)