Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att WHO:s rekommendation om att foster juridiskt sett skall räknas som barn från tjugoandra graviditetsveckan införlivas i svensk lagstiftning.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att detta även skall få en inverkan på svensk abortlag och abortpraxis.
Motiv för vårt förslag
Tidigare har Statens medicinsk-etiska råd (SMER) sagt att Världshälsoorganisationens rekommendation från 1989 om att foster skall räknas som barn från vecka 22 inte kan införlivas i svensk lagstiftning. När Svensk förening för obstetrik och gynekologi krävt en åtföljnad av denna rekommendation har SMER svarat, att en sådan ändring skulle innebära att motstridiga besked lämnades just med tanke på de senaste aborterna. Ty enligt SMER:s resonemang får barn inte aborteras. Och eftersom aborter måste få utföras även sent i graviditeten enligt SMER:s resonemang har rådet beslutat att WHO:s rekommendation inte kan införlivas i svensk lagstiftning.
I början av juni 2000 meddelade SMER att de tänkt om. WHO:s rekommendation kan och bör införlivas i svensk lagstiftning. Däremot håller rådet fast vid att abortlagstiftningen inte skall påverkas av detta. Men att så skulle ske vore ett grovt åsidosättande av FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Att vara ett barn är enligt resonemanget i dessa båda textdokument att ha fullvärdiga rättigheter som en människa. Den enda tänkbara lösningen i förhållande till abortlagens tillämpning är därför att även justera tidpunkten för de senaste aborterna, särskilt när det gäller fullt livsdugliga barn.
En sänkning av abortpraxis är att följa abortlagstiftningen
Abortlagstiftningen är formulerad på ett sådant sätt att en viss flexibilitet skall råda och ändringar kunna göras utifrån den medicinska kunskapen om fostrets livsduglighet utanför moderlivet. I abortlagen finns inbyggt att medicinska framsteg skall få en direkt inverkan på hur långt i graviditeten abort skall vara tillåtet.
Samtidigt finns hos några en rädsla för att göra förändringar i abortlagen och dess tillämpning. Vissa säger att de medicinska framstegen inte skall påverka hur länge under graviditeten rätten till abort skall gälla, vilket med all tydlighet strider emot abortlagstiftningens formuleringar. Andra menar att inga förändringar får göras i abortlagstiftningen med anledning av de följder det kan få i ett internationellt perspektiv. Om den rekommendation SMER nu kommit med skall kunna införlivas i svensk lag måste detta även innebära konsekvenser för abortlagstiftningen. Lagen stiftar idag att hänsyn måste tas till fostrets livsduglighet. Efter förändringar i enlighet med SMER:s rekommendationer måste abortlagen även säga att hänsyn måste tas till den tidpunkt när fostret blir barn. Praxis måste även ta hänsyn till säkerhetsmarginalen till denna tidpunkt.
Stockholm den 28 september 2000
Gustaf von Essen (m)
Erling Wälivaara (kd)