Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att en barnbilaga skall följa med varje statlig budget.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det livslånga lärandet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om arbetstidsförkortning för barnens och ungdomarnas skull.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en mera utförlig analys av könsperspektivet.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mobbning.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kulturen i skolan.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns och ungdomars fysiska och psykiska hälsa.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nya grepp för att komma åt problemet med alkohol, narkotika och tobak.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om funktionshindrade barn och ungdomar.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att när det gäller utbildning av departementen om barnkonventionen, barns situation i dag och förebyggande arbete, är Barnpsykiatrikommitténs betänkande Det gäller livet en mycket bra lärobok.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om asylsökande barn.
Barn - här och nu
Så lyder titeln på barnskrivelsen, som jag hade hoppats skulle bli en beskrivning av förbättringar som måste göras för att stämma överens med barnkonventionens tillämpning. I Barn - här och nu saknas förslag på vilka konkreta åtgärder som måste göras.
Studiedagar, manifestationer, jubileer med anledning av barnkonventionen m.m. har hittills mest varit av karaktären tomtebloss snabbt uppflammande slocknade till kvällen.
Barn är utan tvivel de mest fotograferade och de minst lyssnade på av samhällets medborgare (Roger Hart, professor - ur boken Barndom pågår av BO).
Men, tack vare att barnskrivelsen är en skrivelse med motionsrätt - och inte endast en redogörelse eller ett utbildningsmaterial för departementen (även om detta har sin betydelse) så kommer den tillsammans med motionsförslag att lyfta och hålla barnangelägenheten levande. Regeringen måste inte bara med jämna mellanrum beskriva barnens situation och den bedrivna barnpolitiken utan även blicka framåt.
För att mer utförligt studera vad Miljöpartiet anser om olika frågor som berör barn och deras tillvaro kan Miljöpartiets motioner om Ett samhälle för barn och Det våldsamma samhället läsas.
Barnkonventionen skall genomsyra arbetet
Det viktigaste i hela skrivelsen finns på sidan elva. I alla beslut som rör barn skall barnkonventionens fyra grundläggande principer beaktas.
Detta är för Miljöpartiet ingenting nytt. Vi har i många år motionerat om detta och påpekat denna grundbult i många sammanhang. Vi har också motionerat om barnkonsekvensanalyser. Naturligtvis är det viktigt att barnperspektivet inte glöms bort i frågor som inte alltid har en naturlig koppling till barn. Vi menar snarare att det ibland kan se ut som om det inte finns en naturlig koppling till barn.
Det är bra att den nybildade uttalade samordningsfunktionen skall uppmärksamma och samordna sådana frågor om barn och ungdomar som berör flera departement och att det skall finnas ett tydligt barnperspektiv i beslutsprocessen inklusive resursfördelningen i budgeten.
På flera ställen skrivs "strävan efter" eller att "på sikt" låta barnkonventionen genomsyra det politiska arbetet men Miljöpartiet menar dock att det inte räcker med det. Det måste ske nu! Vi har inte råd att vänta och en barnbilaga skall följa varje budget.
Barns situation i dagens Sverige
Kapitlet under denna rubrik är en skönmålning. Se t.ex. delbetänkandet från kommittén Välfärdsbokslutet.
Välfärdsbokslutet visar på de stora nedskärningar som har skett på 90-talet och att återuppbyggnaden inte heller pågår i den omfattning som önskas eller som det sägs att det gör. Nu utlovas det i den relativt lyckosamma statliga höstbudgeten mer pengar, men detta kommer tyvärr inte kommuner och landsting till del i någon större utsträckning. Här sker fortfarande nedskärningar på många håll. Om kvalitet i skola och förskola samt på fritidshem har vi utvecklat i vår partimotion Utbildning och forskning.
I skrivelsen används uttryck som "skall erbjudas resurser", "åtgärds- program skall upprättas", "bör erbjudas" , bör initieras. Det förpliktar inte till någonting. Då är det bättre att barns och ungdomars situation endast beskrivs utifrån dagens läge. Syftningar på förbättringar skall skrivas endast om förslagen är mycket konkreta - det saknas i skrivelsen.
Barn idag
Under rubriken Barn idag står: "Dagens unga har dock helt andra möjligheter än tidigare generationer att ångra studieval, börja om och pröva nytt. Genom vuxenutbildning och kompetensutveckling finns idag goda möjligheter till omstarter senare i livet." Allt detta är en stor överdrift. Studiemedelssystemet är uppbyggt utifrån att man relativt klart måste veta vilken utbildningsväg man skall gå i och med att det finns ett tämligen lågt satt tak för antalet beviljade terminer med studiemedel. Pensionssystemet och reglerna för vad man får räkna som pensionspoäng gynnar inte heller ett livslångt lärande. Dessutom börjar nu en nedskärning av vuxenutbildning.
Tid för barnen
I skrivelsen tas upp hur föräldrar skall kunna kombinera ett krävande förvärvsarbete med föräldraskap och att det ur barnets perspektiv är ett rimligt krav att föräldrar har tid och ork för barnen.
Miljöpartiet anser att det är viktigt att generellt sänka normalarbetstiden - i ett första steg till 35 timmar i veckan men med sikte på 30 timmar. Det är inte bara de riktigt små barnen som har rätt att kräva tid av sina vuxna. Den rätten har även alla ungdomar .En generell arbetstidsförkortning till skillnad från längre semester ger förutsättningar för mer tid för barnen varje dag.
Genderperspektiv
En stor brist i skrivelsen är avsaknaden av genderperspektiv/analys. Författarna har ansträngt sig att på olika håll nämna orden pojkar och flickor, men ett användande av statistik, resonemang och meningsfulla åtgärder saknas. Man löser knappast "problemet" med flickors IT- okunskap genom att skriva att man skall stimulera "flickors intresse för IT och andra otraditionella yrkesval".
Ett genderperspektiv i princip saknas även under kapitlet Brottsförebyggande åtgärder och unga lagöverträdare. Vad det gäller lagöverträdelser är män klart överrepresenterade.
Mobbning
Mobbning i skolan har fått ett eget litet avsnitt. Stor variation finns beträffande skolors handlingsprogram och kunskaper. Miljöpartiet anser att ansvaret för att minska mobbning vilar helt på de vuxna.
Man skriver att det är skolans ansvar att "utveckla barnens förmåga att hantera förändringar, att ge och ta åsikter i öppna diskussioner och att kunna leva sig in i andra människors situation och känslor". Då krävs det en helt annan skola med små klasser och mycket vuxentid för varje elev. Att "skolan håller på att förändras för att kunna möta dessa nya behov", som det också skrivs, anser vi inte överensstämma med verkligheten. Det är snarare tvärtom.
Det som beskrivs är ett idealtillstånd av skolan och vad som vore den rätta vägen under de bästa omständigheter att till exempel handskas med mobbning. Att få en skola som fungerar på detta sätt kräver som sagt mycket av skolan, både av engagemang och resurser. Vi tror att det är möjligt att nå dit men vägen ser annorlunda ut än vad som anges i skrivelsen. Så här långt får vi nog nöja oss med värdegrundsmaterial och handlingsplaner och försök till att följa detta så gott det går!
Miljöpartiet har skrivit mer om mobbning i partimotionen Utbildning och forskning.
Kultur
Beskrivningen av kultur i skola och förskola är också en icke-existerande idealbild. Det har tyvärr varit så att man i bistra tider i första hand skurit ned på olika kultursatsningar. Bland annat har den kommunala musikskolan på många håll varit hårt drabbad med mindre utbud av kurser och högre avgifter.
Även på kulturområdet saknas i redogörelsen en beskrivning av flickors respektive pojkars olika behov av och möjligheter till kultur.
Barns och ungdomars fysiska och psykiska hälsa
Naturligtvis skall vi vara tacksamma att sjukdomar som t.ex. difteri, polio, TBC är så gott som försvunna i Sverige. Vi får emellertid inte slå oss för bröstet och därmed minska på förebyggande insatser för barn.
Det är bra att man i skrivelsen har poängterat att en kraftsamling krävs beträffande psykisk hälsa samt allergi och annan överkänslighet. Men i detta sammanhang bör noteras att forskning kring hur man behandlar ungdomar som är sjuka är mycket eftersatt. Pediatrik finns, men vi har endast en docentur i ungdomsmedicin i Sverige. Precis som vad det gäller alla andra grupper är det viktigt att det blir rätt i mötet mellan till exempel en ung diabetiker eller astmatiker och doktorn. Det kan vara avgörande för sjukdomens förlopp.
Att argumentera för förebyggande vård har alltid varit svårt och stött på motstånd. Den ekonomiska vinsten av den tidiga insatsen syns alldeles för sent för att passa in i traditionell kortsiktig penningekonomi. På ett förebyggande område har emellertid Sverige varit överlägset i världen - barntandvården. Vinsten har dessutom varit lätt att se och lätt att mäta. Ibland smyger det sig in i spardebatten att här skulle man kunna spara lite pengar, genom att ta ut avgifter på barntandvården. Detta får aldrig ske.
I skrivelsen finns en bra text om barnavårdscentralerna, också ett svenskt flaggskepp. Nästan 100 % av små barn kommer till BVC. Här har man redan gjort besparingar. Utbildning i föräldrautbildning börjar bli sällsynt och pediater (specialistläkare i barnmedicin) är mycket få. Hur detta ska åtgärdas saknas det text om i skrivelsen.
Alkohol, narkotika och tobak
Den sammanfattande beskrivningen börjar så här: Alkoholproblemen bland barn och ungdomar i Sverige är begränsade. Tecken till ökning av konsumtionen finns dock. Det var mycket försiktigt skrivet. Det här är ett mycket allvarligt problem, som ökar och även kryper ner i lägre åldrar.
Den upplysning och information som hittills bedrivits, även vad det gäller tobak, har tyvärr inte varit särskilt verksam. Här krävs det nya och annorlunda grepp. Det är bra att man i skriften nämner vikten av hälsoarbete i stället för skräckbilder. Så länge tillgängligheten till alkohol är stor och alternativ till "att supa för att ha roligt" är små har dock inte hälsoarbetet någon större påverkan.
Den viktigaste slutsatsen, där man antagligen måste börja, är att ungdomars alkoholvanor uppvisar likheter med den övriga befolkningens.
Miljöpartiet motsätter sig alla förslag om sänkt alkoholskatt. En av anledningarna till det är just att begränsa ungdomars alkoholintag, vilket vi tror skulle kunna öka om priset sänktes. Sänkt alkoholskatt vore en mycket dålig signal till ungdomarna.
Barn- och ungdomshabiliteringen samt hjälpmedel
I Välfärdsbokslutet har konstaterats att kraften att "slåss för" det man behöver och dessutom har rätt till har minskat.
Det föreligger stora brister när det gäller hjärnskadade barns rehabiliteringsmöjligheter. En skillnad mellan vuxna och barn härvidlag är att vuxna kan vara sjukskrivna och få hjälp av försäkringskassan att "jaga" rehabilitering. Vuxna har också ofta en arbetsgivare som i bästa fall är angelägen om en snabb och bra rehabilitering.
I skrivelsen upprepas: "För barn och ungdomar med funktionshinder är det viktigt med tidiga åtgärder." I otaliga rapporter har detta faktum bekräftats, därmed vet vi det alltså, nu behövs inte fler utredningar om detta utan konkreta åtgärder.
Barnpsykiatrikommittén
Under rubriken Barnpsykiatrikommittén finns ett litet avsnitt som handlar om hälsofrämjande insatser för nyanlända barn och ungdomar. Man tar även upp behovet av hjälpmedel och habilitering för funktionshindrade barn. Problemet är stort och det är bråttom.
Det saknas dock ett större resonemang om hälsan hos barn med invandrarbakgrund. För de flesta av barnen torde invandrarbakgrunden utgöra en tillgång, men som grupp betraktat har de dock en högre förekomst av psykiska och sociala problem än jämnåriga med enbart svensk bakgrund. Barn med invandrarbakgrund har ett större behov av kroppssjukvård än genomsnittet. En studie från Stockholms län visar att barn till föräldrar födda utanför Sverige konsumerar dubbelt så mycket vård för nyfödda, har 40 % fler vårddagar på barnmedicinsk klinik och mellan 30 och 40 % fler öppenvårdsbesök än jämförbara barn till svenskfödda föräldrar. Ungdomar födda i Sverige i invandrarfamiljer konsumerar 125 % mer slutenvårdsdagar på BUP-kliniker än barn med svenskfödda föräldrar och barn med utlandsfödda föräldrar som själva är födda utomlands. Detta tas bland annat upp i SOU 1998:31 Det handlar om livet.
Detta är ett mycket viktigt kapitel, men samtidigt svårt att skriva om. Det nämns flera rubriker ur kommitténs betänkande, rubriker som handlar om det som f.ö. finns i skrivelsen. Det hela är lite rörigt. Över huvud taget kan sägas att om det gäller att utbilda departementen m.fl. om barnkonventionen, barns situation och vilka åtgärder som behövs, så skulle Barnpsykiatribetänkandet Det gäller livet vara en alldeles utomordentlig lärobok. Den innehåller bra beskrivningar samt konkreta och tydliga förslag på förebyggande åtgärder. Det är sorgligt att utredningen och betänkandet inte givit upphov till en proposition.
Sista kapitlet i betänkandet Det gäller livet handlar om ekonomiska konsekvenser och är mycket intressant läsning, om det nu är så att man menar allvar med att vilja satsa på barn och ungdomar och om det skall stämma med regeringsförklaringen: barns och ungdomars villkor idag är avgörande för hur framtidens Sverige kommer att se ut. Detta borde ha ingått i barnskrivelsen för att visa på seriositeten i regeringens skrivelse.
Asylsökande barn m.fl.
Stycket Asylsökande barn m.fl. börjar med en osanning: Ett målmedvetet arbete har bedrivits för att utveckla barnperspektivet i asyl- och mottagandeprocesserna. Det är ett påstående som för oss känns väldigt främmande och inte stämmer med vår bild av verkligheten. Huruvida detta stämmer vill vi att regeringen ger tillkänna.
Såväl BO som Rädda Barnen har påpekat att asylsökande barn har sämre rättigheter beträffande skolgång, rätt till förskola och rätten att bli hörd. Asylsökande barn diskrimineras på detta sätt. Ett tungt vuxenansvar vilar också många gånger på barnen genom att de kan vara tvungna att agera som tolk till sina föräldrar. Här finns många grupper som trycker på, och förhoppningsvis kan vi vänta oss förbättringar.
Avslutning
En brist i regeringens skrivelse Barn - här och nu är oförmågan att se helheten, att se hur allting hänger ihop. I barnens värld är allt sammansatt och länkat i varandra. Mycket av detta kan också ses som ett förebyggande arbete vad det gäller att förhindra ungdomsbrottslighet, rökning, bruk av droger och det allmänna hälsotillståndet. Det börjar redan med MVC, BVC och förmågan att hantera konflikter i exempelvis skolan samt relationen till föräldrar, kamrater och samhället i stort. Allt är länkat med varandra och måste betraktas i ett helhetsperspektiv. Det helhetsgreppet saknas tyvärr i skriften även om ett försök görs. Konkreta förslag och visionära planer för att på ett nytt sätt lösa de problem som finns lyser med sin frånvaro.
Denna skrivelse är också tänkt att tjäna som utbildningsunderlag för departementen. Miljöpartiet föreslår istället att Barnpsykiatrins betänkande Det gäller livet används, med skrivelsen Barn - här och nu som bilaga.
Stockholm den 4 oktober 2000
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Thomas Julin (mp)
Ewa Larsson (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Gunnar Goude (mp)