Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett aktivt arbete med förebyggande hälsovård för psykiskt sjuka.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett samarbete mellan patienter, anhöriga, patient/anhörig- organisationer och de olika personalkategorierna inom vården för att ta till vara alla möjligheter att förbättra de psykiskt sjukas situation.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det krävs objektiv forskning av läkemedel för användning inom psykiatrin.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om krav på fortbildning, inte minst på läkarsidan inom psykiatrin.
Motivering
Det krävs mer arbete med att förebygga psykiska sjukdomar och för att förhindra att sjukdomen bryter ut och blir kronisk.
Övervikt och rökning är båda två faktorer som starkt påverkar de psykiskt sjukas hälsotillstånd. Överviktsproblemen kan vara enorma, och oftast finns det en koppling till medicinförskrivningen. Det finns exempel på en ung grabb som i tonåren ökade från 60 kg till 120 kg på kort tid just på grund av medicineringen. Det behövs särskilda åtgärder för att stimulera till rörelse och daglig motion för psykiskt sjuka.
Åtgärder för att ta bort eller åtminstone minska tobaksanvändningen bland de psykiskt sjuka är en angelägenhet. Det sägs sällan från personalen inom psykiatrin att "det är inte bra att du röker" och vi vet att vad doktorn säger ofta är det enda som gäller. Det behövs regelbundna hälsokontroller.
Enligt rapporter är dödligheten hög hos patienter med psykossjukdomar. Det finns en mängd neuroleptika som används inom psykiatrin, och vi vet att de också kan ha biverkningar av varierande grad, därför är det angeläget med regelbundna kontroller av både doseringar och val av lämpligt läkemedel.
Ta anhöriga på allvar! Det har inträffat allvarliga händelser i vårt land för att vården ej har lyssnat på de anhöriga till psykiskt sjuka. Det krävs ett samarbete mellan patienter, anhöriga, patient/anhörigorganisationer och de olika personalkategorierna inom vården för att ta tillvara alla möjligheter att förbättra de psykiskt sjukas situation.
Det är allt fler människor som drabbas av psykisk sjukdom, en uppgift säger att 38% av allt lidande är psykiskt, men det är endast 3% av forskningen som berör psykiatrin. Det krävs mer forskning av effekterna av att få diagnos, effekterna av olika medikamenter, mer av dokumentära berättelser. Mer objektiv forskning krävs också av läkemedel för användning inom psykiatrin.
De forskningsresultat som finns borde snabbare föras ut i den praktiska verksamheten till gagn för patienterna, och det bör ställas större krav på fortbildning, inte minst på läkarsidan inom psykiatrin.
Stockholm den 27 september 2000
Gunnel Wallin (c)