Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att samtliga kommuner skyndsamt samordnar sitt ansvar vad gäller socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Varför skall sjuka äldre lida i onödan?
I samband med ädelreformens genomförande överläts åt kommunerna att bestämma omfattningen av ansvaret för den kommunala hälso- och sjukvården.
Flertalet kommuner - drygt 50 procent - valde att ansvara för vården av äldre i både ordinärt boende (i hemmet) och i särskilt boende.
Under 1990-talet har antalet slutenvårdplatser minskat från 90.000 till 60.000 bäddar.
Nerdragningen av antalet platser beror bland annat på att kommunerna har tagit över ansvaret för vården av de äldre som bedöms vara "medicinskt färdigbehandlade".
När nu reformen satt sig, visar det sig att det medicinska vårdbehovet av äldre successivt ökar och mer avancerad omvårdnad efterfrågas.
Svenska Kommunförbundet uppskattar att vårdtagarna idag har lika stora behov av såväl socialtjänster som hälso- och sjukvårdstjänster. Detta har uppmärksammats av vissa kommuner som bedriver ett nära samarbete med hälso- och sjukvårdspersonal i kommunerna.
Detta sker bland annat genom den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS-en), vars uppgift är att hålla sig à jour med vårdtagarens samlade behov av vård och omsorg.
Andra kommuner väljer att organisera vården där en biståndshandläggare - utan sjukvårdskompetens - har huvudansvaret för att bedöma vårdtagarens behov av insatser. Här tilldelas vårdtagaren ett antal hemtjänsttimmar enligt det aktuella behovet. Skulle behov av mer avancerad vård uppstå måste den vårdbehövande själv eller med anhörigas hjälp uppsöka distriktsläkare alternativt distriktssköterska eller biståndsbedömaren för att be om mer vård och omsorg.
Vi anser att de kommuner som inte har samordnat socialtjänsten och hälso- och sjukvården snarast bör göra det så att de äldre sjuka inte kommer i kläm!
Stockholm den 4 oktober 2000
Maud Ekendahl (m)
Elizabeth Nyström (m)