Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kulturens betydelsefulla roll i vården.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att samla och föra ut de resultat som uppnåtts vid projekt runt om i landet, där kulturen spelat en viktig roll för att förbättra vårdsituationen för patienter, anhöriga och personal.
Kultur i vården kan bidra till en ökad livskvalitet för patienter, anhöriga och personal
Behovet av kunskap och nytänkande är stort inom äldrevården. Forskning om det sjuka och friska åldrandet har varit eftersatt och det finns inte någon stor kunskapsbank att utgå ifrån. Samtidigt sker en förändring i folkpyramiden, vilken leder till att de äldres andel av befolkningen blir allt större. Vi kan alltså förutsätta att antalet mycket gamla, demensdrabbade personer kommer att öka kraftigt i takt med förskjutningen av befolkningen till högre åldrar. De äldre har både behov av och rätt att göra anspråk på en värdig vård och omsorg. De har rätt till nya intryck och att fortsätta att utvecklas.
Flera resultat har visat att kulturen i vid mening är av stor betydelse för den enskilda personen på sjukhuset, sjukhemmet och servicehuset. Detta kan leda till nya arbets- och förhållningssätt som ger de äldre en mänskligare och värdigare vård.
Resultaten har dessutom visat att musiken och dansen kan vara en förutsättning för kommunikation mellan människor som drabbats av degenerativa ålderssjukdomar, vårdgivare och anhöriga samt i samspelet mellan äldre i friskvårdssyfte.
I bl.a Stockholms läns landsting bedrevs mellan åren 1994 och 1998 ett tvärvetenskapligt forskningsprogram med inriktning på den åldrande människan - "Kultur i vården visavi vården som kultur". Forskningsprogrammets syfte var att försöka se människan i ett helhetsperspektiv och att skapa ny kunskap och ökade insikter, som i sin tur kan resultera i praktiska tillämpningar, som förbättrar vårdsituationen för patienter, anhöriga och personal. Forskningsprogrammet har bidragit till att vidga förståelsen för betydelsen av samverkan mellan kultur och vård. Insikten om kulturens läkande effekter är mycket viktig i detta sammanhang. Programmet och de enskilda projekt som ingått har bidragit till en bättre helhetssyn och en ökad livskvalitet för patienter, anhöriga och personal.
Det är därför angeläget att samla och föra ut de resultat som uppnåtts, inte bara i detta projekt utan vid projekt runt om i landet, till vårdutbildningarna och den praktiska vården och omsorgen, både inom landstingen och kommunerna i hela landet. Det skulle bland annat kunna ske genom fördjupningskurser för personalen inriktade på kulturens betydelse som kommunikationsmedel i äldrevården och äldreomsorgen.
Stockholm den 2 oktober 2000
Agneta Brendt (s)