Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om primärvårdens inriktning.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om akutvårdens inriktning.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om psykiatrins inriktning.
4. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att se över de psykiskt funktionshindrades barn och deras situation.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sjukvården och rehabiliteringen för äldre.
6. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att se över konsekvenserna av de nya delegeringsbestämmelserna för läkemedel.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning, utbildning och utveckling.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensutsättning och privatisering.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en offentligt finansierad sjukvård som i huvudsak bedrivs i offentlig regi.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta en patientombudsman.
Inledning
Svensk sjukvård kan i dag lindra och bota fler sjukdomstillstånd än någonsin tidigare. Forskning, kunskapsutveckling och tekniska innovationer inom sjukvården har lett till stora framsteg. Nya operationstekniker och utvecklingen av nya läkemedel har i många fall ökat patienternas livskvalitet och effektiviserat sjukvården.
Svensk sjukvård är även förhållandevis kostnadseffektiv i jämförelse med andra länder. Detta gäller särskilt i jämförelse med de länder där man betalar sjukvård via försäkringar samt har en stor andel privat vård.
Trots de stora medicinska framstegen inom sjukvården och trots en mycket god folkhälsa för flertalet svenskar, finns det betydande brister som berättigar till kritik. Kritiken handlar ofta om bristande tillgänglighet, vårdköer, brister i bemötande och i samverkan mellan vårdgivare för de mest utsatta.
Ett av de största problemen i sjukvården är den växande personalbristen. Vi kan konstatera att det kommer rapporter från hela landet om att det saknas främst sjuksköterskor och läkare. På vissa sjukhus har personalbristen lett till att operationer fått ställas in med längre vårdköer och ökat lidande för patienterna som följd. Allt fler vårdenheter är också tvungna att anlita bemanningsföretag vilket ger ökade kostnader.
Nedskärningarna inom vården under 1990-talet har lett till att viktiga områden eftersatts, framförallt primärvårdens förebyggande arbete och omvårdnaden inom hälso- och sjukvården som helhet. Vänsterpartiet anser att dessa omständigheter bidrar till ökade behov av akuta sjukvårdsinsatser, kraftigt höjda läkemedelskostnader och onödigt lidande för den enskilda patienten.
Vårdpersonalen har drabbats hårt av nedskärningarna under 1990-talet. Det har fått till följd att de som ska vårda har drabbats av ohälsa samt att vårdpersonalens sjukskrivningar har stigit. Den ohälsa som ökat bland vårdpersonalen är negativ stress, förslitningsskador och utbrändhet. Detta är något som måste lösas för att sjukvården ska kunna uppfylla sitt uppdrag.
Primärvården
Primärvården har, under senare år, fått ett utökat och vidgat åtagande på ett flertal områden som inte motsvarats av ökad tilldelning av resurser. Utökningen av åtaganden har främst rört insatser för äldre personer, som i allt större utsträckning vårdas i det egna hemmet eller i särskilt boende. En annan grupp som primärvården också fått ett utökat ansvar för är de psykiskt funktionshindrade. Alltmer avancerad sjukvård har förskjutits till primärvården från sjukhusen bl.a. genom att äldre allt snabbare bedöms som medicinskt färdigbehandlade. Primärvården har, förutom förhöjd arbetsbelastning, haft svårt att rekrytera och behålla allmänläkare och sjuksköterskor. Införandet av det borgerliga husläkarsystemet bidrog kraftigt till en försvagning av primärvården vad avser förebyggande och uppsökande verksamhet samt omvårdnadsinsatser.
Vänsterpartiet har därför i en motion med anledning av prop. 1999/2000:149 Nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården kraftfullt motsatt sig förslaget om införande av familjeläkarsystem. Ett system som i mycket påminner om det tidigare husläkarsystemet.
Det är viktigt att satsa på allmänmedicin som specialitet och det krävs fortsatt utveckling av detta kompetensområde. Men man får inte bortse från att det finns behov där också annan specialistkompetens krävs som primärkontakt för den enskilde patienten. Det är områden som t.ex. psykiatri, geriatrik, pediatrik, gynekologi och i viss mån ortopedi.
Primärvårdens patienter ställer i mycket hög utsträckning krav på en helhetssyn. Det är därför viktigt att undvika en ensidig fokusering på allmänläkarna. De patienter som kräver stora insatser från primärvården är också de med omfattande behov av omvårdnad, rehabilitering, läkemedelshantering, bedömningar och rådgivning som i första hand utförs av andra yrkeskategorier än läkare. Behov finns inom primärvården, liksom inom andra hälso- och sjukvårdsområden, att utveckla teamarbetet som modell.
Vänsterpartiet anser att det är viktigt att utveckla primärvårdens arbete mot ett mer offensivt folkhälsoarbete. En sådan utveckling kommer att innebära mänskliga och ekonomiska fördelar. För att komma framåt i en sådan riktning krävs en satsning på primärvårdens samtliga yrkesgrupper. Primärvården ska ha en ledande och offensiv roll i folkhälsoarbetet och för detta krävs att riktlinjer utarbetas.
Vi kan konstatera att bristen på vårdpersonal är en nyckelfråga varför förbättringar av vårdpersonalens arbetsvillkor är av största betydelse. Det kan innebära behov av omfördelning av personalresurser från sjukhusen till primärvården.
Vänsterpartiet anser inte att en ökad privatisering av primärvården leder till lösning av primärvårdens problem. De strukturella problem som finns inom primärvården kan, och bör, i huvudsak lösas inom ramen för offentlig drift. Det är fullt möjligt att redan i dag ge patienterna och personalen större inflytande, ansvar och medbestämmande genom att delegera och skapa korta beslutsvägar.
Samverkan med patienter, anhöriga, mellan yrkeskategorier och med andra vårdgivare är väsentligt för att uppnå en helhetssyn och skapa en verkligt förbättrad tillgänglighet för patienterna.
Helhetssynen är i allra högsta grad väsentlig för en effektiv sjukvård. Det går inte att bortse från att människors totala situation utgör grunden för den enskildas hälsosituation.
Vad som anförts ovan om primärvårdens inriktning bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Akutsjukvården
Utgångspunkten måste vara att det är bättre att förebygga sjukdomstillstånd än att behöva bota dem. Det är också bra om patienten så långt som möjligt kan få stöd och hjälp i sin hemmiljö. Men när akuta tillstånd och svåra sjukdomar föreligger måste det finnas en kvalificerad och tillgänglig akutsjukvård. Den ökade tekniska utvecklingen ställer krav på att avancerad utrustning finns tillgänglig. Den kvalificerade akutsjukvården bör därför koncentreras till relativt få sjukhus, vilket ställer krav på kompletterande närsjukhus och välutrustad ambulanssjukvård.
Med den ökade specialiseringen finns det risk att patienten inte ses i sitt sociala sammanhang. En sådan utveckling måste motarbetas.
Äldre som vårdas inom akutsjukvården får allt kortare vårdtider trots behovet av motsatsen. De äldre bedöms att allt snabbare vara s.k. medicinskt färdigbehandlade, varefter kommunen och primärvården ska överta ansvaret. Det har lett till att behovet av korttidsboende ökat. Många äldre hamnar också i den situationen att de måste tas om hand av akutvården igen rätt snart efter utskrivningen p.g.a. för snabb utskrivning och bristande samordning. Det är nödvändigt att kontinuerligt följa tillämpningen av begreppet medicinskt färdigbehandlade patienter. Vad som ovan anförts om akutsjukvården bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Ökade kostnader för läkemedel
Kostnaderna för läkemedel har ökat kraftigt under senare år. Frågan om läkemedelskostnader behöver ställas i relation till nyttan för den enskilda patienten och vilka behov av insatser som skulle behövts om läkemedel inte funnits, d.v.s. en samhällsekonomisk analys.
Läkemedel är, trots högkostnadsskyddet, en betydande utgift för många, inte minst för patienter med kroniska sjukdomar där de subventionerade läkemedlen är betydelsefulla.
Vänsterpartiet avvaktar den utredning om läkemedel som Socialstyrelsen genomför och lägger därmed inga förslag nu.
Psykiatri
Utvecklingen inom psykiatrin har gått mot allt öppnare vårdformer. I och med psykiatrireformen fick kommunerna ansvar för boende, boendestöd och sysselsättning. Det infördes även ett kommunalt betalningsansvar för medicinskt färdigbehandlade. Socialstyrelsen har utvärderat psykiatrireformen i "Välfärd och valfrihet?". Där konstateras det att mycket har gjorts men att det bl.a. kvarstår samverkansproblem mellan huvudmännen. Huvudmännen behöver också utveckla en bättre uppsökande verksamhet. Det finns dessutom brister i daglig sysselsättning, vilket kan leda till isolering och ökad ohälsa, ett område som måste åtgärdas.
Den ökning av för tidig död hos schizofrena som nyligen konstaterats måste analyseras ingående och hanteras. De somatiska ohälsotillstånden inom gruppen psykiskt funktionshindrade måste beaktas i mycket högre utsträckning än vad som hittills gjorts.
De psykiskt funktionshindrade som också har ett missbruk, s.k. dubbel diagnos, är en utsatt grupp som utvärderingen visar har stora behov av ett omfattande och samlat stöd, vilket ofta saknas. Denna grupp är inte betjänt av ett vårdkedjetänkande, utan ett effektivt stöd för gruppen är detsamma som ett samlat stöd. En särskilt utsatt grupp är kvinnorna vilka, förutom att de har en psykiatrisk sjukdom kombinerad med missbruk, ofta utsätts för misshandel och sexuella övergrepp.
Många med dubbel diagnos är också hemlösa. Dessa personer har ofta en lång sjukvårdshistoria bakom sig. Här brister det både i samverkan mellan olika vårdgivare och mellan psykiatrins olika verksamhetsområden. Människor i detta mycket utsatta läge har också omfattande behov av medicinsk vård såsom infektionsbehandling och sårvård. Detta ställer höga krav på flexibilitet i sjukvårdens arbetssätt t.ex. genom uppsökande team.
Även barn och unga drabbas av psykisk ohälsa och denna ohälsa bland unga tycks också öka. Det är av största vikt att samhällets resurser är tillräckliga för att möta dessa behov av insatser. Insatserna måste också vara effektiva och inte präglas av dåligt fungerande samverkan mellan t.ex. sjukvård och socialtjänst.
Det råder fortfarande brist på inflytande för den enskilda patienten. Bristen finns både på ett allmänt plan mellan huvudmän och intresseorganisationerna, där samverkan oftast bara är av informativ karaktär, och på ett individuellt plan. Det finns bra exempel på ökat brukarinflytande genom personliga ombud och brukarrevisioner som behöver lyftas fram tydligt. Vänsterpartiet anser att psykiatrin bör präglas av ett ökat brukarinflytande. Vad som ovan anförts om psykiatrin bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Det finns anledning att uppmärksamma att de anhöriga till psykiskt funktionshindrade behöver ett ökat stöd. Det gäller föräldrar, andra vuxna närstående och inte minst barnen till de psykiskt funktionshindrade. Barnens situation och relationen mellan barn och föräldrar har inte belysts tillräckligt. Det saknas fortfarande tillfredsställande kunskaper om dessa barns situation i ett nationellt perspektiv. Vänsterpartiet anser därför att en utredning bör tillsättas för att se över situationen för barnen till de psykiskt funktionshindrade och vilka åtgärder som bör vidtagas. Detta bör riksdagen ge regeringen i uppdrag.
Hälso- och sjukvård samt rehabilitering för äldre
Villkoren för hur människor åldras skiljer sig åt mellan individer och sociala grupper. De flesta äldre får uppleva en relativt frisk ålderdom. Men de som drabbas av sjukdom och ohälsa behöver ofta ett omfattande och allsidigt stöd.
Sedan Ädelreformen genomfördes har en kraftig förskjutning skett av hälso- och sjukvårdsinsatser för de äldre, från landstinget till kommunen. De äldre som i dag flyttar till särskilda boendeformer har ofta redan vid inflyttningen omfattande och komplexa vård- och omsorgsbehov. Detta kräver en helhetssyn och insatser från team med olika kompetenser. För att den äldre ska få en så god vård och tillvaro som möjligt krävs samverkan mellan alla yrkeskategorier,som t.ex. från vårdbiträde, sjuksköterska, arbetsterapeut och till läkare. Den som oftast står den boende närmast är vårdbiträdet eller undersköterskan, varför det inom den kommunala hälso- och sjukvården behövs en kompetenshöjning inom hälso- och sjukvården för dessa grupper. Antalet läkartimmar med geriatrisk kompetens behöver också öka.
Införandet av medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS) har bidragit till utveckling av kommunernas hälso- och sjukvård och medverkat till att säkra insatserna för de äldre. Socialstyrelsen har i sina rapporter konstaterat att det finns brister i de medicinska insatserna inom den kommunala omsorgen. Det finns framför allt ett behov av ökat antal läkartimmar.
Rehabilitering är en betydelsefull del inom hälso- och sjukvården för de äldre. Med intensiva insatser från arbetsterapeuter och sjukgymnaster kan den äldre få en betydande höjning av livskvaliteten efter t.ex. en stroke eller ett lårbensbrott. Rehabiliteringspersonalen har även en viktig uppgift i det förebyggande arbetet och i handledning av övrig omvårdnadspersonal.
Äldre drabbas även av psykisk ohälsa och psykiskt funktionshindrade blir också äldre. På grund av detta krävs en ökad kompetens i psykiatri hos hemtjänstpersonalen och hos primärvårdens personal. Den psykiatriska vården behöver ge dessa yrkeskategorier stöd, handledning, utbildning samt vara lättillgänglig för bedömningar och konsultationer.
Vänsterpartiet anser att sjukvården för de äldre ska organiseras i team och anpassas till de äldres behov av längre vårdtider och rehabilitering. Vad som ovan anförts om sjukvården och rehabiliteringen av äldre bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Läkemedelsdelegering
En del av hälso- och sjukvårdsinsatserna inom äldreomsorgen och primärvården handlar om läkemedelshantering. Här råder speciella förutsättningar till skillnad från akutvården och bygger till stor del på delegeringar av läkemedelsadministration.
I Socialstyrelsens nya direktiv för läkemedelshantering har en skärpning skett vad gäller sjuksköterskans möjlighet att delegera läkemedelsadministreringen. En säker hantering av de äldres läkemedel får inte på något sätt äventyras, men de nya bestämmelsernas konsekvenser för kommun och landsting behöver utredas. Det har visat sig att de nya delegeringsbestämmelserna har komplicerat tidigare säkra och effektiva rutiner inom t.ex. sjukhus- och primärvårdsansluten hemsjukvård.
De nya delegeringsbestämmelserna kommer även att få konsekvenser för den kommunala äldreomsorgen. Vänsterpartiet anser att en utredning bör tillsättas som ser över konsekvenserna av de nya delegeringsbestämmelserna. Detta bör riksdagen ge regeringen i uppdrag.
Telemedicin
Vänsterpartiet anser att det är viktigt att fortsätta stödja utvecklingen av telemedicin. I sin optimala användning överbrygger telemedicinen regionala ojämlikheter och patienten kan få en specialistbedömning enkelt och med kort varsel. Telemedicinen bidrar också till att öka tillgängligheten för patienterna. Ett exempel på det är försök där anhörigvårdare är uppkopplade via bildskärm till primärvården. Det ger ökad trygghet och möjlighet till rådfrågning. En bedömning kan i vissa fall ske utan att patienten behöver åka iväg till mottagning eller sjukhus.
Spridningen av ny kunskap kan via telemedicin ske snabbare och specialiststöd kan ges trots stora avstånd.
Detta är en fascinerande utveckling som öppnar nya möjligheter. Men det är viktigt att detta inte blir en exklusivitet enbart för de resursstarka.
Forskning, utbildning och utveckling
För att den svenska sjukvården ska hålla den höga standard den har i dag krävs fortsatt satsning på forskning, utbildning och utveckling. Det krävs både fördjupning och breddning av forskningen. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att också satsa på omvårdnadsforskningen för att därigenom ge möjligheter för sjuksköterskor och undersköterskor att utveckla sina speciella kompetenser. Det bör även satsas på spridning av forskning och utvecklingsinsatser så att nya rön får en verklig genomslagskraft i sjukvårdens vardag. Forskning om kvinnors hälsa är också ett mycket angeläget område.
Det behövs mer forskning om sambanden mellan miljöns och de sociala förhållandenas påverkan på hälsan. Landstingen bör aktivt stödja samhällsmedicinskt forsknings- och utvecklingsarbete som förbättrar kunskaperna om vilka grupper i samhället som drabbas av sjukdom och vilka orsaksfaktorer som finns. Komplementära behandlingsmetoder bör också uppmärksammas.
Det är på flera håll brist på läkare, inte minst specialistläkare, samt på sjuksköterskor. En brist som förväntas öka. Sjukvårdens organisation bör innehålla fler möjliga utvecklingsvägar för att kunna rekrytera och behålla personal.
För att kunna möta människors olika behov i en utsatt situation är det värdefullt med vårdpersonal med varierande bakgrund varför detta bör uppmärksammas.
Det finns behov av en utveckling inom sjukvården där vårdpersonalen och patienterna ges större inflytande genom korta beslutsvägar och ett tillvaratagande av enskilda initiativ.
Konkurrensutsättning och privatiseringar
Det viktigaste för sjukvården i nuläget är att koncentrera sig på vårdens innehåll, hur personalförsörjningen ska säkras och patientinflytandet stärkas. Istället har resurser lagts på bolagiseringar och utförsäljning. Det finns en stor risk att denna utveckling leder till att de stora försäkringsbolagen ställer sig bakom vårdbolagen och ger möjlighet för enskilda och företag att köpa sjukvårdsförsäkringar som ger garanterad förtur. Den patientgruppen kommer att bli eftertraktad på bekostnad av långtidssjuka och resurskrävande patienter. En trolig utveckling är att den valfrihet som förespråkarna för privatisering hävdar inte kommer till stånd. I en försäkringsfinansierad vård styr "beställaren" strikt var patienten kan få sin vård.
Vid en privatisering tappar samhället dessutom det demokratiska inflytandet och möjligheten att anpassa utbud efter behov.
En marknadsstyrd sjukvård leder inte heller till en god ekonomi för samhället eftersom de privata företagens intresse inte är att se till samhällets kostnader utan till verksamhetens lönsamhet. De vinster som börsnoterade vårdföretag aggregerar går inte till fortsatt utveckling av vården eller satsningar på eftersatta områden och grupper.
I en privatiserad sjukvård råder det ingen tvekan om att vinstintresset kommer att styra innehållet i vården, vilket inte kommer att gynna äldre, psykiskt funktionshindrade, hemlösa och andra utsatta människor som inte förväntas bli lönsamma.
Vänsterpartiet anser att hälso- och sjukvården ska drivas långsiktigt utifrån befolkningens behov, där ekonomin är medlet och sjukvården målet, och inte tvärtom.
De erfarenheter som hittills dragits av privatvård är att det inte skapar någon mångfald utan snarare monopol eller oligopol. En utveckling som ofta brukar leda till ökade kostnader.
En mycket viktig invändning är risken för att förtroendet, mellan patient och vårdgivare, går förlorat om misstanke om vinstintresse kan ligga till grund för valet av behandling. Mänskligt handlande och förtroendefull kommunikation bygger på ömsesidiga och oegennyttiga relationer. Sjukvården ska vara offentligt finansierad och i huvudsak bedrivas i offentlig regi. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Patientombudsman
Det är viktigt att gå vidare med arbetet att stärka patienternas rätt i vården. Ett viktigt steg framåt togs med beslutet om s.k. second opinion, patientnämnder och förstärkning av patientens val av behandling. Det behöver tas fler steg och inrättandet av en patientombudsman skulle vara ytterligare ett viktigt steg att ta.
En statlig patientombudsman skulle kunna fungera som en från sjukvården fristående instans dit patienter kan vända sig med klagomål och få aktiv hjälp med att få sitt ärende prövat i rätt instans. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna att en patientombudsman bör inrättas.
Stockholm den 30 september 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Rolf Olsson (v)