Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en procentuell del av tobaksskatten avsätts för förebyggande åtgärder, rökavvänjning och tillsyn.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om cigarettpriset.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tobaksvaror endast skall få säljas av den som innehar särskilt tillstånd.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rökförbud på restauranger.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Alkoholinspektionen skall ombildas till alkohol- och tobaksinspektionen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gratis eller subventionerad rökavvänjning.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om neutrala cigarettpaket med stor synlig varningstext.
Inledning
Regeringen konstaterar i årets budgetproposition att rökningen fortsätter att minska långsamt, att Sverige är det första landet i Europa som uppnått WHO:s mål på tobaksområdet dvs att minst 80 procent av befolkningen skall vara rökfri år 2000. Rökningen är mer utbredd bland kvinnor än bland män. Under 1990-talet har rökningen minskat påtagligt bland gravida kvinnor och bland småbarnsföräldrar. Någon tydlig minskning av rökningen bland ungdomar kan dock inte skönjas. Den rökrelaterade sjuklig- och dödligheten har minskat bland män men ökar fortfarande bland kvinnor. Rökningen är fortfarande en orsak till ojämlikhet i hälsa genom att den minskar mest i mer gynnade socialekonomiska grupper men förblir utbredd i mindre gynnade grupper.
Även om vi är duktiga i Sverige så räknar man med att ca 8 000 svenskar varje år dör på grund av rökningen. Det finns beräkningar som tyder på att mellan 600 och 800 personer dör i Sverige på grund av passiv rökning. Det kan jämföras med de omkring 500 människor som dödas i trafiken under samma tidsperiod. Om man ser på de insatser som görs för att minska trafikdöden så är de enorma i jämförelse med de mycket blygsamma insatser som görs för att minska tobaksdöden. För att förbättra trafiksäkerheten satsas det miljardbelopp och de närmaste åren gör man dessutom årliga extra satsningar på 400 miljoner för att uppnå de delmål man har för en nollvision när det gäller döda i trafiken. När det gäller rökningen har Folkhälsoinstitutet 8 miljoner i sin budget och under en treårsperiod har Folkhälsoinstitutet regeringens uppdrag att fördela särskilda medel, 10 miljoner/år ur Allmänna arvsfonden till projekt som syftar till att få ungdom att inte börja röka.
I den senaste budgeten förstärks det tobakspreventiva arbetet med en engångssumma på 6 miljoner kronor. En summa som välkomnas även om förväntningarna varit att en större och långsiktigare satsning skulle göras.
Trots att regeringen vid upprepade tillfällen beskriver tobaksrökningen som den största enskilda folkhälsorisken så visar det sig inte i de kraftfulla insatser som alla borde kunna förvänta sig. Den ekonomiska satsning regering och riksdag gör är i förhållande till vad staten tar in i tobaksskatt och jämfört med tobaksindustrins satsning på marknadsföring av tobak, som Rök Fri Generation beskriver det, "en fullständigt löjligt låg summa".
Det är kanske dags att ställa sig frågan, varför de krav som länge funnits på åtgärder mot tobaksbruket ännu inte medfört krafttag mot rökningen. Vill inte staten vara tillräckligt effektiv av rädsla att tappa en säker inkomstkälla, eller finns det andra motiv? Ord och handling stämmer inte överens.
Det behövs ett större intresse för tobaksfrågan, rejäla ekonomiska resurser till de organisationer som arbetar med tobaksprevention, information och kampanjer samt förbättrade regler för att vi i framtiden skall kunna tala om en nollvision som mål.
Procentuell del av tobaksskatten
Statens satsning för att minska tobaksanvändningen bör ske genom att en procentuell del av tobaksskatten årligen avsätts till förebyggande åtgärder, rökavvänjning och tillsyn. En målsättning borde vara att den promille av tobaksskatten som idag satsas åtminstone inom en snar framtid utökas till en procent för att sedan byggas på i takt med att arbetet för ett tobaksfritt samhälle utvecklas.
Cigarettpriset
Priset på cigaretter är ett viktigt och ibland avgörande styrmedel när det gäller att få ungdomar att avstå från att röka. Därför måste det även fortsättningsvis vara en hög nivå på tobaksskatten. Senast det gjordes en höjning av tobaksskatten minskade försäljningen av cigaretter kraftigt. Panik uppstod eftersom många trodde att det i huvudsak var smugglingen som stod för minskningen av den legala cigarettförsäljningen. Paniken ledde till att riksdagen sänkte tobaksskatten. Men höjningen av tobaksskatten ledde faktiskt till att många slutade röka, de upplevde att cigarettkostnaderna passerat smärtgränsen. På apoteken blev det en märkbar ökning av försäljningen av nikotinpreparat, efter skattesänkningen minskade åter försäljningen av nikotinpreparat. Vi anser att det är viktigt att regeringen följer prisutvecklingen och genom tobaksskatten reglerar priset på tobak så att priset åtminstone stiger i takt med den övriga prisutvecklingen.
Tillstånd för tobaksförsäljning
Från Folkhälsoinstitutet har framförts förslag om licens för tobaksförsäljning. Vi delar uppfattningen och ser stora fördelar med ett tillstånd för tobaksförsäljning och föreslår därför att tobaksvaror endast skall få säljas av den som innehar tillstånd. Vi är övertygade om att risken att förlora ett tillstånd märkbart skulle minska tobaksförsäljningen till ungdom under 18 år och minska försäljningen av illegala cigaretter.
Restauranger
Utan ett större motstånd har det gått att införa rökförbud i allmänna lokaler, på många flyglinjer och andra kommunikationsmedel. Nu anser vi att tiden är mogen för att införa allmänt rökförbud på restauranger och andra näringsställen. Med vetskap om att även passiv rökning utgör en hälsorisk anser vi att allmänt rökförbud skall råda på restauranger och andra näringsställen och att tillstånd för rökning under en övergångsperiod bara skall kunna ges om sådan avskildhet kan ordnas att inte tobaksröken blir till olägenhet för övriga gäster och personalen. Den passiva rökningen beräknas varje år skörda minst lika många liv som trafiken. En mycket utsatt grupp är alla de som arbetar inom restaurangnäringen. Hänsynen till denna grupps hälsa måste väga tungt vid ett beslut om rökförbud. Det finns också restaurangägare som av goda skäl redan gjort sina restauranger rökfria utan att det negativt påverkat antalet gäster.
Tillsynsmyndighet
Införande av tillstånd för tobaksförsäljning samt skärpta regler på tobaksområdet kräver en förbättrad tillsyn. Det är en klar fördel om en myndighet har det samlade ansvaret för all lagstiftning som berör tobaksområdet. Vi föreslår därför att alkoholinspektion som idag utför ett värdefullt och kvalificerat arbete inom alkoholområdet förstärks och ombildas till alkohol- och tobaksinspektionen.
Rökavvänjning
Tobaksrökning är en form av drogberoende och en allvarlig hälsorisk, som på ett negativt sätt påverkar fertiliteten och kan skada fostret hos gravida rökande kvinnor. Det är därför viktigt att speciellt de rökare som står inför ett föräldraskap får hjälp och stöd att sluta röka. Utöver den information rökande blivande föräldrar erhåller på barnavårdscentralen, bör de erbjudas gratis eller subventionerad rökavvänjning. En sådan satsning är utan tvekan viktig för folkhälsan och i det långa loppet en samhällsbesparing.
Neutrala tobakspaket
Cigarettpaketens utseende spelar en stor roll när det gäller att marknadsföra rökningen till framför allt ungdomar. Det har studier i flera länder visat. I Kanada överväger man att lagstifta och endast tillåta neutrala paket. I flera länder är redan paketen försedda med stor väl synlig varningstext. Vi anser att även Sverige snarast skall gå den vägen och att förslag tas fram för att göra de svenska cigarettpaketen neutrala och med stor synlig varningstext.
Stockholm den 3 oktober 2000
Thomas Julin (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Per Lager (mp)