Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att församling även i fortsättningen bör vara basenhet i folkbokföringen. Motiv för mitt förslag
En statlig enmansutredare har föreslagit att kommunerna från och med den 1 januari 2001 skall utgöra så kallad basenhet för folkbokföringen och således ersätta församlingarna/socknarna som sedan århundraden (350 år) fungerat som grundval för Sveriges internationellt sett unika folkbokföring.
Jag kan inte finna att det finns bärande skäl för att göra denna klåfingriga förändring som tyder på bristande respekt för vår historia och som även skulle bryta ett intressant statistiskt samband bakåt i tiden.
Utredaren har under sitt arbete genom enkäter tillfrågat olika instanser och myndigheter och därvid fått många negativa reaktioner på sitt utkast men därefter inte tagit nödigt intryck av detta. Till de negativa hör RÄ, RFV, SCB m.fl. Dessa remissinstanser framhåller ofta att man inte i utredningen har kunnat visa på att det är bättre med kommun som basenhet i folkbokföringen. Man påpekar i flera svar att det av olika skäl behövs geografiska enheter som är mindre än kommunerna. Särskilt anmärkningsvärt finner man det vara att man inte analyserat konsekvenserna av att man med ett penndrag byter ut ett 350-årigt internationellt uppmärksammat system.
Utredningens enda "motivering" är att den med sitt förslag skiljer folkbokföringen från Svenska kyrkans indelning. Argumentet torde helt sakna tyngd bl.a. eftersom motsvarande indelning fram till 1952 på landsbygden tillika var borgerliga kommuner.
Att man försvårar för framtida jämförande samhällsforskning har tydligen fått väga lätt. Mot den angivna bakgrunden finner jag det angeläget att förslaget om en enligt utredaren ändrad basindelning för folkbokföringen inte görs till ett framtida regeringsförslag. I stället bör man även i framtiden kunna utgå från den för framför allt vår landsbygd så viktiga församlings/socken- indelningen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Lennart Hedquist (m)