Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen låter utreda möjligheten till ett utgiftstak som täcker de befintliga högkostnadsskydden m.m. Motivering
Många människor, framför allt de med funktionshinder, har under de senaste åren fått se sin ekonomi försämras. Detta redovisas bland annat i en undersökning om rörelsehindrades ekonomiska situation, som, på initiativ av De Handikappades Riksförbund, genomfördes av Handikappolitiska utredningsinstitutet HANDU.
En viktig orsak till denna utveckling är de allt högre avgifterna för vård och olika slag av service. I Bo tryggt - Betala rätt (SOU 1999: 33) redovisas hur höga avgifter en enskild funktionshindrad kan tvingas att betala för sin service. Avgifterna varierar också högst väsentligt mellan kommunerna. Det handlar om skillnader på flera tusen kronor per år i avgifter för samma service.
Vad som alltmer uppmärksammas är de höga sammantagna avgifterna som den enskilde kan drabbas av. En uppräkning av de viktigaste avgiftsområdena kan se ut som följer:
- hemtjänst
- kostnader för särskilt boende
- färdtjänst
- ledsagning
- hjälpmedel
- utprovning av hjälpmedel
- läkemedel
- läkarbesök
- tandvård
- rehabilitering
- övrig sjukvårdande behandling.
En stor del av medborgarna klarar sig helt från den här sortens kostnader. Andra kommer undan med kostnader som inte når något högkostnadstak eller kanske når taket på en eller två kostnadsområden; det är förmodligen den största gruppen. Slutligen har vi gruppen funktionshindrade, där det finns de med mycket stora problem och behov. De drabbas hårt av alla avgifter, de kan om det vill sig illa bli tvungna att betala maximalt på alla områden. De som drabbas hårdast lever också många gånger på en blygsam pension.
Vi anser att det är en fråga om solidaritet att fördela den här sortens kostnader, så att de med de största behoven och de lägsta inkomsterna får sina kostnader märkbart reducerade.
Vi föreslår därför att regeringen utreder möjligheten att införa ett stort utgiftstak som täcker de befintliga högkostnadsskydden samt andra utgifter som kan drabba den enskilde när det gäller de i motionen uppräknade kostnadsområdena. Vi är väl medvetna om att det är olika huvudmän som ansvarar för de olika kostnadsområdena. Även den frågan bör lösas inom ramen för den utredning vi föreslår. Utredningen bör även komma med förslag om en lämplig nivå på det föreslagna kostnadstaket.
Stockholm den 3 oktober 2000
Thomas Julin (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Marianne Samuelsson (mp)