Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad folkhälsopolitik. Folkhälsa
Svenska folkets hälsa har förbättrats i stort. Men det finns allvarliga tecken på ökade hälsoproblem och att det är stora skillnader mellan samhällsgrupper. Förändringar i levnadsvanor och sociala strukturer innebär nya hot mot folkhälsan. Stressjukdomar ökar, den psykiska hälsan har försämrats, arbetslivets omvandling innebär förändringar som medför otrygghet. Brist på inflytande över sitt arbete och sin tid, känslan av att inte räcka till är en av de viktigaste riskfaktorerna för ohälsa.
Negativ stress påverkar livsstilen och vissa ohälsosamma vanor, t.ex. rökning, har ökat. Övervikt håller på att bli ett annat folkhälsoproblem tillsammans med att vi blir mer och mer inaktiva, också bland barn och ungdomar ökar andelen överviktiga.
Oberoende av hur vi mäter folkhälsan kvartstår faktumet att det finns stora skillnader mellan olika samhällsgrupper, mellan män och kvinnor, mellan arbetare och tjänstemän. Senare års forskning visar att ekonomiska och sociala klyftor i sig utgör ett hot mot folkhälsan. Det händer mycket inom olika organisationer och myndigheter, men vi saknar en samsyn och konkreta förslag till hur man kommer till rätta med dessa ökande folkhälsoproblem.
Stockholm den 29 september 2000
Ann-Kristine Johansson (s)
Helena Zakariasén (s)