Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av alkohollagen. Motiv till mitt förslag
Enligt alkohollagen är kommunen ansvarig för hanteringen av serveringstillstånd samt därtill hörande tillsyn (7 kap 13 § och 8 kap 1 §). Kommunen skall också svara för administrativa ingripanden i form av varning, särskilda föreskrifter eller återkallelse (7 kap 19 och 21 §§).
I propositionen framhålls bland annat att regeringen nu vill understryka kommunernas ansvar för att upprätta eller komplettera sina alkoholpolitiska program samt effektivisera sin tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Av propositionen kan man i denna del få intrycket att kommunerna har tillgång till flera olika vapen mot oseriös och olaglig verksamhet inom restaurangnäringen, till exempel vid överservering, anlitande av svart arbetskraft eller anmärkningsvärda brister i redovisning och bokföring. Så är det inte. I praktiken är det i domstol samtliga dessa frågor avgörs.
Av lagstiftningen framgår att det för att utdela varning enligt alkohollagen krävs att det föreligger grund för återkallelse av serveringstillstånd. Varning skall i stället för återkallelse endast användas om särskilda skäl för att det anses tillräckligt med en varning föreligger. Sedan dessa lagbestämmelser tillkom har det i ökande utsträckning visat sig att kommunerna och domstolarna gör olika bedömningar av när påföljden varning skall användas i stället för återkallelse. Kommunerna synes använda sig av varning som påföljd i betydligt mindre utsträckning än vad domstolarna gör. Uttryckt på ett annat sätt verkar domstolarna i påfallande många avgöranden ändra ett kommunalt återkallelsebeslut till att i stället utfärda en varning.
Det kan inte vara lagstiftarens avsikt att det skall råda betydande osäkerhet om när de olika påföljderna bör och skall användas. Detta gynnar vare sig kommunerna, domstolarna, alkoholpolitiken, rättsmedvetandet, samhällsekonomin, restaurangbranschen eller de enskilda innehavarna av serveringstillstånd. Det är angeläget att lagstiftningen förtydligas. Det är kanske så att man behöver tydliggöra under vilka principiella förhållanden påföljden varning kan anses tillräcklig. Det är kanske också så att man måste ställa större och tydligare krav på vad som i fråga om missförhållanden skall föreligga för att indraget serveringstillstånd skall vara det naturliga valet av påföljd. Under alla förhållanden måste det bli större samstämmighet mellan kommunernas och domstolarnas beslut än vad som är fallet i dag. Respekten för lagstiftningen, tillsynen och rättsväsendet riskerar annars att undergrävas.
Stockholm den 1 november 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)