Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att läkemedelshanteringen i äldreboende måste hanteras på ett sådant sätt att hälso- och sjukvårdslagens portalparagrafer anses uppfyllda utan onödig och kränkande byråkrati. Portalparagrafer
I hälso- och sjukvårdslagens portalparagrafer uppställs målet för verksamheten i form av en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. I hälso- och sjukvårdslagen slås fast att hälso- och sjukvården skall bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Detta innebär att vården skall 1. vara av god kvalitet och tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, 2. vara lätt tillgänglig, 3. bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, 4. främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen. Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.
Detta är viktiga ståndpunkter och bör genomsyra alla delar av vården. Tyvärr finns det områden som genom specialregleringar undergräver möjligheterna att fullfölja inriktningen på detta område.
Självklara rättigheter
När en människa exempelvis har huvudvärk borde det vara en rättighet för vederbörande att dämpa värken genom att ta ett par Alvedon. Normalt anses det vara en självklarhet att man kan göra på detta sätt. Vi skulle hävda - om någon försöker hindra oss från att vidta en sådan åtgärd - att detta vore en kränkning av den personliga värdigheten och en inskränkning av personens självbestämmande och integritet. Ett sådant hinder skulle även i andra avseenden stå i strid med hälso- och sjukvårdslagens grundprinciper.
Med nuvarande regler på området, skulle möjligheten att dämpa en uppkommen huvudvärk vara drastiskt inskränkt för den som hamnar i ett äldreboende och inte själv genom aktiv handling är förmögen att utöva sitt självbestämmande. Självbestämmandet och integriteten på området skulle komma att beskäras.
Läkemedelshantering
Socialstyrelsen beslutade den 11 februari 2000 att skärpa reglerna om läkemedelshantering i sina föreskrifter och allmänna råd.
Dessa föreskrifter kan fungera på ett relevant sätt i sjukhusvård och på sjukhem där det permanent finns tillgång till sjuksköterska och/eller läkare. Men i andra vårdformer, framförallt äldreboende där sjuksköterska inte finns permanent närvarande eller där det vid vissa tider är begränsad tillgång till sjuksköterska, t ex kvälls- och nattetid, skapas problem genom föreskrifterna.
Redan tidigare regler vad gäller läkemedelshantering var byråkratiska. Socialstyrelsen har t ex skärpt reglerna för delegation till annan befattningshavare än sjuksköterska (4 kap 3 § i nämnda föreskrifter).
Byråkrati
Socialstyrelsens beslut leder till en omfattande byråkrati i den typen av äldreboende som här åsyftas. Arbetsbelastningen och stressen ökar för ansvariga sjuksköterskor. Det leder till frustration och otillfredsställelse i arbetet för undersköterskor och vårdbiträden. En undersköterska eller ett vårdbiträde har t ex inte möjlighet att ge Alvedon till en patient som begär det utan sjuksköterska måste tillkallas för att fullgöra uppgiften.
Framförallt leder regleringarna från Socialstyrelsen till att patientens personliga värdighet kränks. Hälso- och sjukvårdslagens portalparagrafer blir papperstigrar. Kraven på en god vård uppfylls inte, vården får dålig kvalitet och tillgodoser inte patientens behov av trygghet, den enklare medicinska vården blir svårtillgänglig, självbestämmande och integritet inskränks och kontakterna mellan patient och hälso- och sjukvårdens personal försämras.
Läkemedelshanteringen i åberopat äldreboende måste hanteras på ett sådant sätt att hälso- och sjukvårdslagens portalparagrafer om personlig värdighet, självbestämmande och integritet, lättillgänglig enklare medicinsk behandling och goda kontakter mellan patient och personal anses uppfyllda utan onödig och kränkande byråkrati. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 25 september 2000
Ingvar Svensson (kd)