Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kunskaperna inom sjukvården om kvinnors symtom och sjukdomsbilder måste öka. Motiv för mitt förslag
Kvinnor är ofta navet i många människors liv - både gamlas och ungas. Utöver sådana viktiga och tidsödande funktioner, som fyller kvinnors "fritid", har de också ett yrkesarbete.
Dessutom är det många andra skyldigheter och åtaganden som kvinnan ofta känner ett förstahandsansvar för, trots att det finns andra i hennes omvärld som är lika skickade.
Kvinnors egen hälsa kommer ofta långt ned på deras prioriteringslista. Många läkare kan vittna om att kvinnorna kommer försent till läkare med sjukdomar och symtom på sjukdomar. Ibland med för tidig död som följd.
Många av de besvär och åkommor som kvinnor lider av är onödiga. Det finns hjälp, men man söker den inte.
Forskning
Till bilden hör också att vetenskapen ofta har mannen som förebild och forskningsobjekt och diagnosen koncentreras på sådana forskningsresultat som har männens anatomi som underlag. Som exempel kan nämnas symtom på hjärtinfarkt, som visar sig vara olika för män och kvinnor.
Smärtlindring
Ett annat exempel är smärta och smärtlindring. Det kan misstänkas att det inom sjukvården förutsätts att kvinnor skall utstå smärta vid t.ex. barnafödande. Denna inställning kan också ha spridit sig till andra sjuk- och smärttillstånd, t.ex. migrän och muskelvärk. Paradoxalt nog infinner sig ofta känslan att kvinnor i vården har lägre förståelse för kvinnors smärta än för mäns. Genom tunga lyft i t ex vården, industrin och jordbruksarbete utsätts kvinnor för förslitningsskador som inte drabbar män.
Hormonella besvär
Den hjälp som dagens kvinnor nu kan få mot besvär i klimakteriet är ett bevis på att forskning numera inriktats i större utsträckning på kvinnokroppen som första kön och inte som "det andra könet". Det finns dock alldeles för många områden i en kvinnas liv som inte har vetenskaplig grund för diagnos och behandling av hennes besvär.
Statistiskt sett söker kvinnor oftare vård än vad män gör. Detta faktum har man slarvigt på sina håll tolkat som att kvinnor i mindre utsträckning uthärdar smärta och behandlingen. Den enkla orsaken kan vara att kvinnor i mindre utsträckning får hjälp när de uppsöker vården.
Men ökad kunskap hos kvinnorna själva, hos vårdande personal och ökade inslag av rubricerade problem i utbildning av personal på alla nivåer, kan många sjukdomar förebyggas och svårare sjukdomstillstånd undvikas.
Stockholm den 4 oktober 2000
Berit Adolfsson (m)