Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fördelning av bidrag till nykterhetsorganisationer m.fl. Motivering
Svensk demokrati har byggts upp av och vilat på frivilliga och obundna folkrörelser. Samhällets relation till folkrörelserna har byggt på förtroende och en insikt om att dessas livskraft och utveckling bäst gagnas av att de själva får forma sina mål och sin verksamhet. Att samhället eller staten på något sätt skulle gå in och styra folkrörelsernas verksamhet eller inre liv har hittills politiskt varit en omöjlig tanke.
De statliga bidragen till olika folkrörelsegrupperingar har under senare år varit föremål för översyn genom olika statliga utredningar. Det har bland annat gällt folkbildningen, idrottsrörelsen, samfunden och nykterhetsrörelsen. Dessa grupperingar har under en följd av år haft samhällets förtroende att själva fördela en av staten anslagen klumpsumma till sin verksamhet. Det har skett via en egen samarbetsnämnd. När det gäller idrotten har Riksidrottsstyrelsen varit fördelningsorgan.
Resultatet från de utredningar av de olika folkrörelsestöden som gjorts har blivit att den tidigare ordningen kommer att bestå för samtliga folkrörelsegrupperingar utom nykterhetsrörelsen. I utredningen Vad får vi för pengarna? (SOU 1998:38) föreslogs att Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidraget till nykterhetsrörelsens organisationer skulle avskaffas. Anslaget skulle sammanföras med anslagen till frivilligorganisationerna inom det sociala området samt fördelas av Socialstyrelsen. Detta trots att utredningen konstaterade att Socialstyrelsen saknade erfarenhet av att arbeta med förebyggande verksamhet. En omprioritering av bidragen till förmån för Socialstyrelsens gamla verksamhetsfält blev också resultatet.
Andra folkrörelser, vars anslag varit föremål för översyn, har kunnat fortsätta att fördela sina anslag enligt den tidigare modellen, det vill säga genom en samarbetsnämnd eller styrelse. Nykterhetsrörelsen och ett antal andra organisationer som arbetar med främst primärprevention har således blivit särbehandlade och diskriminerade. Denna märkliga särbehandling påtalades vid riksdagens behandling av regeringens proposition. Farhågor för detaljstyrning av organisationernas verksamhet och inre liv uttalades. Riksdagen accepterade dock det nya systemet.
Efter endast två års erfarenhet kan vi konstatera att de farhågor som då fanns har besannats.
Detaljreglering och resultatstyrning är begrepp som genomsyrat Socialstyrelsens hantering av bidragen med en kraftigt ökad byråkratisering som följd. På särskilda ansökningsblanketter skall organisationerna i detalj precisera vad man skall göra, precisera bakgrund, arbetsform, målgrupper och förväntat resultat. Därutöver skall treårsplaner presenteras. Varje organisation har dessutom kallats till så kallade utvecklingssamtal med Socialstyrelsens tjänstemän!
I regleringsbrev anger regeringen, inte organisationerna själva, de verksamhetsmål som skall ligga till grund för bidragsfördelningen. Socialstyrelsen skall göra en bedömning av hur väl den av respektive organisation planerade verksamheten faller inom av regeringen angivna mål- och insatsområden.
Detta stämmer inte ens överens med vad som står i regeringens proposition 1998/99:134:
Utgångspunkten för samhällets inställning till folkrörelsernas engagemang inom alkohol- och drogområdet är att dessa skall kunna bedriva sin verksamhet med utgångspunkt från sina egna värderingar och välja arbetssätt och typ av insatser utifrån de egna förutsättningarna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Fanny Rizell (kd)
Yvonne Oscarsson (v)
Birgitta Carlsson (c)
Helena Bargholtz (fp)
Marianne Samuelsson (mp)