Sammanfattning
Centerpartiet tar i motionen upp förslag för att förbättra situationen för människor med psykiska funktionshinder, bl.a. att det bör göras en genomgång av förbättringar i lagen om stöd och service för att det ska ges rätt till daglig verksamhet. Vidare föreslår vi att det "personliga ombudet" ska ha en självständig roll för att kunna företräda den enskilde. Regeringen bör också återkomma med en sammanhållen politik för människor med psykiska och dolda funktionshinder - i synnerhet mot bakgrund av att det fortfarande finns brister i psyk-ädel-reformen.
Vi anser att arbetshandikappade måste tillförsäkras rätten till ett aktivt arbetsliv. Med en decentraliserad arbetsmarknadspolitik och ett flexibelt och förbättrat lönebidragssystem ökar vi möjligheterna till lokala lösningar i samråd med den enskilde. Arbetslinjen måste gälla framför passiva bidrag. Förtidspensionering av unga funktionshindrade ska undvikas.
Vår uppfattning är att alla människor har, och ska ha möjlighet att delta i samhällsarbetet - var och en efter sin förmåga. Samhället bör formas efter dessa förutsättningar. Därför ska socialförsäkringarna så långt som möjligt innehålla incitament till arbete, framför att uppbära passivt stöd. Förtidspensionering av unga funktionshindrade ska undvikas. Målet för handikappolitiken bör enligt vår uppfattning vara att människor ska ges makt över sitt eget liv och att var och en ska ha möjlighet att verka utifrån sina individuella förutsättningar.
Likvärdiga möjligheter att följa och medverka i den offentliga debatten är en viktig demokratifråga. Det gäller bl.a. personer med syn- och hörselnedsättningar. Vi anser att radio- och TV-sändningar ska vara tillgängliga, även för dem som har begränsningar i syn eller hörsel. Den digitala tekniken gör det möjligt att införa nya tjänster.
Informationstekniken kan, rätt utnyttjad, användas för att höja livskvaliteten hos människor. Centerpartiet bejakar teknikutvecklingen och understryker att IT-samhället måste göras rejält tillgängligt för funktionshindrade. Centerpartiet vill förbättra tillgängligheten till allmänna samlingslokaler och därför föreslår vi en översyn av stödet som utgår till dessa.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett ytterligare mål för handikappolitiken som innebär att arbetet särskilt inriktas på att ge alla människor, oberoende av förutsättningar, makt över sitt eget liv.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en sammanhållen politik för människor med psykiska och dolda funktionshinder.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i förvaltningslagen kring bemötandefrågor.1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Handikappombudsmannen bör utses av riksdagen.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av stödet till samlingslokaler ur handikappsynpunkt.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av en hjälpmedelsgaranti.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändring av regelverket kring bilstödet.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förbättringar av färdtjänsten. 2
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett särskilt stöd för IT-produkter.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till service på lika villkor.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett utökat och mer flexibelt lönebidragssystem. 3
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ingen under 30 år skall förtidspensioneras. 4
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns rätt till personlig assistans i daglig verksamhet.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om psykiskt funktionshindrades rätt till personlig assistans.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de personliga ombuden bör ha en självständig ställning.
16. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade enligt vad som angivits i motionen. 17. 1 Yrkande 3 hänvisat till KU.
2 Yrkande 8 hänvisat till TU.
3 Yrkande 11 hänvisat till AU.
4 Yrkande 12 hänvisat till SfU.
Inledning
Centerpartiet vill bygga ett samhälle för alla, där alla medborgare behandlas med respekt och ges likvärdiga möjligheter. Människor med funktionshinder ska kunna verka i samhället som aktiva medborgare. Det vill säga de ska ha möjlighet till arbete, utbildning, en varierande, rik fritid och ha likvärdiga möjligheter att delta i samhällsdebatten på samma villkor som alla andra.
Ett pluralistiskt samhälle tar till vara erfarenheter från människor med olika bakgrund och erfarenheter. Politiken måste inriktas på att skapa ett samhälle för alla, på lika villkor. Fortfarande återstår ett grannlaga arbete med att ta bort diskriminerande regler och barriärer.
Ett samhälle där individen får växa sig stark måste präglas av mångfald och bejakande av skillnader och olikheter mellan människor. Människor måste både få och uppmuntras att utveckla sina unika egenskaper, i strävan efter självförverkligande. Bejakandet av olikheten och tilltron till varje människas förmåga att själv inrätta sitt liv är grunden i det öppna och decentraliserade samhället.
Att ta bort problem, som hindrar människor från att aktivt kunna ta del i samhället, är en viktig jämlikhetsfråga. För att kunna delta i ett aktivt samhällsliv måste de hinder som i dag finns elimineras. Behovsprövning och detaljstyrning måste paras med sunt förnuft i bedömningsfrågor. Kravet på att integriteten skyddas så långt möjligt för den hjälpsökande måste vara en självklarhet.
Riksdagen antog i våras en handlingsplan för handikappolitiken. Centerpartiets kritik mot regeringens förslag var att planen var ganska allmänt hållen, utredande och i vissa delar alltför begränsande. Det är, vilket också ska sägas, ändå steg som tas i rätt riktning. En kritik som vi framförde var att regeringen hade ett snävt samhällsperspektiv på handikappolitiken, istället för att lyfta fram den enskildes förutsättningar. Centerpartiet anser att ett mål för handikappolitiken bör vara ett samhälle där alla människor har makt över sitt eget liv och där var och en har möjlighet att verka utefter sina individuella förutsättningar. Det innebär också att det handikappolitiska arbetet ska inriktas särskilt på att ge alla människor, oberoende av förutsättningar, makt över sitt eget liv. Detta bör ges regeringen till känna.
Människor med dolda funktionshinder ska ha möjlighet i samhällslivet enligt samma villkor som andra. De problem som dessa människor möter är av en annan karaktär än de med synliga handikapp, men det kan ändå vara besvärligt att delta i samhällslivet på lika villkor som andra människor. Psykiskt funktionshindrade möts ofta med fördomar och har andra svårigheter som inte syns, men barriärerna kan vara lika stora som vid ett fysiskt funktionshinder. Regeringen bör återkomma med en sammanhållen politik för människor med psykiska och dolda funktionshinder - i synnerhet mot bakgrund av att det fortfarande finns brister i psyk-ädel-reformen. Detta bör ges regeringen till känna.
Bemötande
Många medborgare uppger att de i sina kontakter med myndigheter och förvaltningar känner sig kränkta då de inte bemöts med respekt och förståelse. Det gäller såväl på de statliga som på de kommunala förvaltningarna. Oberoende av bakgrund eller förutsättningar måste människor bemötas med respekt för att känna trygghet och säkerhet i myndighetskontakten. Under kort tid har alla myndigheter genomgått flera och stora förändringsprocesser. Detta har medfört minskat antal anställda samtidigt som kraven ökat. Långa handläggningstider är ett annat mycket stort problem som funktionshindrade utsätts för i sina kontakter med myndigheter.
I förvaltningslagen finns angivet vilka rättigheter medborgare har i fråga om att ta del av handlingar, information m.m. Det vi i detta sammanhang saknar är riktlinjer för bemötande av medborgarna. I förvaltningslagen bör införas ett tillägg angående bemötandefrågor. Riksdagen bör begära förslag om ändring i förvaltningslagen i enlighet med vad som föreslagits ovan.
Centerpartiet anser att Handikappombudsmannens ställning bör stärkas. Centerpartiet har i en annan motion lagt förslag om en sammanhållen lagstiftning och att en vidareutveckling av det blir en sammanhållen ombudsmannafunktion som utses av riksdagen. Centerpartiet anser att ett första steg att stärka Handikappombudsmannens ställning är att flytta över funktionen från regeringen till riksdagen och låta Handikappombudsmannen utses av riksdagen på samma sätt som JO utses. Detta bör ges regeringen till känna.
Tillgänglighet
Tillgängliga mötesplatser är en viktig del för att funktionshindrade ska ha samma möjligheter som andra att delta i möten och sammankomster. De allmänna samlingslokalerna måste därför göras tillgängliga. Det gäller inte minst de föreningsdrivna samlingslokalerna som idag omfattar ca 3000 möteslokaler. Centerpartiet anser att staten aktivt bör stödja upprustningar som gör samlingslokalerna tillgängliga, och vi har motionerat om en höjning av anslaget till allmänna samlingslokaler. Centerpartiet anser dessutom att regeringen bör göra en översyn av stödet till samlingslokaler ur handikappsynpunkt. Detta bör ges regeringen till känna.
Varje sektor i samhället borde ges ett lagstadgat ansvar för att respektive sektors utbud av service och tjänster blir tillgängliga för människor med funktionshinder. Inte minst den offentliga sektorn borde föregå med insatser för att underlätta för alla att delta i samhällslivet.
Likvärdiga möjligheter att följa och medverka i den offentliga debatten är en viktig demokratifråga. Det gäller bl.a. personer med syn- och hörselnedsättningar. Vi anser att radio- och TV-sändningar ska vara tillgängliga, även för dem som har begränsningar i syn eller hörsel. Den digitala tekniken gör det möjligt att införa nya tjänster. Detta är rimliga krav att ställa på berörda företag. Även tillgängligheten till vallokaler, riksdagen och andra "demokratiska hus" är naturligtvis viktig, liksom för lokaler allmänt.
Hjälpmedel
Rätt insatta och utprovade hjälpmedel har en stor betydelse för funktionshindrades välmående. Att få hjälp att förbättra och vidmakthålla sin funktionsförmåga är viktigt för en god livskvalitet. Hjälpmedel för rehabilitering och trygghet måste säkras. En helhetssyn och samlad bedömning måste göras i ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting. Långa väntetider för att erhålla hjälpmedel eller få dem reparerade innebär svårigheter för funktionshindrade att verka i samhället på lika villkor som andra. Bristen på hjälpmedel för att kunna leva ett fullvärdigt liv betyder att man under väntetiden inte kan delta i social gemenskap. Här borde en hjälpmedelsgaranti, med normer för väntetider för utprovning och reparationsarbete fastställda till rimliga tidsgränser, kunna genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.
Många köar inom sjukvården för att få sina behandlingsbara funktionshinder åtgärdade. Dessa funktionsnedsättningar är ett hinder för ett normalt liv samtidigt utan stödbehov från samhället i övrigt. Köerna inom sjukvården för åldersbetingade funktionshinder som t.ex. grå starr, nedsatt hörsel eller förslitningsskador bidrar till minskad livskvalitet och stora kostnader för samhället. Centerpartiet anser att det behövs en ny vårdgaranti. När ramarna för sjukvården vidgas måste ambitionen vara att skyndsamt arbeta bort köerna vad än diagnosen gäller och att man inom tre månader ska ha fått anvisad behandling. Valfriheten ska omfatta samtliga godkända vårdgivare inom öppenvården och privata vårdgivare. Patienten ska kunna välja sjukhus i hela landet och på lika villkor kunna besöka specialistläkare hos landstinget som hos privata vårdgivare med avtal. Centerpartiet har i ett annat sammanhang motionerat om vård- och tillgänglighetsgaranti. En permanent finansiell samordning är också av betydelse för funktionshindrades möjlighet att få tillgång till rehabilitering och habilitering. Centerpartiet har i motionen om vården och omsorgen föreslagit permanent finansiell samordning.
Bilstödet
För många funktionshindrade ger tillgång till bil en möjlighet till ett fritt och oberoende liv samt är en förutsättning för att delta i arbetslivet. Bilstödet är ett värdefullt anpassningsbidrag som ger funktionshindrade förbättrade ekonomiska förutsättningar. Det finns en hel del åtgärder som behöver vidtas för att förbättra bidragets funktionssätt och öka effektivitet och snabbhet i beslutsprocessen. Det finns också enskilda regler som behöver belysas, t.ex. åldersgränserna vid 50 respektive 65 år. Regeringens pågående översyn av regelverket bör omfatta åldersgränserna samt personkretsen som kan få bilstöd. Regeringen bör snarast återkomma med förslag till förändringar som inte sätter gränser vid ålder utan istället grundas på behovet av bil och fokuserar på den enskildes möjligheter att delta i samhället på lika villkor som alla andra. Detta bör ges regeringen till känna.
Färdtjänsten har på sina håll mycket stora problem, väntetiderna är långa, det krävs lång förbeställning och det är svårt att veta vart man ska vända sig med klagomål. Tillsynsansvaret är oklart. En väl fungerande färdtjänst är för många människor en av få möjligheter till ett normalt socialt umgänge och möjlighet att komma i åtnjutande av nödvändig samhällsservice. Problemen inom färdtjänsten måste åtgärdas. Detta bör ges regeringen till känna.
IT
Informationstekniken kan, rätt utnyttjad, användas för att höja livskvaliteten hos människor. Centerpartiet bejakar teknikutvecklingen och understryker att IT-samhället måste göras rejält tillgängligt för funktionshindrade. Vi driver också på för en snabbare utbyggnad av telemedicinen, vilket gör vården mer tillgänglig för fler och skapar bättre möjligheter för konsultation och fortbildning. En översyn bör göras av sjukvårdshuvudmännens förskrivning av IT- hjälpmedel. Det bör i sammanhanget övervägas om det behövs ett särskilt stöd för anpassning av IT-produkter.
Teknikutnyttjandet kan i vissa sammanhang vara ett hinder för funktionshindrade att få likvärdig service som alla andra. Ett exempel på detta är bankernas övergång till Internetbanker om det leder till att fler bank- respektive postkontor läggs ner. Därför är det angeläget att utreda om en lagreglering av likvärdig tillgänglighet till service för alla. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbete
Rätten till arbete måste gälla alla grupper i samhället. Då måste samhället även kunna tillvarata funktionshindrades arbetskapacitet, så att de genom eget arbete efter sin förmåga kan bidra till egen försörjning och få en förbättrad livssituation. Först då kan man uppnå full delaktighet och jämlikhet. Alla ska ha möjlighet att kunna delta på arbetsmarknaden. Funktionshindrade har, generellt, svårare än andra att komma ut i arbete. Vi anser att arbetshandikappade måste tillförsäkras rätten till ett aktivt arbetsliv. Med en decentraliserad arbetsmarknadspolitik och ett flexibelt och förbättrat lönebidragssystem ökar vi möjligheterna till lokala lösningar i samråd med den enskilde. Arbetslinjen måste gälla framför passiva bidrag.
För Centerpartiet är det angeläget att se till att de funktionshindrade kan ha en plats på arbetsmarknaden. Centerpartiet anser att lönebidragssystemet i all huvudsak är bra, men att det kan finnas anledning att göra det mer flexibelt. Lönebidragssystemet är en del i arbetsmarknadspolitiken och bör utökas för att påskynda målsättningen om att alla människor ska ha möjlighet till en egen försörjning. Detta bör ges regeringen till känna.
Förtidspensionering av unga
I Sverige är det möjligt att förtidspensioneras vid 16 års ålder. Förra året hade närmare 3400 personer under 20 år förtidspension eller sjukbidrag. Bland personer under 30 år ökar antalet förtidspensioneringar.
Förtidspensioneringen i sin nuvarande form tillkom under 1960-talet, i en helt annat tid och under helt andra förutsättningar än de som råder idag. Ungdomstiden har förlängts, bl.a. går 98 procent av ungdomarna vidare från grundskolan till studier inom gymnasieskolan. Dessutom har arbetsmarknaden förändrats - numera är det ovanligt att unga får ett stadigvarande förvärvsarbete innan de fyllt 20 år.
Sverige ska vara ett samhälle tillgängligt för alla. Vi måste våga tro på människors förmåga och vilja att arbeta eller studera. Trots detta erbjuds unga funktionshindrade förtidspension, i många fall, innan andra vägar är prövade. Särskilt oroande är att förtidspensioneringarna bland personer ökar trots ambitionen att pröva andra möjligheter. Förtidspensionering leder till ett passivt liv som gör att de inte får möjlighet till utbildning och rehabilitering som de annars kan kräva.
Många unga upplever det kränkande att i tidiga år erbjudas förtidspension eftersom det signalerar att man inte har möjlighet att arbeta. Förtidspensionering leder till passivisering, men det är ändå svårt att tacka nej. Pensioneringen innebär trots allt ett extra ekonomiskt stöd, och när erbjudandet kommer kan det vara svårt att se att vägarna till arbete och utbildning stängs.
Förtidspensionsutredningen avlämnade i augusti 1998 betänkandet Unga i ohälsoförsäkringen - tid för aktivitet och utveckling (SOU 1998:106). Den lämnade bl.a. förslag om att ingen ska förtidspensioneras före 30 års ålder. Istället ska man kunna få habiliteringspenning eller långtidssjukpenning. Den föreslog också en höjd åldersgräns för ersättning vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga. Förslaget har remissbehandlats men regeringen avvaktar med förslag.
Vår uppfattning är att alla människor har, och ska ha möjlighet att delta i samhällsarbetet - var och en efter sin förmåga. Samhället bör formas efter dessa förutsättningar. Därför ska socialförsäkringarna så långt som möjligt innehålla incitament till arbete, framför att förorda passivt stöd. Förtidspensionering av unga funktionshindrade ska undvikas. Detta bör ges regeringen till känna.
Assistans och personligt ombud
Reformen om personlig assistans infördes med Centerpartiet i regeringsställning. Reformen innebar stöd och service till vissa funktionshindrade, s.k. personlig assistans. Reformen har inneburit en ökad frihet och en större möjlighet till ett självständigt, tryggare liv för en funktionshindrad - hon eller han har fått makt över sitt eget liv. Livskvaliteten har därmed ökat på ett mycket positivt sätt. Assistansreformen har inneburit ökad trygghet och avlastning för de anhöriga. Stödet är också utformat så att det har kunnat anpassas till den enskildes behov.
Centerpartiet motionerade med anledning av propositionen Nationell handlingsplan för äldrepolitiken 1997/98:113 om att personer som erhållit assistans före 65 års ålder skulle få behålla den även efter 65-årsdagen. Centerpartiets förslag blev riksdagens beslut och riksdagen uppmanade regeringen att återkomma med förslag till riksdagen. Regeringen har skjutit på frågan men från kommande årsskiftet ska Centerpartiets förslag bli verklighet, om det vinner riksdagens gehör. Vi ser också med tillfredsställelse att regeringen har föreslagit att personer som har haft assistans men förlorat den på grund av att de fyllt 65 år kan återfå insatsen om de ansöker om detta.
Assistansersättning ska kunna utgå till den funktionshindrade när han eller hon vistas i barnomsorg, skola eller annan daglig verksamhet då det föreligger särskilda skäl för detta. Centerpartiet anser att barn och ungdomar som är i behov av en personlig ledsagare ska kunna få ersättning för assistans för de timmar som barnet är i barnomsorg eller skola. Det kan finnas anledning att skärpa lagen ytterligare i detta avseende. Riksdagen bör därför hos regeringen begära förslag om förändring i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade så att barns rätt till personlig assistans i daglig verksamhet garanteras. Detta bör ges regeringen till känna.
Psykiskt funktionshindrade
Psykiatrireformen tillkom för att förbättra livsvillkoren för de psykiskt funktionshindrade genom att bland annat stimulera utbyggnaden av bostäder och utveckla daglig verksamhet. Det krav på samverkan som ställdes, framför allt mellan socialtjänsten och psykiatrin, har inte kunnat förverkligats fullt ut. Centerpartiet anser därför att rehabiliteringsinsatserna liksom samverkan mellan kommun och landsting bör förbättras samtidigt som brukar- och frivilligorganisationer bör få ett ökat stöd för sina insatser. Dessutom bör rätten till personlig assistans utvidgas till att gälla personer med psykiska funktionshinder. Personer med psykiska funktionshinder möter kanske andra svårigheter i samhället än personer med fysiska funktionshinder men har lika stort behov av att få en personlig ledsagare. Detta kan många gånger vara nödvändigt eller helt avgörande för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Förutsättningarna för att utvidga assistansreformen till att gälla personer med psykiska funktionshinder bör utredas. Detta bör ges regeringen till känna.
Personliga ombud för psykiskt funktionshindrade är en efterlängtad reform för personer som är i behov av hjälp och stöd för att kunna verka i samhället. Det personliga ombudet ska företräda den enskilde i olika situationer, ge råd och stöd samt stärka den enskildes initiativförmåga. Centerpartiet anser att det personliga ombudet bör ha en självständig roll - i förhållande till huvudmännen - för att kunna företräda den enskilde och därmed stärka den enskilde. Detta bör ges regeringen till känna.
När lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS (1993:387) antogs, förutsattes att arbetsmarknaden skulle vara tillgänglig för personer med psykiskt funktionhinder, men situationen är en helt annan. Många psykiskt funktionshindrade har mycket svårt att få tillgång till den normala arbetsmarknaden, och eftersom denna grupp är undantagen från daglig verksamhet enligt LSS, blir de funktionshindrade ofta isolerade och sysslolösa, vilket förvärrar situationen ytterligare för personer med psykiskt funktionshinder. LSS ger rätt till funktionshindrade att få särskilda insatser. Men den grupp som vi här vill peka på, s.k. personkrets tre, 1 § stycke 3, är undantagen från daglig verksamhet, då den enligt 9 § stycke 10 beskrivs som "personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig". Begränsningen gjordes med motivet att arbetsmarknaden borde finnas till hands för denna grupp. Så har det inte blivit och undantaget har därför drabbat psykiskt funktionshindrade svårt. De drabbade är en grupp där inte minst isolering och oförmåga till initiativ är en del av funktionshindret. Centerpartiet anser att undantaget i 7 § bör tas bort och att personkrets 3 även har rätt till daglig verksamhet enligt 9 § första stycket 10. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till förändring av LSS enligt ovan. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Kenneth Johansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Agne Hansson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Gunnel Wallin (c)