Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om generell handikappanpassning. Motivering
Vi har i Sverige under många år arbetat för att funktionshindrades rättigheter skall stärkas. Det har i hög grad skett genom särlösningar. Det borde i stället vara så att handikappaspekten i alla beslut och verksamheter beaktas genom generell anpassning.
Egentligen borde det ingå i alla offentliga kommittéers och utredningars uppdrag att det skall genomsyras av funktionshindrades perspektiv och av ett mångfaldsperspektiv.
Barnkonventionen skall vägas in generellt. Det borde på samma sätt vara naturligt att även FN:s standardregler Agenda 22 vägs in i alla beslut. Det är alldeles särskilt viktigt på arbetsmarknadsområdet eftersom arbetsmarknadsfrågorna inte enbart är ett ansvar för ett departement utan berör flera departement och myndigheter.
För att komma ur en långvarig sjukskrivning är det viktigt att få möjlighet att höja sin kompetens på arbetsplatsen, att få rehabilitering, att söka ordinarie arbete eller starta ett eget företag. För många funktionshindrade kan emellertid detta vara en komplicerad process. Det är många aktörer inblandade, t.ex. arbetsförmedling, arbetsmarknadsinstitut, centrala studiestödsnämnden, kommun, försäkringskassa och länsarbetsnämnd.
En förutsättning för att hitta en bra lösning för den enskilde är att alla inblandade ser individens kunskaper och möjligheter. Därför krävs en effektivare och mera permanent samordning mellan myndigheterna liksom en helhetssyn på individen. Individen måste sättas i centrum och alla aktörer måste ha samma mål.
Sammanfattningsvis:
I direktiven till alla offentliga kommittéer och utredningar måste funktionshindrades perspektiv och mångfaldsperspektivet belysas.
Det behövs en effektivare och mera permanent samordning av åtgärder från bl.a. försäkringskassa, arbetsförmedling och kommun för den enskilde individen.
Stockholm den 27 september 2000
Ann-Marie Fagerström (s)
Agneta Ringman (s)