Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning med uppgift att utreda hur införande av kunskap om internationella adoptioner på högskolenivå kan ske på bästa sätt. Motivering
Internationella adoptioner har förekommit i Sverige under ett femtiotal år. Det finns idag cirka fyrtio tusen internationellt adopterade personer i Sverige. Av olika anledningar har deras biologiska, geografiska och kulturella band brutits och de "börjar om" och växer upp i andra familjer i ett nytt land och på en ny kontinent.
Som fenomen och kunskapsområde betraktat är internationella adoptioner fortfarande relativt nytt i vårt samhälle. De erfarenheter som finns har i första hand gjorts av de adopterade själva och deras familjer, men också av andra personer som har haft kontakt med adopterade personer, antingen privat eller genom professionella kontakter.
FN:s kommitté för barnens rättigheter uttalade i januari 1993 i sin granskning av Sveriges första rapport efter ratificeringen av barnkonventionen följande: "Kommittén rekommenderar också att åtgärder vidtas för att närmare övervaka situationen för utländska barn i adoptivfamiljer i Sverige."
Internationella adoptioner som företeelse i vårt samhälle är idag ett faktum och allt tyder på att de kommer att finnas även framgent. Mot denna bakgrund menar bland annat NIA (Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor), att det är viktigt att professionella utövare som kommer i kontakt med barn får en vetenskaplig kunskapsgrund i denna fråga. Detta skulle på sikt kunna leda till att underlätta socialisationsvillkoren för utlandsadopterade barn i Sverige. Därmed skulle både samhället och de adopterade besparas onödiga bekymmer och kostnader.
Regeringen bör därför tillsätta en utredning med uppgift att utreda hur införandet av kunskap om internationella adoptioner på högskolenivå kan ske på bästa sätt.
Stockholm den 27 september 2000
Mikael Oscarsson (kd)
Åke Carnerö (kd)