Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en kommitté med uppdrag att undersöka hur och om den tunga missbruksvården tillgodoses.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om missbruksvård i kriminalvården.1
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vårdkostnaderna.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det bör tillsättas en ombudsman med ansvar att hjälpa missbrukare och deras familjer.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätten att kunna överklaga beslut om missbruksvård. 6. 1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.
Inledning
Vi ser med stor oro på den nedmontering av missbruksvården som skett under de senaste åren. Vi har också reagerat mycket starkt över den förändrade syn som finns på människor med svårt missbruk, där det förekommer uttryck som "det är ingen idé att kosta på en missbrukare behandling, de återvänder ändå bara i sitt missbruk, det finns viktigare saker att lägga pengarna på". Hur mycket kommunernas dåliga ekonomi och det faktum att staten skjutit över en större del av missbruksvårdens kostnader på kommunerna betytt i det här sammanhanget är svårt att säga. Vi är dock övertygade om att det haft betydelse, och vi är också övertygade om att det kraftigt minskade antalet platser på LVM-hemmen, trots att det finns ett stort behov, påverkat möjligheterna att få vård. Idag finns det bara drygt 300 platser kvar för de missbrukare som behöver tvångsvård.
Kommitté
Med tanke på att det finns ett stort antal missbrukare, ca 20 000 narkomaner i hela landet, och ingenting som talar för att missbruket är på väg att minska, är vi av den uppfattningen att det finns ett stort behov av att avgifta och motivera missbrukare till fortsatt vård i öppna vårdformer, men det ekonomiska läget i kommunerna kombinerat med höga avgifter gör att kommunerna märkbart höjt ribban när det gäller att begära vård enligt lagen om vård av missbrukare. Enligt lagen är kriterierna för vård till följd av missbruk, att missbrukaren
- utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara,
- löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller
- kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.
Uppgifter som vi får tyder på att lagen idag tolkas så strikt att missbrukaren i det närmaste skall vara döende för att få vård enligt LVM. Det finns därför ett behov av en parlamentarisk kommitté som studerar missbruksvården och hur samhället klarar av att leva upp till det lagstiftningen föreskriver. Vi föreslår att en sådan kommitté tillsätts och får i uppdrag att göra en omfattande undersökning av hur och om den tunga missbruksvården tillgodoses.
Missbruksvård i kriminalvården
I kampen för ett drogfritt samhälle spelar missbruksvården en viktig roll. Den måste därför bedrivas på ett bättre sätt än vad som idag sker runt om i landet. Det är inte acceptabelt att en mamma som vädjar om hjälp får höra att hon får lära sig att leva med att sonen som är 21 år missbrukar. Det är inte acceptabelt att anhöriga skall behöva se sina barn gå under i ett tungt narkotikamissbruk, bara för att samhället inte är lyhört för den vädjan som kommer från föräldrar till myndiga barn. Det är inte ovanligt att anhöriga får kämpa i åratal för att få vård till sina vuxna barn och att inget händer förrän de nått den absoluta botten eller begår ett brott där polisen griper in.
En stor del av dem som begått brott och hamnat i våra fängelser är missbrukare. När det gått så långt måste det vara en självklarhet att kriminalvården under fängelsevistelsen garanterar och ger en kvalificerad missbruksvård till de missbrukande internerna. Kriminalvården/staten måste sedan vid ett frigivande ansvara för att en påbörjad missbruksvård fullföljs.
Vårdkostnaderna
Missbruksvården är dyr, men det är dyrare för samhället att inte ge vård. Ekonomiskt svaga kommuner/ kommundelar har inte möjlighet att klara av en bra och nödvändig missbruksvård. Deras möjligheter till detta har också märkbart försämrats genom de senaste årens besparingar på kommunsektorn och genom att staten skjutit över en större del av vårdkostnaderna på kommunerna. Det är också olyckligt att kommunerna både har det ekonomiska ansvaret och utredningsansvaret. Det finns en stor risk för att en utredning påverkas av en utredande enhets ekonomiska möjligheter. Vi föreslår därför att man skiljer på det ekonomiska ansvaret och ansvaret för utredning av vårdbehovet. När det gäller kostnaden för LVM-vården bör staten åter ta ett större ekonomiskt ansvar.
Ombudsman
Missbrukarna är en av de svagaste grupperna i samhället. Många anser att de har sig själva att skylla, att det inte är någon idé att kosta på dem vård, att det är lika bra att de knarkar eller super ihjäl sig. Det är heller inte många som lyssnar på vad en missbrukare har att säga. Även missbrukares anhöriga har uttalat svårigheten att bli hörda. Det finns anledning att föreslå att det tillsätts en ombudsman med ansvar att hjälpa missbrukare och deras familjer.
Rätt att överklaga
Den som vill komma ifrån sitt drogberoende och som önskar plats på ett behandlingshem har idag inte möjlighet att genom förvaltningsbesvär överklaga ett beslut om att vården skall ske inom öppenvården eller på ett annat behandlingshem än det missbrukaren själv önskar. För att stärka den enskilde missbrukarens motivation att komma ifrån missbruket och för att nå resultat i behandlingen är det viktigt att hans eller hennes val av behandling väger tungt. Ett beslut av en socialnämnd om en behandlings- insats måste därför kunna överklagas. Vi föreslår en ändring i socialtjänstlagen som ger möjlighet att överklaga beslut om missbruksvård.
Stockholm den 4 oktober 2000
Thomas Julin (mp)
Gunnar Goude (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Kia Andreasson (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Marianne Samuelsson (mp)