Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Folkhälsoinstitutets nuvarande uppdrag blir början på ett långsiktigt förändringsarbete för att främja hälsa och förebygga sjukdom genom ökad fysisk aktivitet. Motivering
Hösten 1999 redovisade Folkhälsoinstitutet i rapporten "Fysisk aktivitet för nytta och nöje" en genomgång av ett flertal nationella och internationella studier och konsensusrapporter som visar ett mycket tydligt samband mellan omfattningen av fysisk aktivitet och hälsotillståndet. Dessa studier slår fast att fysisk inaktivitet ökar risken för en rad sjukdomstillstånd, däribland: hjärtinfarkt, slaganfall, höga blodfetter, högt blodtryck, diabetes, benskörhet och vissa cancerformer. Fysisk inaktivitet har också en mycket stor betydelse för uppkomsten av övervikt och fetma. Forskningen visar att fysisk inaktivitet har samma styrka som andra kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som höga halter av blodfetter, rökning och högt blodtryck.
Andelen fysiskt helt inaktiva i Sverige är 25-30 % för medelålders män och ca 10-15 % för kvinnor i motsvarande ålder - visar samma rapport.
Regeringen har ansett det befogat med en nationell samordning för att påverka den ökande inaktiviteten i befolkningen och gett Folkhälsoinstitutet detta uppdrag. Arbetet ska i huvudsak genomföras under det så kallade rörelseåret 2001.
Det är viktigt att detta arbete blir långsiktigt för att på ett genomgripande och varaktigt sätt se till att främja hälsa och förebygga sjukdom genom ökad fysisk aktivitet. På den nationella nivån kan detta ske genom olika samhälleliga och strukturella insatser i det bestämda syftet att inleda ett långsiktigt nationellt förändringsarbete för att öka den fysiska aktiviteten i Sverige.
Alla människor oavsett social position, kön, ålder, etnicitet och funktionshinder bör ges förutsättningar för fysisk aktivitet och rörelse.
Stockholm den 27 september 2000
Carina Moberg (s)