Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en jämställdhetsanalys av makten inom hälso- och sjukvården mot bakgrund av den pågående privatiseringen av hälso- och sjukvården.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ordet familjeläkare strider mot viktiga jämställdhets- strävanden.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ordet stimulera i sammanhanget privat vård bör utgå.
Privat vård, jämställdhet och familjeläkare
Propositionen utgår från den strukturomvandling som svensk hälso- och sjukvård genomgått under 1990-talet med alltmer vård i öppna vårdformer. Landstingets primärvård och kommunernas primärvård för de äldre har bland annat genom ädelreformen och den medicinska och tekniska utvecklingen fått ansvar för alltmer vårdkrävande patienter. Denna utveckling har lett till tillgänglighets-, kvalitets- och samordningsproblem i stora delar av vården. Dessa problem kan delvis åtgärdas med kapacitetsförstärkningar. Andra åtgärder som krävs är inte minst de som regeringens proposition Nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården tar upp. De delar i propositionen som jag inte finner anledning att beröra här har jag också avstått från att kommentera vidare. Jag har däremot kompletterande skrivningar på områden som behöver förtydligas enligt följande.
"Där makten går in där går kvinnorna ut" säger ett gammalt talesätt. Det är inte utan att man känner att talesättet bekräftas av hälso- och sjukvården. Samtidigt som kommuner och landsting har att ansvara för att de grund- läggande demokrati- och jämställdhetsmålen ska upprätthållas och förstärkas, släpper de in privata intressen utan en jämställdhetsanalys. Inget tyder idag på att vi kan överlåta jämställdhetsarbetet inom hälso- och sjukvården till den privata marknaden. Det vi kan se är att i de styrelser som hittills tillsatts är det nästa alltid fler män än kvinnor. Denna snedfördelning kan innebära att vi snabbt går tillbaka när det gäller jämställdheten.
För några månader sedan gjorde jag en undersökning och fann följande uppgifter. Praktikertjänsts styrelse består av tretton personer, nio män och fyra kvinnor, Bure Hälsa och Sjukvårds styrelse av sex män, Partena Cares styrelse av sju män, M & M Medicals styrelse av tre män, ISS Care Services styrelse av tre män, Carema Vård och Omsorg AS:s styrelse av sex personer, en kvinna och fem män. Ceratus hade vid detta tillfälle ännu inte utsett sin styrelse och åter andra vägrade att svara på min fråga. Bilden av hur den manliga makten stärks inom den privata vårdbranschen är tydlig. Det faktum att man vägrar lämna en sådan uppgift är en attityd som är anmärkningsvärd i sig. En tillbakagång av jämställdheten är till men för såväl patienter som personal. Därför är det så viktigt att debatten om privat vård inte begränsas utan vidgas till att omfatta även en jämställdhetsanalys. Detta gäller såväl den direkta vården som hur och av vilka beslut för vården tas. Man kan privatisera och på så sätt avhända sig styrmedlen men man kan aldrig avhända sig det politiska ansvaret. Därför är det viktigt med en jämställdhetsanalys av makten inom hälso- och sjukvården mot bakgrund av den pågående privatiseringen av den.
Vidare ska enligt propositionen alla få tillgång till en egen familjeläkare. Familjeläkaren ska tillsammans med primärvårdens övriga yrkeskategorier svara för invånarnas grundläggande vård- och rehabiliteringsbehov och fungera som patienternas rådgivare och samordnare av vården. Den skissade inriktningen innehåller många positiva delar samtidigt som det ger anledning till förtydligande i andra delar. För själva ordvalet familjeläkare ger associationer till en föråldrad patriarkalisk syn på familjen. Genom att betona begreppet familjeläkare bidrar man till att osynliggöra kvinnor och barn som individer med egna och andra vårdbehov. Mannen som familjeöverhuvud och norm inom hälso- och sjukvården bör mönstras ut - ordet familjeläkare strider mot viktiga jämställdhetssträvanden.
Som tredje och slutlig punkt vill jag ta upp den del i propositionen som talar om ökad mångfald. En ökad mångfald i den öppna vården och omsorgen ska stimuleras genom att fler kooperativa och ideella entreprenörer ges möjlighet att sluta avtal med sjukvårdshuvudmännen. Till det som ska stimuleras läggs utöver kooperativa och ideella entreprenörer också privat vård. Det är i den sista delen jag vill framföra min mening. Ordet "stimulera" före orden privat vård bör utgå. En generell och gemensamt finansierad hälso- och sjukvård riskerar att undermineras av privatiseringar. Och genom att skriva fast formuleringen "stimulera" försvårar man även för en konstruktiv debatt utifrån lokala förutsättningar. Lokalt ute i landet möter man inte idag krav i denna riktning, varför ordet stimulera i sammanhanget privat vård bör utgå.
Stockholm den 29 augusti 2000
Carina Hägg (s)