Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en statlig utredning om omfattningen av lobotomioperationer i Sverige.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statlig ersättning till lobotomerade från 1940-, 1950- och 1960-talen vilka fortfarande är i livet.
Motivering
Antalet personer som i Sverige blev utsatta för lobotomering mellan åren 1944 och 1966 har visat sig vara betydligt fler än vad man tidigare trott, närmare bestämt nästan tre gånger så många. Tidigare trodde man att det rörde sig om ca 1 500 fall, men nu tyder allt på att det kan vara så många som 4 500. För att få reda på det exakta antalet krävs dock att man, på motsvarande sätt som i Norge, genomför en offentlig utredning.
Detta krav har vi från kristdemokraternas sida upprepat under ett antal år. Dessvärre har socialutskottets och riksdagens majoritet hittills avslagit detta krav. Och man fortsätter att motivera sitt avslag med att ingreppet skedde i enlighet med dåtida vetenskap och beprövad erfarenhet trots att ny information visar att det aldrig varit en vetenskapligt belagd tes att lobotomi botar något.
Lobotomi innebär en operation som användes vid mentalsjukdomar, genom att kirurgen skar av nervbanor i hjärnan. En övervägande del av patienterna var kvinnor, men även barn fanns med i arkiven. Lobotomier gjordes framför allt på patienter som enligt diagnoserna var manodepressiva eller led av schizofreni. Lobotomin innebar ofta att patientens personlighet blev helt förändrad.
Även i Norge använde man sig av denna behandlingsmetod. Där blev ca 3 000 patienter lobotomerade från 1941 till 1974. Men där beslutade riksdagen 1996 att de som efter andra världskriget blev utsatta för detta ingrepp och som fortfarande är i livet skulle få en engångsersättning på 100 000 norska kronor vilket 400-500 personer nu också fått.
Det vore rimligt och inte mer än rätt att Sverige agerade på motsvarande sätt genom att besluta om ersättning till dem som lobotomerades under 1940-, 1950- och 1960-talen och som fortfarande är i livet. Detta vore ett sätt för staten att åtminstone i någon mån gottgöra dem som utsattes för lobotomi och på så sätt också erkänna att detta inte var en riktig behandling i ett samhälle som slår vakt om människovärdet.
Stockholm den 21 september 2000
Caroline Hagström (kd)